ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δωρεάν προβολή του the Fruit Machine στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις τoυ Athens Pride Week 2019, αυτή την Πέμπτη 06/06/2019 και ώρα 21:00 παρουσιάζει, με ελεύθερη είσοδο, την ταινία «The Fruit Machine» στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

Johanne Boutin_The Fruit Machine Set Still

Η ντοκιμαντερίστα Sarah Fodey μιλάει με τους επιζώντες της γκέι εκκαθάρισης του Καναδά. Για 40 χρόνια, μέλη του καναδικού Δημοσίου  και του στρατού με χαρακτηριστικά γνωστά ως «ελαττώματα του χαρακτήρα», τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ανακρίθηκαν και έχασαν τις δουλειές τους. Oι φωνές τους είναι πλέον ενωμένες και αποφασισμένες. Απαιτούν δικαιοσύνη και θέλουν να ακουστούν.

Στον απόηχο του ψυχροπολεμικού κλίματος, η εμμονή με την εθνική ασφάλεια παρασύρει και τον Καναδά. Οι αρχές, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν πιθανές διασυνδέσεις κρατικών λειτουργών με τους Σοβιετικούς, βάζουν στο στόχαστρο τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο «αδυναμία χαρακτήρα», συνεπώς θεωρούνταν πιο πιθανό τα γκέι άτομα να ενδώσουν σε πιθανή απόπειρα εκβιασμού από Σοβιετικούς κατασκόπους ή πιο ενδοτικοί σε πιθανές διαρροές των εθνικών μυστικών του κράτους.

Προκειμένου να …«ανιχνεύουν» πιθανές τάσεις ομοφυλοφιλίας στους κρατικούς λειτουργούς ,επινόησαν μια συσκευή που τελικά έμεινε γνωστή ως «The fruit machine».

Για τέσσερις περίπου δεκαετίες, χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και τον στρατό υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και αρκετοί είδαν την καριέρα τους να καταστρέφεται. Κάποιοι οδηγήθηκαν στην φτώχεια και τα ναρκωτικά, κάποιοι βρέθηκαν άστεγοι, άλλοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν ιατρικά το «πρόβλημά» τους. Ορισμένοι δεν άντεξαν ψυχολογικά και έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Η περίοδος αυτή της γκέι εκκαθάρισης, που έμεινε γνωστή ως «The Fruit Machine Era», θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες bulling στην ιστορία του Καναδά. Ένας από τους ερωτηθέντες στην ταινία που το έζησε την χαρακτηρίζει «Ιστορία τρόμου” που σύμφωνα με την σκηνοθέτρια Sarah Fodey θα έπρεπε να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας του Καναδά.

Πρόπερσι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απολογήθηκε εκ μέρους της χώρας για την «εθνική αυτή ντροπή» και συμφώνησε σε μια αποζημίωση της τάξης των 110 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους επιζώντες.

Περισσότερα για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αthens Pride: http://athenspride.eu/events/

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *