ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θα βραβευτούν τελικά οι 4 Έλληνες στη Θεσσαλονίκη

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με σχετική ανακοίνωση του έδωσε τέλος στην όποια σύγχυση είχε δημιουργηθεί όσο αφορά το ζήτημα του αν θα υπάρξει τιμητική βράβευση Ελλήνων φέτος.

thessalonikiΑρχικά είχαν ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του φεστιβάλ, Γιάννη Σμαραγδή, οι φετινές τέσσερις βραβεύσεις, του Παντελή Βούλγαρη, του Λάκη Παπαστάθη, της Βούλας Ζουμπουλάκη και της Άννας Συνοδινού. Αργότερα, όμως, είχε ακουστεί ότι το φεστιβάλ επικαλούμενο οικονομικούς λόγους δεν θα απένειμε τα συγκεκριμένα βραβεία φέτος. Τελικά τα όποια επιμέρους θέματα -εάν υπήρξαν- φαίνεται να λύθηκαν και η επίσημη ανακοίνωση του ΦΚΘ είναι η ακόλουθη:

thessaloniki film festivalΟ ελληνικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του φέτος στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης ταινίας μυθοπλασίας το 1914. Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του προέδρου του θεσμού κ. Γιάννη Σμαραγδή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά και βραβεύει τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο του πολιτισμού.

 pantelis voulgaris 000Τον Παντελή Βούλγαρη, απ’ τους αγαπημένους έλληνες σκηνοθέτες, με πολυάριθμα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τόσο το έργο του όσο και η πολύτιμη προσφορά του ίδιου στον κινηματογράφο έχουν διαχρονική παρουσία στη διοργάνωση. Έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τον Χρυσό Αλέξανδρο.

 laki papastathi 000Τον Λάκη Παπαστάθη, έναν πολυπράγμονα κινηματογραφιστή με σπουδαίο έργο τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στη μυθοπλασία, που μέσα απ’ την εκπομπή «Παρασκήνιο» ανέδειξε την καλλιτεχνική ζωή του τόπου, ενώ έδωσε βήμα να ξεχωρίσουν σημαντικοί έλληνες ντοκιμαντερίστες. Ταινίες του έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αφιέρωμα για την εκπομπή «Παρασκήνιο» και τη σχέση της με τη λογοτεχνία.

 voula zouboulaki 000Την μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου Βούλα Ζουμπουλάκη, με μακρά θεατρική πορεία, αλλά και κινηματογραφικές εμφανίσεις που αγαπήθηκαν όπως η ερμηνεία της στην «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

 anna sinodinou 000Την μεγάλη ελληνίδα τραγωδό Άννα Συνοδινού, που έδωσε νέα πνοή σε κλασσικούς θεατρικούς ρόλους, ενώ συνεργάστηκε στον κινηματογράφο με καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.α.

 Να σημειωθεί ότι οι βραβεύσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 55ου Φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *