ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ

Το 1949 ο μικρός Γιάννης του οποίου ο πατέρας είναι αντάρτης στα βουνά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του στο χωριό, εφόσον η γιαγιά του πείθεται να τον παραδώσει στις παιδοπόλεις της Βασίλισσας Φρειδερίκης, με την ελπίδα πως το παιδί θα μορφωθεί και θα έχει μία καλύτερη τύχη. Η παιδική ηλικία του μικρού Γιάννη στα ιδρύματα της προπαγάνδας και της πλύσης εγκεφάλου θα τραυματιστεί χωρίς όμως να κάμψει το σθένος του και την αγάπη για τον πατέρα του και την όλη αλήθεια.

Ο ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ σε σκηνοθεσία της Ελένης Αλεξανδράκη είναι μία πολύ ωραία ταινία πρωτίστως. Ρίχνει φως σε μία σκοτεινή σελίδα της Ελληνικής ιστορίας, αυτής του Εμφυλίου Πολέμου, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που είχε την…ατυχία (όπως και πολλά αλλά παιδιά) να πέσει θύμα μίας βάναυσης τακτικής των δύο αντιμαχόμενων στρατών. Το φαινόμενο των Παιδοπόλεων όπου μικρά παιδιά ανταρτών σχεδόν με τη μέθοδο της απαγωγής ξεριζώνονταν από το σπίτι τους από τις Κυβερνητικές δυνάμεις, προκειμένου να ”μορφωθούν” και έπειτα από μερικά χρόνια να τα εγκαταλείψουν στην τύχη τους.

Η ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη που βασίστηκε στα βιβλία του Γιάννη Ατζακά, του ήρωα της ταινίας δηλαδή, χρησιμοποιεί μία άκρως κινηματογραφική γλώσσα για να αποτυπώσει την σκληρή ιστορική αλήθεια αλλά και το αθώο παιδικό πνεύμα. Το σενάριο γραμμένο από την ίδια και τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη είναι άκρως μελετημένο, η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Διονύση Ευθυμιόπουλου είναι υποδειγματική, όπως και η μουσική του Νίκου Ξυδάκη και σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της παραγωγής (σκηνικά, κοστούμια) παραδίδεται μία ταινία που διαθέτει ιστορική γνώση, κινηματογραφικό επίπεδο και ευαισθησία η οποία εμπλέκει τον θεατή από την αρχή μέχρι και το τέλος. Η διεύθυνση των ηθοποιών επίσης οδηγεί σε ωραίες ερμηνείες (από τον μικρό Φίλιππο Μηλίκα ως Γιαννούδι και την Κάτια Γκουλιώνη ως αυστηρή παιδαγωγό μέχρι τον Στέλιο Μάινα στο φινάλε της ταινίας και τον Θέμι Πάνου ως δάσκαλο αλλά και την Μαρία Καλλιμάνη) και η σκηνοθέτιδα πετυχαίνει έτσι το ζητούμενο, να παραδώσει κινηματογραφικά μία ταινία ιστορικής γνώσης αλλά και μία γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης και μετέπειτα αναζήτησης.

Ο ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών, υπόδειγμα έρευνας αλλά και κινηματογραφικής αναζήτησης, αποφεύγει με τον καλύτερο τρόπο να προπαγανδίσει και χρησιμοποιεί την τέχνη του σινεμά και την ποίηση του για να μας μεταφέρει σε μία παιδική ηλικία που διεκόπη απότομα εξαιτίας πολιτικής πραγματικότητας αλλά οδήγησε ευτυχώς σε μία πλήρη συνειδητοποίηση.

Η ταινία κυκλοφορεί 20 Φεβρουαρίου σε διανομή WEIRDWAVE

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *