ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

«Το Κουτί της Πανδώρας» με live μουσική από τους Someone Who Isn’t Me

pandoras-box-swimΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Goethe-Institut «Το σινεμά διαβάζει», θα προβληθεί στις 3 Μαΐου -με ελεύθερη είσοδο και συνοδεία ζωντανής μουσικής- η ταινία Το κουτί της Πανδώρας (1929, 131´) του Georg Wilhelm Pabst με τους Louise Brooks, Fritz Kortner, Franz Lederer κ.ά.

Η ταινία είναι βασισμένη στα έργα «Το πνεύμα της γης» και «Το κουτί της Πανδώρας» του Frank Wedekind. Κεντρικό πρόσωπο στα δύο έργα είναι η Λούλου: Μια γυναίκα από το λούμπεν προλεταριάτο, η ιδεώδης ενσάρκωση εκείνης της πατριαρχικής φαντασίωσης για τη γυναίκα, στην οποία συνδυάζονται το λάγνο σεξουαλικό ενδιαφέρον και η ηθική καταδίκη. Στην ακαταμάχητη γοητεία της Λούλου, που στον Βέντεκιντ ονομάζεται και Μινιόν, Νέλλυ ή Εύα, υποκύπτουν όλοι οι άνδρες, είτε ανήκουν στα ανώτερα είτε στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Γυναίκα-παιδί και θηλυκό με «ζωώδη» αισθησιασμό, η Λούλου παίζει μαζί τους και παραμένοντας εσωτερικά ανέγγιχτη από όλο αυτό το πάθος γίνεται απρόβλεπτα σκληρή ή τρυφερή.

Γλώσσα: Γερμανικοί και ελληνικοί μεσότιτλοι

Ζωντανή μουσική: Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M.)

swim

Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M.)

Η Μαρία Χατζάκου (παραγωγός στη Haos Film, τύμπανα) και η Μαριλένα Ορφανού (Berlin Brides, synths) γνωρίστηκαν στην Αθήνα πριν από εφτά χρόνια και πάντα ήθελαν να γράψουν μουσική. Μετά από 6 χρόνια διαφορετικής πορείας στο χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής ξανασυναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μπάντα. Με αφορμή τη δημιουργία ενός soundtrack κάλεσαν την Τζίνα Δημακοπούλου (Katrin The Thrill) να παίξει μαζί τους κιθάρες. Στη διαδικασία αυτή έγραψαν πολλά κομμάτια και αποφάσισαν να φτιάξουν τις Someone Who Isn’t Me. Έχουν αδυναμία στα αναλογικά και toy-synths, τις χαοτικές κιθάρες, τα ψεύτικα βιολιά, τα γυναικεία φωνητικά και τα περίεργα ρυθμικά σχήματα. Η πρώτη τους εμφάνιση έγινε στα πλαίσια του 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου έπαιξαν ζωντανά τη δική τους πρωτότυπη μουσική για τη βωβή ελληνική ταινία Αστέρω του Δ. Γαζιάδη (1929). Το πρώτο τους single “Αναζήτηση (Never Find it)” γράφτηκε ειδικά για τους τίτλους τέλους της νέας της ταινίας της Αθηνάς Τσαγγάρη, Chevalier.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *