ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Το «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα στο νέο online φεστιβάλ «Film o’ clock»

Τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, από τις 8:30 μ.μ. και για 4 ώρες στην πλατφόρμα Festival Scope.


Τι ενώνει τη Λιθουανία με τη Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο με τη Ρουμανία και την Ελλάδα; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας, αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό, αλλά και η αγάπη για το καλλιτεχνικό σινεμά. Με τον έξυπνο τίτλο “Film o’ clock” κάνει έναρξη ένα νέο διαδικτυακό φεστιβάλ κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και 3 Μαρτίου 2021.
Το φεστιβάλ είναι μια συνεργασία μεταξύ των πέντε αυτών χωρών, οι οποίες μοιράζονται την ίδια ζώνη ώρας κι έτσι έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν κινηματογραφικές προβολές που θα τις παρακολουθούν ταυτόχρονα οι σινεφίλ σε όλες τις χώρες. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ πιστεύουν ότι παρόλο που βρισκόμαστε στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια ώρα με ανθρώπους που είναι μακριά τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Στόχος τους λοιπόν είναι να γνωρίσουν στο κοινό των πέντε χωρών την εθνική κινηματογραφία της κάθε μιας και για το λόγο αυτό πέντε curators επιλέγουν τις ταινίες που θα συμμετάσχουν. Για την Ελλάδα υπεύθυνη είναι η Ιωάννα Κρυωνά, ενώ τη διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η Mirona Radu.


Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους κι ένα τμήμα στο οποίο προβάλλονται ταινίες -μια από κάθε χώρα- που θεωρούνται κλασσικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους. Στο πλαίσιο αυτού του ρετροσπεκτιβικού τμήματος, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη η ταινία “ΡΕΠΟ” του Βασίλη Βαφέα από τις 8:30 μ.μ. και για 4 ώρες στην πλατφόρμα Festival Scope. Στις 10:00 μ.μ. θα προβληθεί διαδικτυακή συνέντευξη του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας από τον κριτικό κινηματογράφου Cristi Mărculescu.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια κοινωνική σάτιρα, καταγραφή της καθημερινής οδύσσειας των μεσοαστών, παραγωγής 1982, που είχε κερδίσει το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1982. Η ταινία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως του Μονάχου, του Σαν Σεμπαστιάν, της La Rochelle, της Nevers αλλά και στο Festival Des Droits de l’Homme στο Στρασβούργο.


Στην ταινία παίζουν: Πέτρος Ζαρκάδης, Άννα Μακράκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αννέτα Μιχαλιτσιάνου, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Υφάντης, Μηνάς Χατζησάββας, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστα Σφήκας. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιώργου Καβάγια, τα σκηνικά-κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και το μοντάζ του Γιώργου Κόρρα.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *