Όσκαρ 2022: Όλοι μιλάνε για το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ
Οι περισσότεροι που το πρωτοείδαν θεώρησαν αρχικά ότι ήταν στημένο, ένα κακογραμμένο αστείο. Ο κωμικός Κρις Ροκ έχει ανέβει στη σκηνή για να παρουσιάσει το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ όταν ένας εκνευρισμένος Γουίλ Σμιθ έρχεται και του δίνει ένα χαστούκι.
Τι συνέβη όμως;
Στη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Κρις Ροκ, αναφερόμενος στην Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγο του υποψήφιου για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου Γουίλ Σμιθ λέει: «Τζέιντα, ανυπομονώ να δω την ταινία GI Jane 2». Η φράση αφορούσε το ξυρισμένο κεφάλι της ηθοποιού. Αυτό που ίσως δεν γνώριζε ο κωμικός ή ίσως γνώριζε και δεν τον αφορούσε είναι ότι η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ αναγκάστηκε να ξυρίσει το κεφάλι της εξαιτίας της αλωπεκίας, μίας νόσου που προκαλεί απώλεια τριχών στο κεφάλι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κρις Ροκ αστειεύεται με το διάσημο ζεύγος. Το 2016, πάλι στα Όσκαρ, είχε πει: «Το να μιλά η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ για μποϊκοτάζ στα Όσκαρ είναι σαν να μιλάω εγώ για μποϊκοτάζ από το εσώρουχο της Ριάνα. Κανείς δεν με κάλεσε!» Και αν εκείνο το αστείο είχε προκαλέσει κάποια γέλια, το χθεσινοβραδινό μάλλον θεωρήθηκε κρύο και πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν γέλασαν. «Ελάτε, ήταν καλό!» είπε ο Κρις Ροκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 ο Κρις Ροκ είχε παρουσιάσει στο HBO ένα ντοκιμαντέρ για τη σημασία που έχουν τα μαλλιά για τις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής.
Η κάμερα γύρισε στον Γουίλ Σμιθ και την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, η οποία αρκέστηκε να σηκώσει το βλέμμα της ψηλά εκνευρισμένη. Ο Γουίλ Σμιθ, όμως, προχώρησε το θέμα παρακάτω: σηκώθηκε πλησίασε τον ηθοποιό και του έχωσε ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Στη συνέχεια κάθισε πάλι στη θέση του και είπε: «Μη πιάνεις στο γα***ένο το στόμα σου τη γυναίκα μου». Η τελευταία αυτή φράση δεν ακούστηκε στο αμερικανικό κοινό, καθώς οι διοργανωτές είχαν προλάβει να κόψουν τον ήχο. Ο Κρις Ροκ απάντησε κάπως σοκαρισμένος: «Αυτή είναι η πιο σπουδαία νύχτα στην ιστορία της τηλεόρασης». Τα… γαλλικά του Γουίλ Σμιθ ακούστηκαν πάντως στην Αυστραλία όπου εκεί η λεκτική επίθεση του ηθοποιού στον Κρις Ροκ μεταδόθηκε κανονικά.
Το περιστατικό επισκίασε τη νίκη του Γουίλ Σμιθ για την ερμηνεία του στην ταινία King Richard, μία νίκη που μάλλον περίμενε καιρό ώστε να αναγνωριστεί ως ηθοποιός «ποιότητας» και όχι μπλοκμπάστερ. Αφού έγινε ότι έγινε, η publicist του τον πλησίασε και μίλησαν για λίγο και το ίδιο έκανε και ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον -αργότερα ο Γουίλ Σμιθ είπε ότι ο Ντένζελ του είπε: «Στη στιγμή της ανόδου σου πρόσεξε. Τότε είναι που έρχεται ο διάβολος». Όταν αργότερα ο Γουίλ Σμιθ κλήθηκε να παραλάβει το ΄Όσκαρ, το έκανε με δάκρυα στα μάτια και ζητώντας συγγνώμη από την Ακαδημία -αλλά όχι από τον Κρις Ροκ, ενώ σημείωσε ότι «η αγάπη σε κάνει να κάνεις τρελά πράγματα».
Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν το αυτονόητο: ότι η αγάπη δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ποτέ ως δικαιολογία για τη σωματική βία. Πάντως, στην ομιλία του, ο Γουίλ Σμιθ χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.
Οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές: οι περισσότεροι έσπευσαν να στηρίξουν τον Κρις Ροκ, επικρίνοντας τον Γουίλ Σμιθ και σημειώνοντας ότι κανένας κωμικός δεν θα έπρεπε να φοβάται να πει ένα αστείο (έστω και αποτυχημένο), ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν από την Ακαδημία να πάρει πίσω το Όσκαρ από τον Γουίλ Σμιθ και να τον μποϊκοτάρει εφ’ όρου ζωής. Κάποιοι άλλοι έμειναν αμέτοχοι, ενώ ορισμένοι -όπως ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον φαίνεται ότι το… καταδιασκέδασαν.
Δείτε όλα τα σχόλια εδώ:
https://twitter.com/hashtag/willsmith
Ο γιος του Γουίλ Σμιθ, Τζέιντεν Σμιθ έκανε χειρότερα τα πράγματα, καθώς, σχολιάζοντας το γεγονός, είπε: «Έτσι κάνουμε τα πράγματα εμείς». Η Ακαδημία δήλωσε πάντως ότι «καταδικάζει τη σωματική βία», σημειώνοντας ότι δεν θα ξεκινήσει κάποια έρευνα για το συμβάν, ενώ ούτε η αστυνομία πρόκειται να απαγγείλει κατηγορίες στον Γουίλ Σμιθ.
Τα βραβεία:
Κατά τα άλλα το βραβείο Καλύτερης Ταινίας κατέκτησε το Coda, το οποίο έκανε το 3 στα 3 (βραβείο Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β Ανδρικού Ρόλου). Η Τζέιν Κάμπιον κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ η Τζέσικα Τσαστέιν απέσπασε το Χρυσό Αγαλματίδιο για την ερμηνεία της στην ταινία The Eyes of Tammy Faye. Στις τεχνικές κατηγορίες «σάρωσε» το Dune του Ντενί Βιλνέβ.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
CODA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου
Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλ Σμιθ, King Richard
Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye
Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τρόι Κάτσουρ, CODA
Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Drive My Car
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρουέλα
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
The Eyes of Tammy Faye
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Summer of Soul
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Queen of Basketball
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Windshield Wiper
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Long Goodbye