ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (THE PHOENICIAN SCHEME)

Μεγιστάνας αμφιβόλου ηθικής και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Ζα Ζα Κόρντα ετοιμάζεται να υλοποιήσει το τελικό του σχέδιο που είναι η εκμετάλευση της Φοινικής περιοχής αφού πρώτα κλείσει το χάσμα που υπάρχει, ένα έλλειμα εκκατομυρίων για το οποίο θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πολλούς εχθρούς του. Δίπλα του η κόρη του, μία μοναχή που ετοιμάζεται να πάρει το χρίσμα, αλλά η επιθυμία του πατέρα της να της κληροδοτήσει την περιουσία του θα της αλλάξει τα σχέδια. Σε αυτό το ταξίδι και μετά από αλλεπάλληλα μποϊκοτάζ στα αεροπορικά του ταξίδια προκειμένου να δολοφονηθεί αλλά από τα οποία πάντα επιβιώνει, ο Ζα Ζα και η παρέα του θα ολοκληρώσουν μία αποστολή που αψηφά κάθε λογική.

Το γνωστό σύμπαν του Γουές Άντερσον πλέον είναι εδώ και μάλιστα στην πιο ολοκληρωμένη του μέχρι τώρα μορφή. Το σενάριο του ίδιου του Άντερσον (βασισμένο και σε ιδέα του Ρόμαν Κόπολα) είναι μία χιουμοριστική αλληγορία πάνω στην καπιταλιστική υστερία της σύγχρονης εποχής, με ολίγες αιχμές περί θρησκείας και διαφόρων άλλων οργανισμών, όλα όμως ενταγμένα σε ένα σουρεαλιστικό, γεωμετρικά και τεχνικά απαράμιλο τρόπο κινηματογραφικό που αποκτούν νέο νόημα, με το αστείο και το χιούμορ να έχουν τον πρώτο λόγο.

Πλειάδα ηθοποιών οι οποίοι προφανώς και αρέσκονται στο σύμπαν του Άντερσον (από τα δευτερόλεπτα του Νταφόε και της Γκέινσμπουργκ μέχρι το λεπτό του Μπιλ Μάρευ και του Τομ Χανκς) εδώ όμως ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο δίνει κάτι παραπάνω ως πρωταγωνιστής από προηγούμενες δουλειές του Άντερσον. Ο ηθοποιός δείχνει να παρασύρεται από το σύμπαν του σκηνοθέτη αλλά να βάζει και ο ίδιος το δικό του ταπεραμέντο και πετυχαίνουν την απόλυτη ταύτιση. Δεν θα μου προκαλέσει περιέργεια να τον δω ως εμμονική επιλογή για τις επόμενες ταινίες του Άντερσον.

Τεχνικά όλα είναι σε υψηλά επίπεδα (η μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά και τα κουστούμια της Μιλένα Κανονέρο είναι out of this world από άποψη λεπτομέρειας), το μοντάζ είναι γρήγορο και ο Άντερσον δείχνει να έχει τον απόλυτο έλεγχο με τέτοια μαθηματική ακρίβεια που προκαλεί θαυμασμό. Μοναδικό μειονέκτημα το αίσθημα της επανάληψης και η βεβαιότητα του απροσδόκητου που δεν έχει και μεγάλη σημασία. Λείπει δηλαδή το στοιχείο του απροσδόκητου.

Το ΦΟΙΝΙΚΙΚΌ ΣΧΕΔΙΟ είναι μία κωμωδία εξωπραγματική, διασκεδαστική, φαντασιόπληκτη και καλλιτεχνικά θαυμαστή, χωρίς κανένα στοιχείο έκπληξης αλλά τόσο ευφάνταστη ταυτόχρονα. Να απορείς πως τα καταφέρνει αυτός ο άνθρωπος πραγματικά, να καθιερώνει ένα δικό του κινηματογραφικό σύμπαν. Σπουδαία δουλειά.

Η ταινία κυκλοφορεί 29 Μαίου σε διανομή TANWEER

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *