ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ (Pigen med nålen)

Στην Δανία του 1919 και ενώ ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται η Καρολίνε μία νεαρή εργάτης υφαντουργίας που ζει κάτω από άθλιες συνθήκες προσπαθεί να επιβιώσει. Θεωρώντας τον σύζυγο της νεκρό στον πόλεμο, θα μείνει έγκυος από το νέο της εργοδότη με τον οποίον νομίζει πως θα ζήσει επιτέλους μία φυσιολογική ζωή. Όταν όμως και πάλι λόγω κοινωνικής ανισότητας θα μείνει ξεκρέμαστη, θα βρεθεί στο διάβα της η Ντάγκμαρ, μία μεσήλικη γυναίκα που ειδικεύεται στις παράνομες υιοθεσίες ανεπιθύμητων παιδιών και θα βοηθήσει την Καρολίνε. Το σκοτεινό μυστικό όμως που κρύβει η Ντάγκμαρ είναι πέρα για πέρα συγκλονιστικό.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία στην ιστορία της Δανίας, το ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ του Μάγκνους Φον Χορν είναι ένα σκοτεινό και ζοφερό έργο που καθηλώνει τόσο με την ιστορία του αλλά κυρίως με το αισθητικό τμήμα της ταινίας. Ένα ασπρόμαυρο, σκληρό και ρεαλιστικό δράμα που παρουσιάζει την κοινωνική ανισότητα και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τον αγώνα για επιβίωση αλλά και τις λύσεις που προτείνει η ίδια η κοινωνία δημιουργώντας θύτες και θύματα. Στην ταινία δεν υπάρχει σωστό η λάθος, υπάρχουν μόνο οι επιταγές και οι λύσεις που παρουσιάζει η κοινωνική αποδιοργάνωση, η εκμετάλλευση, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να κάνουν αυτό που νομίζουν σωστό.

Ο Μάγκνους Φον Χορν, Σουηδός σκηνοθέτης που σπούδασε κινηματογράφο στην Πολωνία, δείχνει να παντρεύει το ύφος του Δανέζικου κινηματογράφου με αυτόν του Πολωνικού, και σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πολωνού Μικάλ Ντίμεκ (ο οποίος είχε φωτογραφήσει και τον ΕΟ του Σκολιμόφσκι), παραδίδουν ένα έργο τέχνης ως προς την εικόνα της ταινίας, κάνοντας την ιστορία ακόμα πιο σκληρή. Το επίπεδο της παραγωγής είναι υψηλό σε όλους τους τομείς αλλά και οι δύο γυναίκες πρωταγωνίστριες καθοδηγούνται ερμηνευτικά με τον καλύτερο τρόπο. Είναι όμως η Τρίνε Ντίρχολμ αυτή που λειτουργεί ως η κινητήριος δύναμη της ταινίας αλλά και της ίδιας της πρωταγωνίστριας. Η ηθοποιός με την ερμηνεία της (η οποία υποδείχθηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη επισημαίνοντας της 3 ταινίες, τον ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ, τον ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ και τον ΦΑΡΟ) μετατρέπει την ταινία από δράμα κοινωνικής αδικίας σε ένα θρίλερ κακοποίησης, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, υπόδειγμα ατμόσφαιρας και σεναριακής εξέλιξης, σκηνοθετικό πάντρεμα Ευρωπαϊκών σχολών αλλά και με ουσία ως προς τα θέματα του, πιο επίκαιρο από ποτέ το ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ είναι η πιο σκοτεινή ταινία της χρονιάς η οποία όμως τελικά προτείνει ένα αισιόδοξο φινάλε που ρίχνει φως ελπίδας στην σκληρή ασπρόμαυρη πραγματικότητα.

Η ταινία κυκλοφορεί 27 Φεβρουαρίου σε διανομή WEIRDWAVE

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *