ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Καινούρια Φιλενάδα (Une Nouvelle Amie)

two-half-popcorn

Με αλμοδοβαρική διάθεση, η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν πραγματεύεται το θέμα του φύλου και της φιλίας.

Η Κλερ είναι απαρηγόρητη μετά τον θάνατο της καλύτερής της φίλης, Λόρα. Τίποτα στη ζωή της δεν μοιάζει να έχει νόημα, μέχρι τη στιγμή που θα μάθει ότι ο σύζυγος της Λόρα αρέσκεται να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Αυτό το μυστικό -αλλά και η φιλία της με αυτή τη νέα ταυτότητα του Νταβίντ που ονομάζει Βιρζίνια-  θα της δώσει ξανά όρεξη για ζωή, αλλά θα προκαλέσει και προβλήματα.

une-nouvelle-amie-anais-demoustier

Με αισιόδοξη και παιχνιδιάρικη διάθεση, ο Φρανσουά Οζόν (σκηνοθέτης του εξαιρετικού 8 Γυναίκες) κάνει μία πρωτοποριακή ταινία για το δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτοδιάθεση και για το γεγονός ότι η επιλογή της σεξουαλικής ταυτότητας και του φύλου μπορεί να είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Ο Νταβίντ νοιώθει ασφάλεια όταν ντύνεται Βιρζίνια. Αλλά παράλληλα, αισθάνεται άνδρας. Θέλει τη γυναικεία του ταυτότητα, αλλά θέλει και την ανδρική. Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιλέγουμε τη μία ή την άλλη; Και πώς εμπλέκεται η Κλερ, ένας άνθρωπος που μοιάζει να εξαρτάται από μία γυναικεία φιλία; Μήπως δεν είναι μόνο η φιλία αυτή που επιδιώκει;

Χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια της κλασικής γαλλικής κωμωδίας, η ταινία αναρωτιέται εύστοχα πάνω σε αυτά τα ζητήματα (που άπτονται του υποσυνείδητου και των βαθύτερων επιθυμιών του ανθρώπου), αποσπώντας, παράλληλα, πολύ καλές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές της.

nouvelle-amie-002

Ειδικά ο Ρομάν Ντουρί είναι απολαυστικός στον ρόλο ενός άνδρα που θέλει να είναι γυναίκα. Η ντροπαλή του φύση ως άνδρα μετατρέπεται σε αυταρέσκεια ως γυναίκα, κάνοντας τόσο τη συστολή όσο και την υπερβολή των δύο χαρακτήρων να μην φαντάζουν παράταιρες.

Η ταινία του Οζόν ακολουθεί την αλμοδοβαρική σχολή: ένα άτομο σε κρίση ταυτότητας και φύλου, παρεξηγήσεις, ευτράπελα και μία πρωτοποριακή ματιά.  Υποψιαζόμαστε, βέβαια, ότι η εκδοχή του Αλμοδοβάρ θα ήταν πολύ πιο τρελή και σύνθετη.

une-nouvelle-amie-002

Προς το τέλος η ταινία δεν αποφεύγει την υπερβολή, συνδυάζοντας ακόμα και διαφορετικά είδη ταινιών, σε ένα αποτέλεσμα που ενίοτε μοιάζει αμήχανο.

Τελικά να τη δω;

Χιουμοριστική ταινία με στοιχεία ψυχανάλυσης και αλμοδοβαρική ματιά. Αν και σε στιγμές μοίαζει αμήχανη, θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *