Άποψη

Crowdfunding: ο εκδημοκρατισμός του πολιτισμού

Crowdfunding: ανερχόμενη μέθοδος χρηματοδότησης ιδεών που φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου οικονομικού παιχνιδιού.

Το crowdfunding – όσο περίεργο και αν φαίνεται σε κάποιους – έχει εφαρμογή στην τέχνη, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο, ίσως και μονόδρομος, όταν πλέον τα κονδύλια και οι χορηγοί για την ανάδειξη της τέχνης είναι πενιχρά ως ανύπαρκτα.

Πώς λειτουργεί; Στην εκάστοτε πλατφόρμα «ανεβαίνει» η ιδέα, στην οποία έχει δοθεί ένα χρηματικό ποσό–στόχος που πρέπει να πιάσει. Στο σημείο αυτό, μπαίνουν στο παιχνίδι εκείνοι που ασπάζονται αυτή την ιδέα και θέλουν να τη στηρίξουν, δίνοντας όσα χρήματα μπορεί ο καθένας τους. Προκειμένου να προσελκύσει περισσότερο κόσμο εκείνος που έχει την ιδέα μπορεί να προσφέρει κάποιο «δώρο» (ένα αντάλλαγμα δηλαδή), ανάλογα με το ποσό που έδωσε ο καθένας. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο ευχαριστήριο credit ή ακόμα και πρόσβαση στη δημιουργική διαδικασία (με τη μορφή της παρακολούθησης εξέλιξης της ιδέας). Αν η ιδέα είναι κερδοφόρα και αγγίξει τον προϋπολογισμό τότε προχωρά προς την υλοποίηση. Αν όχι, επιστρέφονται τα χρήματα στους κατόχους.

Ποια η σχέση του crowdfunding με τον κινηματογράφο; Η κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να φαίνεται μια κερδοφόρα επιχείρηση, εντούτοις δεν σημαίνει πως μπορεί να χρηματοδοτήσει όλες τις ιδέες που υπάρχουν. Υπάρχουν δημιουργοί που δεν είχαν την ευκαιρία να βρουν κάποιο χορηγό και έτσι στράφηκαν σε αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης προκειμένου να δουν την ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά. Ο Spike Lee ήταν από τους πρώτους που κατέφυγε στο crowdfunding για την ταινία «Oldboy», που αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 20 Απρίλη. Ο στόχος του ήταν 1.250.000 δολάρια και ο ταλαντούχος σκηνοθέτης κατάφερε να συγκεντρώσει 1.418.910 δολάρια! Ο Zach Braff ανέβασε την ιδέα του στο kickstarter.com για την ταινία «Wish I was here» με χρηματικό στόχο 2.000.000 δολάρια. Όχι μόνο κατάφερε να τα συγκεντρώσει, αλλά τα πήγε πολύ καλύτερα από τον Spike Lee συγκεντρώνοντας 3.105.473 δολάρια. Η νέα του ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2014. Ο James Franco στράφηκε και εκείνος στο crowdfunding με σκοπό να υλοποιήσει την ταινία του που θα στηριζόταν στο βιβλίο του «Palo Alto Stories». Ο ηθοποιός ανέβασε την ιδέα του αυτή στο Indiegogo έχοντας σαν στόχο να συγκεντρώσει πάνω από 500.000 δολάρια για την υλοποίηση της, πράγμα που κατάφερε. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από την εγγονή του Francis Ford Coppola, Gia και προβλήθηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Telluride. «Ο χορός της πραγματικότητας» είναι η αυτοβιογραφία του Χιλιανού σκηνοθέτη Αλεχάνδρο Γιοντορόφσκι που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το crowdfunding αποσπώντας θετικές κριτικές για το αποτέλεσμα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα με το crowdfunding; Δυστυχώς στην Ελλάδα το crowdfunding δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όσο στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένη η έννοια της φιλανθρωπίας – διότι το crowdfunding θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα είδος φιλανθρωπίας. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν Έλληνες δημιουργοί που προσπάθησαν να καινοτομήσουν, ανεξάρτητα από το αν τα κατάφεραν ή όχι.  Οι Γιάννης Ρουμπούλιας και Θάνος Κερμίτσης έριξαν την ιδέα τους με τίτλο «The Dragonphoenix Chronicles: Indomitable» στο Indiegogo έχοντας σαν στόχο 25.000 δολάρια. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να τον πιάσουν, συγκεντρώνοντας μόνο 7.726 δολάρια. Ο σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου, από την άλλη, ήταν πιο τυχερός αφού η ταινία του «Α» χρηματοδοτήθηκε με επιτυχία από το ίδιο site συγκεντρώνοντας 60.000 ευρώ. Ο Γιώργος Τσιρογιάννης, σκηνοθέτης της ταινίας «Αναμονή», χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του crowdfunding με σκοπό να μαζέψει 3.700 δολάρια. Αντ’αυτού συγκέντρωσε 2.077 δολάρια για το μικρού μήκους φιλμ.

Το crowdfunding είναι μια σύγχρονη μέθοδος χορήγησης χρημάτων για την υλοποίηση ιδεών, είναι μια μικρή κοινωνία ανθρώπων που μοιράζονται έναν κοινό στόχο και επιθυμούν την πραγματοποίησή του. Στον ελλαδικό χώρο, δυστυχώς, είναι ακόμα νωρίς για να δεχτούμε ένα τέτοιο είδος χορηγίας, αλλά αναμφισβήτητα είναι ένα μέσο που θα έδινε το δικαίωμα σε όλους εκείνους που έχουν κάτι να πουν να τους δοθεί το βήμα. Αυτό γίνεται είτε μέσα από τον κινηματογράφο με ταινίες που θεωρούνται «ποιοτικές» και όχι «εμπορικές», είτε μέσω του θεάτρου, της φωτογραφίας και γενικά της τέχνης.

 

sites που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί παίρνοντας μια γεύση από crowdfunding είναι: www.indiegogo.com , www.groopio.com , www.kickstarter.com , www.rockethub.com

 

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *