ΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Τζόζεφ Πλατώ, ο επιστήμονας που δημιούργησε το φενακιστοσκόπιο

Χθες συμπληρώθηκαν 218 χρόνια από την γέννηση του φυσικού Τζόζεφ Πλατώ, ο οποίος δημιούργησε ένα από τα πρώτα παιχνίδια ψευδαίσθησης, το φενακιστοσκόπιο.

Ο Τζόζεφ Αντουάν Φέρντιναντ Πλατώ γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1801 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας του υπήρξε ένας ταλαντούχος ζωγράφος λουλουδιών. Στην ηλικία των έξι ετών, ο Πλατώ ήξερε να διαβάζει, κάτι που τον έκανε παιδί – θαύμα για εκείνη την εποχή. Κατά την διάρκεια των σχολικών χρόνων, ο Πλατώ έμοιαζε  εντυπωσιασμένος με το μάθημα της φυσικής και τα πειράματα και αισθανόταν πιο έντονα την ανάγκη να ασχοληθεί με την επιστήμη αυτή.

Ο Πλατώ υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, κάτι που τον οδήγησε στην δημιουργία του φενακιστοσκοπίου. Το φενακιστοσκόπιο δημιουργήθηκε το 1832 και ήταν ένας δίσκος που αποτελούνταν από μια σειρά σχεδίων ζωγραφισμένα σε διαφορετικές θέσεις. Όταν κάποιος το στριφογύριζε, τα σχέδια αποκτούσαν μια συνεχή κίνηση. Με την δημιουργία της συσκευής αυτής, ο κινηματογράφος ήταν πολύ κοντά στην τελική του μορφή.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Ουίλιαμ Χόρνερ, επηρεασμένος από τον Πλατώ, δημιουργεί το ζωοτρόπιο. Το ζωοτρόπιο αποτελούνταν από ένα περιστρεφόμενο τύμπανο με σχισμές που στο εσωτερικό του υπήρχαν ζωγραφισμένα σχέδια πάνω σε μια στενή ταινία από χαρτί. Κοιτάζοντας μέσα από τις σχισμές του περιστρεφόμενου ζωοτροπίου, ο θεατής αποκτούσε την εντύπωση της πραγματικής συνεχόμενης κίνησης.

Ο Πλατώ έγινε μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1872, ενώ πέθανε στη Γάνδη το 1883.

Διαβάστε περισσότερα για τις μηχανές λήψης και προβολής εδώ.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *