ΕΠΙΚΑΙΡΑ

H κόρη του Γούντι Άλεν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση

Για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδί κατηγορεί τον Γούντι Άλεν η υιοθετημένη κόρη του, Ντίλαν Φάροου, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα.

Σε ανοικτή επιστολή της που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι  δέχθηκε επίθεση από τον διάσημο σκηνοθέτη στη σοφίτα του σπιτιού τους σε ηλικία 7 ετών.

«Όταν ήμουν 7 ετών ο Γούντι Άλεν με πήρε από το χέρι, με οδήγησε σε μια μικρή κακοφωτισμένη σοφίτα στον δεύτερο όροφο του σπιτιού μας. Μου είπε να ξαπλώσω μπρούμυτα και να παίξω με το ηλεκτρικό τρενάκι του αδελφού μου. Με κακοποίησε σεξουαλικά» αναφέρει η νεαρή γυναίκα. «Μου μιλούσε την ώρα που το έκανε, μου ψιθύριζε ότι είμαι ένα καλό μικρό κορίτσι, ότι αυτό θα ήταν το μυστικό μας, μου υποσχέθηκε ότι θα πάμε στο Παρίσι και ότι θα γίνω σταρ του κινηματογράφου» πρόσθεσε η Ντίλαν Φάροου.

Η νεαρή γυναίκα επεσήμανε ότι μίλησε για το συμβάν στη μητέρα της.

Το 1992 η Μία Φάροου είχε κατηγορήσει τον Γούντι Άλεν ότι κακοποίησε την Ντίλαν. Εκείνη την εποχή η ηθοποιός βρισκόταν σε δικαστική μάχη με τον σκηνοθέτη για την επιμέλεια των παιδιών τους, αφού είχε ανακαλύψει ότι ο Άλεν είχε σχέση με μια άλλη υιοθετημένη κόρη της, την Σουν-Γι Πρέβιν, που τότε ήταν 20 ετών.

Η Φάροου είχε υιοθετήσει τη Σουν-Γι στη διάρκεια προηγούμενου γάμου της. Ο Άλεν παντρεύτηκε τη Σουν-Γι το 1997.

Στον διάσημο σκηνοθέτη δεν έχουν ποτέ απαγγελθεί κατηγορίες και ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει κακοποιήσει την Ντίλαν.

Πάντως το 1994 δικαστήριο της Νέας Υόρκης του αρνήθηκε το δικαίωμα να την επισκέπτεται, καθώς δύο ψυχολόγοι είχαν κρίνει ότι δεν κάνει καλό στο κορίτσι να «είναι αναγκασμένο να βλέπει» τον πατέρα του.

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε στους New York Times:

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία του Γούντι Άλεν;

Πριν απαντήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ήμουν επτά χρονών, ο Γούντι Άλεν με πήρε από το χέρι και με οδήγησε σε μια σκοτεινή σοφίτα που έμοιαζε με ντουλάπα, στον δεύτερο όροφο του σπιτιού μας. Μου είπε να ξαπλώσω μπρούμυτα και να παίξω με το ηλεκτρικό τρενάκι του αδελφού μου. Ύστερα, μου επιτέθηκε σεξουαλικά. Ενώ το έκανε μου μιλούσε, ψιθυρίζοντας ότι ήμουν καλό κορίτσι, ότι αυτό ήταν το μυστικό μας και μου υποσχέθηκε ότι θα πηγαίναμε στο Παρίσι για να γίνω σταρ του σινεμά. Θυμάμαι να καρφώνω το βλέμμα μου στο τρενάκι καθώς αυτό διέγραφε κύκλους γύρω από τη σοφίτα. Μέχρι σήμερα, μου είναι δύσκολο να βλέπω τρενάκια.

Για όσο μπορούσα να θυμάμαι, ο πατέρας μου μού έκανε πράγματα που δεν μου άρεσαν. Δεν μου άρεσε το πόσο συχνά με έπαιρνε μακριά από τη μαμά μου, τα αδέλφια και τους φίλους μου για να είμαι μόνη μαζί του. Δεν μου άρεσε όταν έχωνε τον αντίχειρά του στο στόμα μου. Δεν μου άρεσε όταν έπρεπε να ξαπλώνω στο κρεβάτι μαζί του κάτω από τα σκεπάσματα, ενώ φορούσε μόνο το εσώρουχό του. Δεν μου αρέσε όταν έβαζε το κεφάλι του στη γυμνή μου αγκαλιά και τον ένιωθα να εισπνέει και να εκπνέει. Κρυβόμουν κάτω από κρεβάτια ή κλειδωνόμουν στο μπάνιο για να αποφεύγω αυτές τις συναντήσεις, αλλά με έβρισκε πάντα. Αυτά τα πράγματα είχαν πια γίνει ρουτίνα και ήταν τόσο επιμελώς κρυμμένα από τη μητέρα μου που θα με προστάτευε αν τα γνώριζε, που σχεδόν μου έμοιαζαν φυσιολογικά. Σκεφτόμουν πως έτσι είναι όλοι οι πατεράδες που αγαπούν πολύ τις κόρες τους. Αυτό που συνέβη όμως στη σοφίτα ήταν διαφορετικό. Δεν μπορούσα πλέον να το κρατήσω μυστικό.

Όταν ρώτησα τη μητέρα μου, αν ο πατέρας της της έκανε ό,τι ο Γούντι Άλεν σε μένα, ειλικρινά δεν γνώριζα την απάντηση. Επίσης, δεν ήξερα τη θύελλα που θα προκαλούσα. Δεν ήξερα ότι ο πατέρας μου θα χρησιμοποιούσε τη σεξουαλική σχέση του με την αδελφή μου για να καλύψει τη δική μου κακοποίηση. Δεν ήξερα ότι θα κατηγορούσε τη μητέρα μου ότι εκείνη μου έβαλε τέτοιες ιδέες στο κεφάλι και ότι θα την αποκαλούσε ψεύτρα όταν με υπερασπίστηκε. Δεν ήξερα ότι θα έπρεπε να διηγηθώ την ιστορία μου ξανά και ξανά σε σειρά γιατρών που με πίεζαν για να εξακριβώσουν αν λέω ψέμματα ως μέρος μια νομικής διαμάχης που δεν καταλάβαινα. Κάποια στιγμή η μητέρα μου με κάθισε κάτω και μου είπε πως αν έχω πει ψέμματα θα μπορούσα να το εξομολογηθώ και να το πάρω πίσω χωρίς προβλήματα. Δεν μπορούσα. Ήταν όλα αλήθεια. To να κατηγορείς κάποιον ισχυρό για σεξουαλική κακοποίηση υπήρξε μια χρονοβόρα διαδικασία. Υπήρχαν πάντα ειδήμονες που διέψευδαν την εγκυρότητα μου και γιατροί που ήταν πρόθυμοι να συνωμοτήσουν ενάντια σε ένα κακοποιημένο παιδί.

Μετά την ακρόαση για την επιμέλειά μου το δικαστήριο δεν παραχώρησε κανένα δικαίωμα επίσκεψης στον πατέρα μου και παρά τα στοιχεία, η μητέρα μου δεν προχώρησε σε περαιτέρω δίωξη, γιατί όπως είπε ο εισαγγελέας το θέμα «κακοποιημένο παιδί» ήταν ευαίσθητο. Ο Γούντι Άλεν δεν καταδικάστηκε ποτέ. Το ότι γλύτωσε με όσα μου είχε κάνει με στοίχειωνε καθώς μεγάλωνα. Είχα γεμίσει ενοχές που του επέτρεπα να βρεθεί κοντά και σε άλλα κοριτσάκια. Το αντρικό άγγιγμα με τρόμαζε. Παρουσίασα διατροφικές διαταραχές. Άρχισα να κόβομαι. Το μαρτύριο μου γινόταν χειρότερο εξαιτίας της στάσης του Χόλιγουντ. Όλοι εκτός από ελάχιστους (ήρωες μου) έκαναν τα στραβά μάτια. Οι περισσότεροι έδειχναν διατεθειμένοι να δεχτούν πως το θέμα ήταν αμφιλεγόμενο και πως κανείς δεν μπορούσε να πει με ακρίβεια τι είχε γίνει, προκειμένου να συνεχίζουν να προσποιούνται πως δεν είχε συμβεί τίποτα κακό. Οι ηθοποιοί τον παίνευαν στις βραβεύσεις. Τα τηλεοπτικά δίκτυα τον έδειχναν στο πρόγραμμά τους. Οι κριτικοί μιλούσαν για αυτόν στα περιοδικά. Κάθε φορά που σε κάποιο μπλουζάκι, σε μια αφίσα ή στην τηλεόραση, έβλεπα το πρόσωπο του ανθρώπου που με είχε κακοποιήσει, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να κρύψω τον πανικό μου έως ότου μείνω μόνη και μπορούσα να καταρρεύσω.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γούντι Άλεν κέρδισε την πιο πρόσφατη υποψηφιότητά του για Όσκαρ. Αυτή όμως τη φορά, αρνούμαι να καταρρεύσω. Η αποδοχή του Γούντι Άλεν με κρατούσε τόσο καιρό σιωπηρή. Το ένιωθα σαν προσωπική μομφή. Ήταν λες και τα βραβεία και οι επιτυχίες του μου έλεγαν να το βουλώσω και να μείνω σε απόσταση. Όμως τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που με έχουν πλησιάσει, με έχουν στηρίξει και που έχουν μοιραστεί μαζί μου το φόβο του να βγαίνεις μπροστά, του να σε αποκαλούν ψεύτη και του να θέλουν να σε κάνουν να πιστέψεις πως οι αναμνήσεις σου δεν είναι δικές σου είναι ο λόγος που πια δεν μπορώ να σωπαίνω. Μόνο και μόνο για να μάθουν και άλλοι πως δεν πρέπει να το κάνουν.

Σήμερα, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Έχω κάνει έναν ευτυχισμένο γάμο. Έχω υποστήριξη από τα εκπληκτικά αδέρφια μου. Έχω μια μητέρα που βρήκε μέσα της το σθένος να μας σώσει από το χάος που έφερε το αρπακτικό που ήταν στο σπίτι μας.

Άλλοι όμως, είναι ακόμα φοβισμένοι, ευάλωτοι και αγωνίζονται να βρουν το θάρρος για να πούνε την αλήθεια. Το μήνυμα που στέλνει το Xόλιγουντ, έχει σημασία για αυτούς.

Τι θα γινόταν αν ήταν το δικό σου παιδί Κέιτ Μπλάνσετ; Λούις CK; Άλεκ Μπόλντουιν; Τι θα συνέβαινε αν ήσουν εσύ, Έμμα Στόουν ή εσύ Σκάρλετ Γιόχανσον; Με γνώριζες όταν ήμουν μικρό παιδί Ντάιαν Κίτον. Με ξέχασες;

Ο Γούντι Άλεν αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της αποτυχίας της κοινωνίας μας προς τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης.

Φανταστείτε τον Γούντι Άλεν να οδηγεί την επτάχρονη κόρη σας στη σοφίτα. Φανταστείτε την να περνάει μια ζωή που το όνομα του της προκαλούσε ναυτία κάθε φορά που το άκουγε. Φανταστείτε έναν κόσμο που δοξάζει αυτόν που τη βασάνισε.

Το φαντάζεστε; Ποια είναι λοιπόν τώρα η αγαπημένη σας ταινία του Γούντι Άλεν;»

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *