Uncategorized

Δέκα βιβλία που θέλουμε να δούμε μεταφερμένα στο σινεμά

Με φόβο να εισέλθω στα χωράφια του Fauntleroy, παρουσιάζω τα δέκα (συν ένα) βιβλία που πρέπει –οπωσδήποτε– να δούμε στο σινεμά.
1. Οι περιπέτειες του Κάβαλιερ και του Κλέι- Μάικλ Σαμπόν

Το βιβλίο του Μάικλ Σαμπόν, ένα από τα ωραιότερα των τελευταίων ετών, έχει εγκλωβιστεί στην κόλαση που ονομάζεται «πρότζεκτ υπό εξέλιξη». Κι αυτό παρόλο που τα κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου είχαν αγοραστεί πριν ακόμα εκείνο κυκλοφορήσει.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Τζο Κάβαλιερ, νεαρός Εβραίος καλλιτέχνης ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και στην τέχνη των αποδράσεων στο πρότυπο του Χουντίνι, δραπετεύει από την Πράγα, που βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή, και φτάνει στην Νέα Υόρκη. Μαζί με τον ξάδερφό του Σαμ Κλέι βάζουν στο χαρτί φόβους και όνειρα, δημιουργώντας χαρακτήρες κόμικς: τον Δραπέτη, το Μόνιτορ και την Πεταλούδα Λούνα -εμπνευσμένη από την ωραία Ρόζα Σακς, που συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς και με τους δύο άντρες.

Πλήρως κινηματογραφίσιμο υλικό δηλαδή. Τι έγινε λοιπόν; Πού «κόλλησε» το θέμα; Ο παραγωγός Σκοτ Ρούντιν ζήτησε από τον Σαμπόν να γράψει το σενάριο της ταινίας. Δεκαέξι μήνες και έξι προσχέδια αργότερα, ο Ρούντιν δήλωνε απογοητευμένος. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τον Σίντνεϊ Πόλακ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και τον Τζουντ Λο στο ρόλο του Κάβαλιερ. Στα τέλη του 2004 ο Μ.Σαμπόν δήλωσε ότι το πρότζεκτ «έχει πεθάνει». Την ίδια χρονιά, ο Στήβεν Ντάλντρι ανακοινώνει ότι θα σκηνοθετήσει την ταινία και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τους Τόμπι Μαγκουάιρ (Κλέι), Τζέιμι Μπελ (Κάβαλιερ), Νάταλι Πόρτμαν (Ρόζα Σακς).Ωστόσο, ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε ότι το πρότζεκτ «δεν κινείται πλέον». Το IMDB εξακολουθεί να αναφέρει το 2012 ως ημερομηνία εξόδου της ταινίας.

Προτεινόμενο καστ: Τζέιμι Μπελ (Κάβαλιερ), Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ , Νάταλι Πόρτμαν

2. Middlesex- Τζέφρι Ευγενίδης

Το βιβλίο παρακολουθεί την ενηλικίωση της ελληνικής καταγωγής Καλλιόπη Στεφανίδης (αργότερα μετονομάζεται σε ‘Καλ’), ενός ερμαφρόδιτου ανθρώπου που στα 14 του ανακαλύπτει, ότι για λόγους βιολογικούς είναι αγόρι παγιδευμένο σε κοριτσίστικο σώμα.

Τα δικαιώματα του βραβευμένου με Πούλιτζερ βιβλίου αγόρασε η Ρίτα Γουίλσον και ετοιμάζεται να γίνει σίριαλ από το HBO.

Προτεινόμενο καστ: Κρίστεν Στιούαρτ (Καλλιόπη), Αμάντα Σέιφριντ (The Obscured Object)

3. Ωκεανός- Αλεσάντρο Μπαρίκκο

Ίσως το πιο δυνατό βιβλίο του Αλεσάντρο Μπαρίκο. Αν και όπως απέδειξε το Μετάξι το έργο του Μπαρίκο δεν είναι και τόσο εύκολο να κινηματογραφηθεί (η πρόζα του μοιάζει περισσότερο με ποίηση), παρ’ όλα αυτά τα βιβλία του είναι γεμάτα ιδέες πολύ θελκτικές για να αγνοηθούν.
Επτά παράξενοι άνθρωποι συναντιούνται σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα.

Προτεινόμενο καστ: Βίγκο Μόρτενσεν (Ανταμς), Μία Γουασικόβσκα (Έλισουιν), Μαρκ Αντι (πατήρ Πλους), Ανν Ντεβεριά (Νικόλ Κίντμαν), Γκάρι Όλντμαν (Πλασόν), Έντουαρτ Νόρτον (Παρτλμπουμ)

4. Εξαιρετικά δυνατά, απίστευτα κοντά- Σάφραν Φόερ

Ένα απίστευτα δυνατό βιβλίο που φαίνεται ήδη να παίρνει το δρόμο του για τις σκοτεινές αίθουσες. Ο Σάφραν Φόερ, συγγραφέας του Everything is illuminated, περιγράφει με τρόπο ιδιότυπο την ιστορία του μικρού Όσκαρ που έχει χάσει τον πατέρα του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πόνος, απώλεια, θάνατος συνιστούν κομμάτια μιας ιστορίας συγκινιτικής και παράλληλα γεμάτης. Οι Warner Brothers και Paramount έχουν ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου.

Προτεινόμενο καστ: Κουίν Λορντ (Όσκαρ Σελ), Τζούλι Κρίστι (γιαγιά), Ίαν ΜακΚέλεν (Τόμας Σελ)

5. Σκοτεινός τόπος- Τζίλιαν Φλιν

Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δυο αδελφές της δολοφονήθηκαν. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του 15χρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της.

Η Τζίλιαν Φλιν καταφέρνει και δημιουργεί ένα βιβλίο τρομακτικό, αλλά πλούσιο σε χαρακτήρες και περιγραφές. Το προτιμώ από τα Αιχμηρά Αντικείμενα, πρώτο της βιβλίο.

Προτεινόμενο καστ: Μάγκι Γκίλενχαλ (Λίμπι Ντέι-μεγάλη), Ααρον Τζόνσον (Μπεν Ντέι-μικρός), Λέιτον Μίστερ (Ντιόντρα), Γουινόνα Ράιντερ (μητέρα)

6. Σπούτνικ Αγαπημένη- Χαρούκι Μουρακάμι

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το Κουρδιστό πουλί ή το Νορβηγικό Δάσος τα καλύτερα έργα του Χαρούκι Μουρακάμι. Ίσως έχουν δίκιο. Προσωπικά προτιμώ το Σπούτνικ Αγαπημένη, το οποίο θεωρώ καλύτερο για μεταφορά στο σινεμά..

Ο Κ. είναι ερωτευμένος με τη Σουμίρε, όμως η Σουμίρε είναι ερωτευμένη με τη Μίου. Η κατάσταση θα μπερδευτεί ακόμη περισσότερο όταν η Μίου θα τηλεφωνήσει στον Κ. από ένα ελληνικό νησί για να του ανακοινώσει πως η Σουμίρε εξαφανίστηκε.

Προτεινόμενο καστ: Ryo Kase (Κ.) Shinobu Terajima (Μίου), Ρίνκο Κικούτσι (Σουμίρε)

7. Otherwise Pandemonium, Not a Star-Νικ Χόρνμπι

Τα βιβλία του Νικ Χόρνμπι έχουν γίνει ταινίες και μάλιστα επιτυχημένες (High Fidelity, Για Ένα Αγόρι). Ο ίδιος ο Νικ Χόρνμπι ασχολείται με το σινεμά και φέτος έγραψε το σενάριο για το εξαιρετικό Μια Κάποια Εκπαίδευση.

Πριν από μερικά χρόνια δύο μικρά διηγήματα είδαν το φως της δημοσιότητας: Τα Otherwise Pandemonium και Not A Star έχουν τη στόφα μεγάλου μυθιστορήματος. Αλλωστε πολλές σπουδαίες ταινίες ξεκίνησαν από ένα μόλις διήγημα. Ή από μία καλή ιδέα. Και εδώ ο Νικ Χόρνμπι μας παρουσιάζει δύο.
Η μία έχει να κάνει με μια παράξενη συσκευή βίντεο που μοιάζει να μεταδίδει εικόνες ενός ζοφερού μέλλοντος. Σκεφτείτε το Ντόνι Ντάρκο… μόνο πιο φυσιολογικό.

Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας μητέρας που καλείται να αποδεχθεί το γεγονός ότι ο γιος της είναι διάσημος πορνοστάρ. Μέριλ Στριπ κανείς;

Προτεινόμενο καστ: Michael Cara (έφηβος στην πρώτη ιστορία)
Eric Cnudsen (έφηβος σε β’ ιστορία), Μέριλ Στριπ (μαμά)

8. Ο Μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες-Τιμ Μπάρτον
Ο Τιμ Μπάρτον πρέπει γρήγορα να επιστρέψει στο διεστραμμένα αισιόδοξο σύμπαν του. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το κάνει από το να επιστρέψει στο δικό του υλικό και να φτιάξει μια ταινία γεμάτη από αγαπημένα πλάσματα της φαντασίας (του): Ο Στρειδάκης, ο Ρομποτής, η Βουντούλα, ο Καπετάν-Λίγδας, Το Μουμιάκι, Η Σκουπιδούλα: θα έφτιαχναν μια σούπερ παρέα. Ο Μικρός Νικόλας για τη generation Z.

Ναι. Θα μπορούσε να είναι ένα τέλειο stopmotion animation.

9. The Space Trilogy- C.S.Lewis

Τον Κλάιβ Στέιπλς Λιούις τον γνωρίζουμε –όσοι από μας τον γνωρίζουμε- από τη σειρά βιβλίων Το Χρονικό της Νάρνια. Λάθος -οι φαν του Lost να ξέρουν… Κι αυτό γιατί είναι συγγραφέας μιας από τις καλύτερες σειρές βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Τι Πανδώρα και αηδίες… Εδώ μιλάμε για διαστημικά ταξίδια, φιλοσοφικές αναζητήσεις, μυστηριώδη πλάσματα. Και δύο ορκισμένους εχθρούς: του Δρ. Ράνσον και Δρ. Γουέστον.

Τα Out of the Silent Planet, Perelandra και The Hideous Strength είναι ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών ταξιδεύει στο Διάστημα.

Προτεινόμενο καστ: Μαρκ Χάμιλ (άντε τη δική του καριέρα δεν θα την αναστήσει κανείς;), Ντάνιελ Ντέι Λούις (Δρ. Γουέστον)

10. Survivor- Τσακ Πάλανιουκ

Ο Επιζών του Τσακ Πάλανιουκ δεν ήταν μέχρι πρότινος και το πιο αγαπημένο πρότζεκτ στο Χόλιγουντ. Κι αυτό γιατί ένας τύπος που κάνει αεροπειρατεία με στόχο να ρίξει ένα αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες, δεν είναι και το καλύτερο του. Ασε που αν βάλεις μέσα σε όλα αυτά μια μυστηριώδη αίρεση τότε η ταινία θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν «καμμένο χαρτί». Μόνο που υπάρχουν δύο λέξεις: Fight Club. Πολύ πιο «σκληρό υλικό», πιο καμμένο χαρτί. Που έγινε ταινία, οδήγησε στην απόλυση ενός μεγαλοστελέχους της Fox, έφτιαξε μια φοβερή καριέρα για τον Έντουαρτ Νόρτον, θεωρήθηκε αριστούργημα (ή έκτρωμα) και έκανε τους απανταχου σινεφίλ και αναγνώστες να μάθουν το όνομα του Τσακ Πάλανιουκ.

Ακούγεται ότι ο Φράνσις Λόρενς, σκηνοθέτης του I Am Legend έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν πρέπει να φοβάμαι ή να χαίρομαι.

Προτεινόμενο καστ: Τζέικ Γκίλενχαλ (επιζών), Κριστίνα Ρίτσι (Ευφόρια)

Και ένα ελληνικό: Αν και το αγαπημένο μου της Σώτης Τριανταφύλλου είναι η Φτωχή Μαργκό, νομίζω ότι το «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης» ταιριάζει περισσότερο στη μεγάλη οθόνη. Είναι η ιστορία μιας παρέας νέων στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980.

Προτεινόμενο καστ: Στεφανία Γουλιώτη (αφηγήτρια), Ιωάννα Παπά (Μπίμπι), Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Νικ).

Τάιλερ

cinepivates

Συντακτική ομάδα

7 σκέψεις σχετικά με το “Δέκα βιβλία που θέλουμε να δούμε μεταφερμένα στο σινεμά

  • Ψηφίζω Σπούτνικ(να προβάλλουμε λίγο και τη χώρα μας…) αν και το τέλος του βιβλίου δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε:(

    Aμελί

    Σχολιάστε
  • Διάβασα πρόσφατα τον Σκοτεινό Τόπο(και τα Αιχμηρά Αντικείμενα) κι ενώ πρόκειται για μέτρια βιβλία είναι αμφότερα εξαιρετικό υλικό για ταινίες!

    Σχολιάστε
  • :)):))
    Ο μόνος σου φόβος έπρεπε να είναι για τα βιβλία που πρότεινες!!:Ρ
    Το μόνο που μου λέει κάτι,είναι το 9,επειδή έχει γίνει τραγούδι από τους Maiden(κομματάρα…)

    Α,και του Μουρακάμι,βέβαια,αυτο θα ήθελα να το δω…

    Σχολιάστε
  • Για αρχή χρόνια πολλά σε όλους!!! 🙂

    @Αμελί Ναι ναι… χαχα.. λες και χρειάζεται η ταινία για να έρθουν οι Ιάπωνες στην Ελλάδα..

    @ Annie Hall Φτιάχνουν πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Στα χέρια ενός ικανού σκηνοθέτη (Γουές Κρέιβεν ας πούμε) θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλή ταινία

    @ Fauntleroy Έλααααα τωραααα… best seller σου ανέφερα. Εντάξει του Νικ Χόρνμπι και το 9 δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά, αλλά όλα τα άλλα.. Για την ιστορία επέλεξα βιβλία που πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλά για να μεταφερθούν στο σινεμά.. ανεξαρτήτως αν υπάρχουν άλλα που προτιμώ πιο πολύ.. -Εάν το επέλεξαν οι Maiden για κομματάρα φαντάσου τι βιβλίο είναι.. ;-).

    Τάιλερ

    Σχολιάστε
  • Εγω θελω να δω το βιβλιο του Θαφόν ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ και το Αλμπατρος, της Τριανταφύλλου. Αλλα δεν ξερω καν αν υπαρχει σχεδιο για μεταφορα τους στο σινεμα. Γαμωτο!

    Σχολιάστε
  • @ auburn Kate Το Αλμπατρος το διάβασα μόνο και μόνο επειδή το πρότεινες. Δύσκολο να μεταφερθεί στο σινεμά. Θέλει λεφτά… (σκηνικά κοστούμια..) Όσο για το Παιχνίδι του Αγγέλου θα το ψάξω και θα σου πω 😉

    Τάιλερ

    Σχολιάστε
  • Pingback: Cinepivates – Στη μεγάλη οθόνη ο «Σκοτεινός Τόπος» της Τζίλιαν Φλιν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *