TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

Είδαμε το «Vinyl»: Φόρος τιμής στη μουσική βιομηχανία των 70s

vinyl tv series 003

Ο πρώτος κύκλος του «Vinyl» τελείωσε και σύμφωνα με ξένα δίκτυα πήρε το πράσινο φως και πάει και για δεύτερο, οπότε οι απανταχού fans – μουσικόφιλοι και μη – μπορούν να χαρούν. Από το τρέιλερ είχαμε ήδη ψηθεί για ένα ταξίδι στο παρελθόν γεμάτο καλή μουσική και αξιόλογες ερμηνείες.

Το τρίπτυχο «μουσική, ναρκωτικά και σεξ» δεν θα μπορούσε να λείπει, αλλά σίγουρα το «Vinyl» δεν ήταν μόνο αυτό. Και μάλιστα όταν από πίσω έχουμε Μάρτιν Σκορτσέζε, Μικ Τζάγκερ, Ριτς Κοέν και Τέρενς Γουίντερ. Η δεκαετία του 70 καθόρισε αλλαγές (ιστορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές) μέσω της επανάστασης. Και αυτό είναι κάτι που οι παραγωγοί της σειράς γνωρίζουν πολύ καλά.

Το στόρυ; Ίσως κοινότυπο. Τοποθετημένο στην Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 70, το «Vinyl» προσφέρει μία βόλτα στο παρασκήνιο της μουσικής βιομηχανίας την περίοδο που μεσουρανούσε η πανκ, η ντίσκο και το hip-hop. Βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι ο πρόεδρος της δισκογραφικής εταιρείας American Century Records (διακρίνετε μια ειρωνεία φαντάζομαι!) Ρίτσι Φινέστρα, ο οποίος σνιφάροντας κόκα μας προειδοποιεί πως όσα θα μας πει ίσως είναι λίγο θολά, καθώς πολλά εγκεφαλικά κύτταρα έχουν “καεί” από τις ουσίες. Ξαφνικά ακούγεται δυνατή rock μουσική και όλοι τρέχουν προς ένα άθλιο μαγαζί… Και κάπως έτσι ξεκινάει. Ο Φινέστρα κάποτε καθόριζε τσαρτς και καριέρες, αλλά βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο. Ο άνθρωπος που έχει «καλό αυτί» για τη ροκ, υποχρεώνεται να εξαγοραστεί από μια γερμανική comme il faut δισκογραφική εταιρεία. Προσπαθώντας να σώσει την εταιρεία του και να διασφαλίσει τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, θα κάνει λάθη, θα εξαπατήσει, θα ρισκάρει φτάνοντας στα άκρα.

Με Τζάγκερ, Σκορτσέζε, Κοέν και Γουίντερ να βρίσκονται στην παραγωγή και τον Μάρτιν να σκηνοθετεί κάποια επεισόδια, το Vinyl είναι από τις σειρές που τις βλέπεις και τις χαίρεσαι και δεν σταματάς να τις βλέπεις. Στα πρώτα τρία επεισόδια είναι εμφανής η αισθητική, το ροκαμπίλι με πιο funk στοιχεία είναι διάχυτο και αυτή η αισθητική απογειώνεται από τις σκηνές όσο προχωράει προς το τέλος.

Όσο για το κάστ, τον Φινέστρα υποδύθηκε ο Μπόμπι Καναβάλε, στον οποίο θα μπορούσες να κολλήσεις άνετα την ταμπέλα του «σκορτσεζικού», αφού άρπαξε τον ρόλο και έβαλε δυναμισμό, τρέλα και προβληματισμούς ώστε να προκαλέσει τη συμπάθεια του θεατή παρά τα ελαττώματα και τα λάθη του. Η σταρ της σειράς ήταν, βέβαια, η Ολίβια Γουαϊλντ, που υποδύθηκε την σύζυγο του Φινέστρα. Σέξι και μυστηριώδης, παλεύει με το παρελθόν της και προσπαθεί να κρατήσει την οικογένειά της όταν ο Φινέστρα απομακρύνεται. Η Τζούνο Τέμπλ έχει τις καλύτερες, ίσως, σκηνές, σε αντίθεση με τον γιο του Τζάγκερ, Τζέιμς, ο οποίος ομολογώ έπαιζε χάλια.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω είναι η παρουσία διάσημων προσωπικοτήτων, όπως οι New York Dolls, οι Led Zeppelin, ο Jerry Lee Lewis, οι Velvet Underground, o Bo Diddley, οι ABBA, ο Lou Reed, ο Alice Cooper, ο David Bowie, ο Andy Warhol, ο DJ Kool Herc, ο Hannibal, ο Elvis Prisley, ο John Lennon, ο Tony Bennett, ο Bob Marley και η Janis Joplin.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, το soundtrack της σειράς είναι εξαιρετικό, θα το εκτιμήσεις, θα το λατρέψεις, είτε ξέρεις από μουσική είτε όχι. Αυτή η μουσική φανερώνει κάτι σχετικά με την τρέλα των ηρώων. το rock’n’roll περιστρέφεται γύρω τους με όλα τα καλά και τα κακά του.

Εάν δεν την έχετε ήδη δει, σπεύσατε! Εγώ, η Holly, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Θα κολλήσετε με αυτό το vintage mood που αποπνέει η σειρά και η μουσική θα σας ταξιδέψει. Οι ροκ συμμορίες του «Vinyl» και οι κακόφημοι δρόμοι της Νέας Υόρκης θα γεμίσουν τα βράδια σας.

Η σειρά έκλεισε τον πρώτο κύκλο της με το δέκατο επεισόδιο στις 17 Απριλίου και αναμένεται να επιστρέψει το 2017.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *