Uncategorized

Η πίτα και ο σκύλος

Fact: η Μία,μία 15χρονη ατιθαση, που δεν μασάει με τίποτα,ζει μαζί με την ξανθή, νεαρή και καθ΄όλα hot μητέρα της και την αδελφή της, σε τρισάθλια συνοικια καπου στην Αγγλία.
Fact: η Μία ακουει μανιωδώς μουσική ολη μερα, και ονειρεύεται καριέρα ως χορεύτρια, μαλλον.
Fact: Η Μία(Katie Jarvis) δεν φαινεται να μπορει να διαχειριστεί τα συναισθήματα, γενικά δεν ξερει πως είναι η αγάπη, τι μυρωδιά έχει, πως είναι να σ’ αγαπούν. Η σχέση με τη μαμά και την αδελφή της εξαντλείται σε βρισιές,και μία αμοιβαία αντιπάθεια, χαρακτηριστικό ανθρώπων που τους έριξαν σε βρωμερό τούνελ και προσπαθούν ματαίως να βγουν απ΄αυτό.
Fact: Η ζωή της Μία είναι μια κολαση διανθισμένη απο τις εξαγριωμένες ορμόνες της.
Fact: ο Κόνορ(Michael Fassbender) είναι ο καινούργιος ευειδής, γαλανομάτης εραστής της μητέρας της Μία. Απ΄ο,τι πληροφορούμαστε ειναι υπαλληλος εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας(aka σεκιουριτάς). Μετακομίζει για λίγες μερούλες στο σπίτι-σαράι της Μία, προκειμένου να οργώνει το κορμι της μαμάς της ανενόχλητος απ΄τη δική του μαμά, για την ύπαρξη της οποίας πληροφορούμαστε σε μία εκδρομή που προσφέρει ο Κόνορ στις 3 Χαριτες.
Τι είναι αξιοσημείωτο σ’αυτη την ταινία; Εκτος απ΄τον πανέμορφο Fassbender, ο οποιος απ΄οτι ξερω προκαλεσε ουκ ολίγους αναστεναγμούς οταν πρωτοπροβλήθηκε η ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας, το twist της ταινίας βρισκεται νομίζω στο μεγαλο μυστικό του Κόνορ, το οποιο ανακαλύπτει τυχαία η μικρή ατιθαση, αφού εχει προηγηθεί συνουσία στη ζούλα, μεταξυ αυτής και του τεκνού Κόνορ( “ήμουν μεθυσμένος, είσαι μόνο 15” ). Ο Κόνορ,δεν ειναι απλως ο ευγενικος εραστης της μαμάς, που αντιμετωπίζει τη Μία εντελως διαφορετικά απ΄οτι εχει αυτη συνηθίσει ως τώρα. Δεν ειναι απλως ο άνθρωπος που της δειχνει ενδιαφέρον και την ενθαρρύνει στα σχέδιά της, είναι τελικά, και ένας απ΄τους εκατομμύρια(;) οικογενειάρχες που ξενοπηδάνε συστηματικά και οργανωμένα. Ο Κόνορ δεν εχει μαμά αυταρχική που ενίοτε τον διώχνει απ ΄το σπίτι, αλλά σύζυγο και παιδί.
Ομολογώ πως οταν είδα την ταινία περιμενα με ζήλο, να διαπιστώσω αυτό που τοσο γοητευτικά ειχε “δει” ενας σινεκριτικός: τη Μία ν’ανθίζει, κάτω απ΄το γεμάτο αποδοχή βλέμμα του Κόνορ.
Δεν το ειδα ιδιαίτερα. Αυτο που ειδα και μ’ενοχλησε πολυ, ήταν ακριβώς αυτη η τακτική του σεκιουριτά, ο οποίος ζούσε κυριολεκτικά 2 παράλληλες σχέσεις, απύρετος. Μέχρι που ήρθε αυτή η μικρή,ολα εδώ πληρώνονται, και του έδειξε ότι η ρήση “και την πίτα ολόκληρη και το σκυλο χορτάτο” δεν είναι αποδεκτή.
Προτείνω να (ξανα)δείτε το Fish tank κυρίως για τον πανέμορφο και πολυ καλό στο ρόλο του, Michael Fassbender. Οσοι εχετε δει το Hunger, ισως θυμαστε τον αποστεωμενο, επιμονο και ανυποχώρητο μεχρι τέλους μαχητή του ΙΡΑ, καθώς και τον Archie Hicox τον στρατιωτικο κατα τη διαρκεια του 2ου παγκόσμιου, και κριτικό κινηματογράφου στον εκτος στρατού βίο του, στο Inglourious Basterds. Aλλα και για την ενοχλητικά πειστική αναπαράσταση της εφηβικής αναταραχής που προσπαθεί να επιβιώσει μεσα σε απόλυτη μιζέρια, βρωμιά και παρανομία.
Οσοι αρεσκεστε δε σε συγκρισεις, αναμεινατε τη νέα κινηματογραφική διασκευή του βιβλιου της Καρλότας Μπροντέ Jane Eyre, με τον κύριο Fassbender, ως βλοσυρό και πολυ πληγωμενο στο παρελθόν του, Εδουάρδο Ρότσεστερ.Ναι καλά διαβάσατε, ο πηδηχτούλης Κόνορ παίρνει προαγωγή και γίνεται λόρδος.

Φράνσις

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Η πίτα και ο σκύλος

  • Αυτά είναι που λέμε από δήμαρχος, κλητήρας. Και από σεξομανής, Λόρδος.
    Δεν το είδα. Ακόμα. Αλλά θα το ψάξω. Μου κάνει κάτι.

    Τάιλερ

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *