Ελληνικό ΣινεμάΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι «Papadopoulos & Sons» στην Ευρωβουλή

Η αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι συσκέψεις των Επιτροπών Εξωτερικού και Μεταφορών στον τρίτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες δεν ενδείκνυται για προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την «πασαρέλα Καραμανλή», το πιο πολυσύχναστο σταυροδρόμι πολιτικών από όλα τα μέρη του πλανήτη, ο διάδρομος που ενώνει τα δύο βασικά κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αίθουσα δεν θυμίζει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Ακουστικά σε κάθε κάθισμα, κυλιόμενες καρέκλες, και δύο οθόνες, μάλλον μικρές, για έναν τόσο μεγάλο αμφιθεατρικό χώρο.

Ηταν όμως η μόνη διαθέσιμη αίθουσα για να φιλοξενήσει την avant premiere της ταινίας «Papadopoulos & Sons» του γεννημένου στην Βρετανία ελληνοκύπριου σκηνοθέτη Μάρκου Μάρκου, μια αμιγώς κινηματογραφική εκδήλωση, που όπως μαθαίνουμε, παρόμοιά της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έχουν πραγματοποιηθεί προβολές εκπαιδευτικού κυρίως χαρακήρα).

Η προβολή της ταινίας στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου σε συνεργασία με τον διανομέα του «Papapdopoulos and sons» στην Ελλάδα, κ. Κώστα Πιπέρα. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η αίθουσα συγκέντρωσε περισσότερους από 350 θεατές – κυρίως από την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών – μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία.

Και η ταινία άρεσε, όπως είχε συμβεί πριν από λίγες μέρες στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου το «Papadopoulos and sons» απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer.

«Σε μια εποχή που ο προσανατολισμός και η ελπίδα χάνονται, σκοπός αυτής της ταινίας είναι η επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες, στην αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και το δέσιμο της οικογένειας» είπε στην εισαγωγή του ο ευρωβουλευτής κ. Κουμουτσάκος. «Ορισμένες φορές η τέχνη μπορεί να μιλά καλύτερα από την πολιτική και εμείς εδώ πιστεύουμε και στα δύο. Και στην καλή τέχνη και στην καλή πολιτική».

Παρόντες στο πάνελ των ομιλητών ήταν επίσης ο Μάρκος Μάρκου, ο ηθοποιός κ. Γιώργος Χωραφάς, που κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο «Papapadopoulos and Sons», η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, αρμόδια Επίτροπος για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας και ο κ. Πιπέρας.

«Μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις πρέπει πάντοτε να σκαρφιζόμαστε τρόπους για να αυτοσχεδιάζουμε» είπε ο κ. Μάρκου, ο οποίος στα 41 του κατάφερε με πολύ κόπο αλλά ακόμα περισσότερο πάθος, να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του στην Αγγλία.

Ο αυτοσχεδιασμός στην περίπτωση της ιστορίας της ταινίας είναι η ιδέα της επιστροφής στα λίγα και απαραίτητα, εκεί από όπου ο Χάρης Παπαδόπουλος (Στίβεν Ντιλέιν) είχε κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα προτού εξελιχθεί σε τρανό επιχειρηματία, για να χάσει όμως τελικά τα πάντα.

Ετσι λοιπόν, το παλιό, επί χρόνια κλειστό εστιατόριο «Fish and Chips» της λαϊκής συνοικίας το οποίο πλέον βρίσκεται σε αχρηστία, ανοίγει ξανά μετά την επιμονή του αδελφού του Χάρη, του Σπύρου, ενός πολυτεχνίτη, κοσμογυρισμένου αλλά και άφραγκου μετα-μοντέρνου Αλέξη Ζορμπά που φέρει τη μορφή του Γ.Χωραφά σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο. Ο Χάρης δέχεται έπειτα από πολλές πιέσεις. Δεν πιστεύει στο πείραμα. Εχει καλομάθει. Να όμως που όλα δείχνουν ότι τελικά το τρελό εγχείρημα μπορεί να πετύχει.

Η ταινία «Papadopoulos and sons» θα διανεμηθεί στην Ελλάδα την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου από την Hollywood Entertainment.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *