ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Μπαχμάν Γκομπαντί απευθύνει δημόσια έκκληση στο ιρανικό κράτος για άμεση απελευθέρωση του αδελφού του

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει την ένθερμη συμπαράστασή του στον Μπαχμάν Γκομπαντί για τη σύλληψη του αδερφού του Μπεχρούζ Γκομπαντί.

Ο κινηματογράφος είναι μια από τις λίγες εναπομείναντες δυνατότητες που έχει το Ιράν στα χέρια του για να εκφράσει ελεύθερα και εκτός συνόρων την αλήθεια της πραγματικότητας του. Η ιρανική κυβέρνηση όμως, προσπαθεί διαρκώς να περιορίσει αυτή τη δυνατότητα, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λογοκρισίας.

Ένας σπουδαίος και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, ο Τζαφάρ Παναχί, βγαίνοντας από τη φυλακή δεν έχει πλέον το δικαίωμα να γυρίζει ταινίες, ενώ του έχει αφαιρεθεί και το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα, μπαίνοντας έτσι σε μια άλλη φυλακή αυτή της λογοκρισίας.

Ύστερα από τον Παναχί σειρά είχε ο Μπεχρούζ Γκομπαντί, ο αδερφός του κουρδικής καταγωγής ιρανού σκηνοθέτη Μπαχμάν Γκομπαντί, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα από τις ιρανικές αρχές.

Ο Μπαχμάν Γκομπαντί, ένας από τους τιμώμενους δημιουργούς του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε και την καινούρια ταινία του «Η εποχή του ρινόκερου» απευθύνει δημόσια έκκληση στο ιρανικό κράτος για άμεση απελευθέρωση του αδελφού του, για τον οποίο πιστεύει ότι κρατείται παράνομα. Στην επιστολή διαμαρτυρίας του, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής – αυτοεξόριστος και ο ίδιος από το 2009 – αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο μικρότερος αδελφός μου, Μπεχρούζ Γκομπαντί, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες. Πληροφορήθηκα ότι συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές, με την κατηγορία ότι δρα ενάντια στην εθνική ασφάλεια. Ο ίδιος δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε καμία πολιτική δράση. Τον ενδιέφερε πάντα το σινεμά, μάλιστα έχει εκτελέσει χρέη παραγωγού σε ορισμένες από τις ταινίες μου, ενώ επίσης έχει σκηνοθετήσει και ορισμένες μικρού μήκους ταινίες. Η οικογένειά μου κι εγώ ανησυχούμε πάρα πολύ για τον Μπεχρούζ, ειδικά και λόγω των χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, και ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να τον απελευθερώσουν χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Μπαχμάν και τον Μπεχρούζ Γκομπαντί, ευελπιστώντας στην όσο το δυνατόν πιο άμεση και αίσια έκβαση της υπόθεσης.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *