ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ο Σύμβουλος (A Family Man)

one-half-popcorn

Ο Ντέιν, με την χρήση ενός τηλεφώνου, καθορίζει τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη για εργασία. Όμως η δύναμη που έχει στον επαγγελματικό του χώρο δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει την ασθένεια του δεκάχρονου γιού του.

a family man 1

Ο Σύμβουλος, που ερμηνεύει ο Τζέραρντ Μπάτλερ, είναι ένας αδίστακτος κυνηγός κεφαλών για εταιρείες, κάτι σαν μεσίτης εργαζομένων. Προωθεί τα βιογραφικά που θα του αποσπάσουν καλύτερες συμφωνίες με τις εταιρείες, ή αλλιώς καλύτερες προμήθειες. Αφιερώνει λίγο χρόνο στην γυναίκα και στα παιδιά του, τονίζοντας συνεχώς στην γυναίκα του να μην γκρινιάζει αφού εκείνη δεν δουλεύει – και άρα δεν προσφέρει στην οικογένεια. Όταν ο παιδικός καρκίνος θα χτυπήσει την πόρτα τους, τότε ο Ντέιν δεν έχει επιλογές. Η θέση του μπορεί να είναι είτε δίπλα στο κρεββάτι ενός νοσοκομείου είτε πίσω από το γραφείο της εταιρείας.

A family man 2

Η ιστορία του Ντέιν είναι ένα ακόμα κατηγορώ στους κουστουμαρισμένους επαγγελματίες που καταπατούν την ηθική στην ανηφόρα της καριέρας τους και αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στον ρόλο του γονιού και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου στην σκηνοθεσία, Μαρκ Γουίλιαμς, δεν θέλει να ξεφύγει από όλα εκείνα τα κλισέ που θα φέρουν δάκρυα στα μάτια των θεατών. Αντίθετα, τα αγκαλιάζει και στήνει την μια σκηνή μετά την άλλη με τέτοιο τρόπο ώστε αν θέλεις να κλάψεις, να είσαι σίγουρος ότι θα το ευχαριστηθείς.

Ένα άρρωστο παιδί είναι ένα θέμα σκληρό από μόνο του, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από έναν μετανιωμένο πατέρα που προσπαθεί να ξανακερδίσει τον χαμένο χρόνο. Η σχέση του Ντέιν με τον γιό του Ράιαν δένεται μέσα από επισκέψεις στα κτήρια της Νέας Υόρκης ώστε να ικανοποιηθεί η αγάπη του Ράιαν για την αρχιτεκτονική. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν είναι το νοσοκομείο το μοναδικό μέρος συνάντησης των δύο τους, αλλά η περιπλάνηση στους δρόμους της Νέας Υόρκης αποσυμφορίζει την βαριά ατμόσφαιρα του νοσοκομείου τόσο για τους ήρωες όσο και για τους θεατές.

a family man 3

Οι δεύτεροι ρόλοι κάνουν την δουλειά τους αν και κάποιοι, όπως η μητέρα (Γκρέτσεν Μολ) και ο απεγνωσμένος για δουλειά 59χρονος Λου (Άλφρεντ Μολίνα), είναι πιο εμφανείς ήρωες σε σχέση με τους αιμοδιψείς συνάδελφους (Άλισον Μπρι) και το σκληρό αφεντικό(Γουίλεμ Νταφόε), που απλά υπάρχουν για να ενισχύσουν τον χαρακτήρα του Ντέιν. Ο Τζέραρντ Μπάτλερ απ’ την άλλη είναι συνεπής στο ρόλο του, μπορεί να πείσει τόσο ως σκληροτράχηλος υπάλληλος όσο και ως θλιμμένος και μετανιωμένος γονιός.

Ο Σύμβουλος θα σου προσφέρει ακριβώς αυτό που υπόσχεται, ένα δακρύβρεχτο βράδυ. Αν αυτό είναι το μόνο που θέλεις, τότε θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες σου.

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *