Ελληνικό ΣινεμάΣινεμά

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ένα τανγκό, καθρέφτες θολοί, τζάμια που αντανακλούν πόθους και εντάσεις, ένα στρατόπεδο στον Έβρο την περίοδο της Χούντας. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ταινίας του Νίκου Κουτελιδάκη, Το Τανγκό των Χριστουγέννων. Όσο η ταινία βρίσκεται στα 1970 και στο στρατόπεδο Βάτη, τα πάντα κυλούν –σχεδόν- ομαλά.

Η ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου σαφώς ξεχωρίζει. Σιωπηλός, κινείται περισσότερο με βλέμματα και υπαινιγμούς. Τα πόδια που σταυρώνουν, το κοίταγμα μιας φωτογραφίας, η σπαρακτική αγκαλιά ενός σκυλιού. Αλλά και η Βίκυ Παπαδοπούλου με το παγωμένο, αλλά ονειροπόλο, βλέμμα, κλέβει τις εντυπώσεις. Απλά καλός ο Γιάννης Μπέζος (με το τηλεοπτικό χιουμοράκι που αναφέρεται στη χούντα να προκαλεί μεν γέλιο, αλλά να ξενίζει), ενώ σχεδόν «ξένος» μοιάζει ο Αντίνοος Αλμπάνης που δεν καταφέρνει να προσδώσει στον ήρωά του όλες τις εσωτερικές συγκρούσεις που τον διέπουν, αλλά ούτε και τη δύναμη του παρατηρητή-αφηγητή.
Αμήχανη είναι και η έναρξη και το τέλος της ταινίας που διαδραματίζονται στη σημερινή εποχή.
Παρά τα επιμέρους λάθη του, το Τανγκό των Χριστουγέννων είναι μια δυνατή ιστορία, με καλογραμμένους χαρακτήρες (σίγουρα βοηθά το πρώτο υλικό, μιας και βασίζεται σε βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη) και νοσταλγική ατμόσφαιρα.
Τάιλερ Ντέρντεν

Βοηθούν τα πράσινα, καφέ και κίτρινα χρώματα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης, η εξαιρετική φωτογραφία του Γ.Δρακουλαράκου, βοηθάει η μουσική του Γ.Αιόλου (το τανγκό), η ατμόσφαιρα που χτίζεται σιγά-σιγά όσο γνωρίζουμε τους χαρακτήρες. Έναν συνταγματάρχη που δεν τα πάει καλά με τη γυναίκα του (Μπέζος), έναν υπολοχαγό που ποθεί τη σύζυγο του συνταγματάρχη, αλλά δεν τολμά να της το δείξει (Στάνκογλου), τη νεαρή σύζυγο που είναι εγκλωβισμένη στις επιταγές του άνδρα της, της εποχής και της κοινωνίας (Βίκυ Παπαδοπούλου) και τον στρατιώτη που καλείται να μάθει στον υπολοχαγό τα βήματα ενός τανγκό (Αντίνοος Αλμπάνης).

cinepivates

Συντακτική ομάδα

2 σκέψεις σχετικά με το “Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *