Αφιερώματα

Τι στο δ..ολο συμβαίνει με τον Κέβιν Σπέισι;

 

Όποιους αγαπάς του βρίζεις. Έτσι λένε.
Λοιπόν Κέβιν, για να τα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή (γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους): τα χεις κάνει σκατά με την καριέρα σου.
Πού είναι εκείνο το αγόρι –με το λίγο αλήτικο βλέμμα (αυτό που πάντα κάτι υπόσχεται) και το χαμόγελο με τα λακάκια- που ξετρέλαινε γυναίκες και άνδρες; Πού είναι εκείνος ο ηθοποιός που με μόνο μία του φράση μπορούσε να κάνει τους απανταχού σινεφίλ να ανατριχιάσουν;;;
Γιατί αλλιώς μας είχες συνηθίσεις, να το ξέρεις. Με τις καλύτερες προδιαγραφές ξεκίνησες.
Ο Κέβιν Σπέισι έκανε το μεγάλο «μπαμ» με μια τριπλέτα ταινιών.
Στο Swimming with Sharks του Τζορτζ Χουάνγκ, ερμηνεύει τον Μπάντι Άκερμαν παραγωγό του Χόλιγουντ που δεν ξεχνά να εκτοξεύει απειλές στον δύσμοιρο υπάλληλό του. Αλλά η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο (ή αλλιώς εκεί που ήσουν ήμουνα κι εκεί που είμαι θα ’ρθεις).
Και ακολουθεί το Se7en του Ντέιβιντ Φίντσερ, όπου «γίνεται» με τρόπο ανατριχιαστικό ο δολοφόνος Τζον Ντο, κλέβοντας άνετα την παράσταση από τους μεγάλους σταρ Μπραντ Πιτ και Μόργκαν Φρίμαν.
Και φυσικά οι Συνήθεις Ύποπτοι του Μπράιαν Σίνγκερ, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μυαλού που έβγαλε ποτέ το παγκόσμιο σινεμά. Ο ρόλος του Ρότζερ Κιντ του δίνει ένα Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου και τον κάνει διάσημο στους απανταχού σινεφίλ.
Στο Ξέσπασμα προσπάθησε αξιοπρεπώς να συγκρατήσει έναν ιό από το να επεκταθεί (μαζί φυσικά με τους Ντάστιν Χόφμαν, Ρενέ Ρουσό και Μόργκαν Φρίμαν), ενώ στην Ετυμηγορία έπαιξε τον εισαγγελέα Ρούφους Μπάκλεϊ που επιθυμεί την καταδίκη του άνδρα που σκότωσε τους βιαστές της κόρης του, στην γεμάτη ρατσιστικά κατάλοιπα Αμερική του Μισισιπή.
Ακολουθεί το εξαιρετικό Λος Άντζελες Εμπιστευτικό και ένα πρώτο πέρασμα στην.. καλή πλευρά. Ο Κέβιν Σπέισι αποδεικνύει περίτρανα με την ερμηνεία του ως Τζακ Βινσέν την ευαίσθητη πλευρά ενός φαινομενικά ρηχού ανθρώπου.
Και συνεχίζει: Μεσάνυχτα στον Κήπο του Καλού και του Κακού του Κλιντ Ίστγουντ (όπου παρ’όλο που η ταινία –σε σχέση με το βιβλίο- δεν λέει πολλά, η ερμηνεία του ως εκατομμυριούχου γύρω από τη δολοφονία του οποίου δημιουργείται ένα μυστήριο, τα λέει όλα), Οριακές διαπραγματεύσεις όπου προσπαθεί να πείσει τον επίσης διαπραγματευτή Σάμιουελ Τζάκσον να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που κρατεί. Το Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ του Αλ Πατσίνο και η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα το Albino Aligator.
Και μετά έρχεται το American Beauty. Εκεί ο Κέβιν Σπέισι δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας –τόσο κλισέ έκφραση μα τόσο αληθινή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ζωή του Λέστερ Μπέρναμ έχει ήδη τελειώσει, μόνο που ο ίδιος δεν το ξέρει. Χρειάζεται μια σειρά γεγονότων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια προς τον θάνατό του για να διαπιστώσει τι είναι η ζωή.
«It’s hard to stay mad, when there’s so much beauty in the world. Sometimes I feel like I’m seeing it all at once, and it’s too much, my heart fills up like a balloon that’s about to burst… And then I remember to relax, and stop trying to hold on to it, and then it flows through me like rain and I can’t feel anything but gratitude for every single moment of my stupid little life…». Με αυτή τη φράση ο Λέστερ-Κέβιν συνοψίζει το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μετά το American Beauty όμως ο Κέβιν φαίνεται πως κάτι παθαίνει.. οι καλές επιλογές γίνονται όλο και λιγότερες: Κάποιος Θα Τσιμπήσει, Κ-PAX, Τα Ναυτιλιακά Νέα ταινίες με ένα κάποιο ενδιαφέρον, καλές ερμηνείες, αλλά που κάτι… κάτι τους λείπει. Ακόμα και στο Σούπερμαν είχε χάσει τη λάμψη του ως Λεξ Λούθορ. Αδιάφορο και το Beyond the sea με τη ζωή του Μπόμπι Ντάριν. Εξαίρεση ίσως το Η ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ με μια από τις ωραιότερες –κατά τη γνώμη μου- ερωτικές σκηνές που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία στη μεγάλη οθόνη. Όσο για το 21; Μια απλή περιπετειούλα.. καλή για να περάσει η ώρα σου, τίποτα παραπάνω.
Τελευταία φορά που τον είδα ήταν στο Οι Ανδρες που κοιτούσαν επίμονα κατσίκες. Και κατάφερε να είναι πιο αδιάφορος από τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζεφ Μπρίτζες και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ μαζί. Αχ, Κέβιν… Αχ, Κέβιν.
Το 2003 ανέλαβε το Old Vic Theater. Πολλοί λένε ότι η πολυπόθητη αναβίωση όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά ότι η ενασχόληση του ηθοποιού με το θέατρο μόνο κακό του έκανε.
Βάλτε στο μείγμα μια περίεργη ιστορία με ένα πάρκο, ένα κινητό και έναν άνδρα, καθώς και τις φήμες για ομοφυλοφιλία –ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά- και έχετε την εικόνα ενός σταρ που έχασε τη λάμψη του.
Εκείνος δεν πτοείται. Συνεχίζει να ασχολείται με το θέατρο, αναλαμβάνει παραγωγός σε πρότζεκτ που τον αφορούν (όπως το Social Network του Ντ.Φίντσερ), παίζει σε συγκεκριμένες ταινίες και… τιτιβίζει μέσω του λογαριασμού του στο twitter(http://twitter.com/kevinspacey).
Δείτε το παρακάτω βιντεάκι… είναι οι εξαιρετικές μιμήσεις του Κέβιν Σπέισι… (άμα μείνει ποτέ χωρίς δουλειά, να τι θα κάνει…)


Τάιλερ

cinepivates

Συντακτική ομάδα

2 σκέψεις σχετικά με το “Τι στο δ..ολο συμβαίνει με τον Κέβιν Σπέισι;

  • Πολύ καλά τα γράφεις Τάιλερ… Είναι όντως απορίας άξιο τι κάνει αυτός ο άνθρωπος με την καριέρα του. Νομίζω οι ρόλοι του ως Βέρμπαλ Κιντ στους Συνήθεις Υπόπτους και ως Τζον Ντο στο Seven είναι οι καλύτεροι της καριέρας του, πάνω ακόμα και από την ερμηνεία του στο American Beauty. Προσωπική άποψη αυτό το τελευταίο, το ξεκαθαρίζω…

    Frank

    Σχολιάστε
  • Δεν θα διαφωνίσω… απλά στο American Beauty έδωσε ένα άλλο στυλ. Προσωπικά ο ρόλος του Βέρμπαλ Κιντ είναι ένα κέντημα. Όπως και όλη η ταινία. Περισσότερα για αυτό κάποια στιγμή…

    Τάιλερ

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *