ΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Έντεκα ελληνικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε στο 21ο ΦΝΘ

Έμφαση στο ελληνικό ντοκιμαντέρ δίνει και φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην 21η διοργάνωση

Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα

Το έργο της εκτροπής του Αχελώου επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και του ίδιου του σκηνοθέτη, καθώς το σπίτι της γιαγιάς βρίσκεται σε σημείο που θα καλυφθεί με νερό εάν το έργο ολοκληρωθεί. Μπλέκοντας το κοινωνικό με το προσωπικό και το πολιτικό, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος δημιουργεί άλλο ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ για ένα θέμα που αφορά τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, τη μνήμη και την ιστορία.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» προβάλλεται τη Δευτέρα 4 Μαρτίου (στις 13:00) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες

otan_o_wagner_synantise_tomates

Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο τμήμα για το φαγητό και έρχεται στη Θεσσαλονίκη, έχοντας κερδίσει βραβείο στην Αγορά. Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου είναι αστείο, τρυφερό και αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που βάζουν κλασσική μουσική για να μεγαλώσουν οι ντομάτες στο χωράφι τους και προσπαθούν να σταθούν επιχειρηματικά, εξάγοντας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Το ντοκιμαντέρ Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες προβάλλεται στις 8 Μαρτίου (στις 20:00) και στις 9 Μαρτίου (στις 15:15) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Απολιθώματα

fossils

Με ποιητική ματιά, ο σκηνοθέτης Πάνος Αρβανιτάκης παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας, δραστηριότητες που μεταλλάσσουν τον τόπο, κάνοντάς τον να μοιάζει ξένος, ανοίκειος. Σε μια αέναη διαδικασία που δεν σταματά ποτέ, άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου μέλλοντος. Η ταινία συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Το ντοκιμαντέρ «Απολιθώματα» προβάλλεται στις 7 Μαρτίου (στις 18:00) στο Ολύμπιον και στις 8 Μαρτίου στις 23:00 (στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα).

Ίρβινγκ Παρκ

irving park

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης (Λάμπουν στο Σκοτάδι) παρακολουθεί τέσσερις άνδρες μεταξύ 60 και 70 ετών που ζουν στο Σικάγο σαν Κύριοι και Σκλάβοι. Ο Ευαγγελίδης παρακολούθησε για μεγάλο διάστημα τους τέσσερις άνδρες, καταφέρνοντας να αποτυπώσει με την κάμερά του την προσωπικότητα του καθενός και επιφυλλάσσοντας μικρές «εκπλήξεις» για τον θεατή.

Το ντοκιμαντέρ «Ίρβινγκ Παρκ» προβάλλεται στις 4 Μαρτίου (στις 22:30) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και στις 7 Μαρτίου (στις 22:45) στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

Μέχρι τη θάλασσα

mexri_ti_thalassa

Το νέο ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν εκτυλίσσεται στη μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, όπου μια ομάδα ασθενών δίνουν μάχη να σταθούν στα πόδια τους και να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Χωρίς να γίνεται υπερβολικά μελοδραματικό, το ντοκιμαντέρ συγκινεί, αναρωτιέται για τις έννοιες της ελπίδας και της αποδοχής της κατάστασης και καθηλώνει τον θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το ντοκιμαντέρ «Μέχρι τη θάλασσα» προβάλλεται στις 9 Μαρτίου (στις 19:45) και στις 10 Μαρτίου (στις 14:45) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Ρίζες

rizes0001

Μια εξαιρετική δουλειά από δύο νέες δημιουργούς, την Ελίζα Σόρογκα και την Αίγλη Δράκου. Δύο ηλικιωμένες γυναίκες ζουν σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου. Λειτουργούν ως φορείς μνήμης του τόπου όπου ζουν, αλλά ταυτόχρονα αφηγούνται κομμάτια της δικής τους προσωπικής ιστορίας μέσα από μνήμες και τραγούδια.

Το ντοκιμαντέρ Ρίζες προβάλλεται στις 3 Μαρτίου (στις 17:30) στην αίθουσα Παύλος Ζάννας

Ο Τέταρτος Τοίχος

tetartos-toixos

Ένα ταμπλό βιβάν μικρού μήκους που βασίζεται σε οδοιπορικό του σκηνοθέτη που διήρκεσε δέκα μήνες. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό τόπων και προσώπων με εντυπωσιακές εικόνες.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Τέταρτος Τοίχος» προβάλλεται στις 6 Μαρτίου (στις 18:00) στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης

4-epipeda-iparksis

Χρόνια μετά τη δημιουργία του, το ελληνικό ροκ συγκρότημα «Τα 4 επίπεδα της υπάρξεως»… φτάνει μέχρι τα βραβεία Grammy εξαιτίας ενός τραγουδιού της Ριάνα! Η απίστευτη ιστορία του συγκροτήματος και της πορείας του σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό ντοκιμαντέρ που μιλά και για την μουσική βιομηχανία και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 8 Μαρτίου (στις 22:30) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και στις 9 Μαρτίου (στις 21:30) στην αίθουσα Χρήστος Τσακίρης.

Sugartown: Για μια χούφτα ψήφους

sugartown

Ο σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης επιστρέφει για ακόμα μια φορά στη Ζαχάρω για να παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου, στον οποίο έχει απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές -μέχρι που μια απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλάζει τα δεδομένα. Συναρπαστικό προσωπικό πορτραίτο και ταυτόχρονα καταγραφή του τρόπου που λειτουργεί η (μικρο)πολιτική στην Ελλάδα σε ένα ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνει μια τριλογία.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στις 6 Μαρτίου (στις 20:30) στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και στις 8 Μαρτίου (στις 13:00) στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Το Συκόσπιτο

the-fig-house

Δέκα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, πρόσφυγες και ακτιβιστές (κι ένας γάτος), παραμένουν επτά μήνες σε μια κατάληψη στη Θεσσαλονίκη με το όνειρο της διαφυγής στη Γερμανία μέσω της Βαλκανικής Οδού. Ευτράπελα, δύσκολες στιγμές σε μια διαφορετική καταγραφή του προσφυγικού ζητήματος γεμάτη χιούμορ.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στις 6 Μαρτίου (στις 22:30) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και στις 7 Μαρτίου (στις 21:30) στο δημοτικό θέατρο Συκεών

Portraits

portrait-of-e-motion

Δεκαεννέα γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας και χρώματος, βρίσκονται μπροστά από την κάμερα και απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις – χωρίς τη χρήση του λόγου. Ο Χρήστος Πυθαράς δείχνει μόνο αντιδράσεις και συναισθήματα, αποκαλύπτοντας τους διαφορετικούς ρόλους της γυναίκας.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στις 8 Μαρτίου (στις 17:30) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *