ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στο «Βιρούνγκα» το μεγάλο βραβείο του 17ου ΦΝΘ

Το βράδυ του Σαββάτου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βραβείο του κοινού για ξενόγλωσση παραγωγή άνω των 45 λεπτών κέρδισε το Virunga του Ορλάντο φον Άινζιντελ.

virunga 000

To Virunga ήταν μια από τις sold-out προβολές της ημέρας, αντάμειψε τους θεατές του που το καταχειροκρότησαν στο τέλος. Διαθέτοντας υπέροχη μουσική και γρήγορη, δραματοποιημένη κατά την αφήγηση, σκηνοθεσία κρατούσε το ενδιαφέρον τόσο όσο και το ίδιο το θέμα του. Η Βιρούγκα χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία, το ηφαίστειο στην κορυφή της επιβλητικής οροσειράς της, το προστατευόμενο Πάρκο της, καταφύγιο πολλών άγριων ζώων και των τελευταίων ορεσίβιων γοριλλών στον πλανήτη και τον εμφύλιο πόλεμο που επί χρόνια ταλαιπωρεί την περιοχή. Στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί η βρετανική εταιρεία SICO που θέλει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στην λίμνη που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του πάρκου. Η ταινία παρακολουθεί έναν δασοφύλακα και φροντιστή που έχει αποκτήσει «οικογενειακό» δέσιμο με ορισμένους γορίλες και προσπαθεί να τους προστατέψει όταν ο πόλεμος φτάνει στην πόρτα τους, τον υπεύθυνο του πάρκου που προσπαθεί να σταματήσει την επέλαση της οικολογικά αδιάφορης πετρελαϊκής εταιρείας και μια νεαρή δημοσιογράφο που επίσης εξετάζει το θέμα με κρυφές κάμερες και μαγνητοφωνήσεις.

Paradoxical_FatherlandΒραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή άνω των 45′ κέρδισε η Παράδοξη Πατρίδα σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη. Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία του Στάθη, ο οποίος όταν ήταν 8 ετών βίωσε μια απίστευτη τραγωδία. Οι ναζί σκότωσαν στο χωριό του 353 κατοίκους, ανάμεσά τους τη μητέρα του και τα τέσσερα αδέλφια του. Ο πατέρας του και ο ίδιος κατάφεραν να σωθούν. Μετά την καταδίκη του πατέρα του σε θάνατο στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ο Στάθης θα αναζητήσει νέα πατρίδα και θα τη βρει, παραδόξως, στην… Γερμανία, όπου ζητά πολιτικό άσυλο.

OlympiaΒραβείο κοινού για ελληνική παραγωγή κάτω των 45′ κέρδισε το Ολυμπία του Σταύρου Ψυλλάκη. Σε αυτό μία γυναίκα, η 33χρονη Ολυμπία, μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί που κυοφορεί. Λίγες ημέρες μετά την γέννηση του μωρού, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τέσσερις ημέρες από τη ζωή της σε έναν αγώνα της ζωής ενάντια στον θάνατο.

Βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή κάτω των 45′ απέσπασε η ταινία των Dress Code (Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ), Φλόγα. Με φόντο τις έντονες διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, στις αρχές του 2013, επτά Βούλγαροι αποφασίζουν να αυτοπυρποληθούν. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός 37χρονου οικοδόμου και της απόφασής της να αυτοπυρποληθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Το ντοκιμαντέρ μιλά με φίλους του 37χρονου και με δημοσιογράφους.

Βραβεία FIPRESCI

Στην ταινία Αρκαδία Χαίρε του Φίλιππου Κουτσάφτη απονεμήθηκε το βραβείο της FIPRESCI. Στο ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης της Αγέλαστου Πέτρας πραγματοποιεί ένα λυρικό οδοιπορικό στην ιστορία και τη φύση της Αρκαδίας.

Every_Face_has_a_NameΓια ξένη παραγωγή το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Κάθε Πρόσωπο έχει ένα Όνομα του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία). Στο ντοκιμαντέρ, η Έλσι, ο Μπέρναρντ, η Νέριτ κι άλλοι επιζώντες του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου αφηγούνται τις ιστορίες τους καθώς ανακαλύπτουν ξανά τους εαυτούς τους σε αρχειακό υλικό που γυρίστηκε στις 28 Απριλίου 1945: την ημέρα που απελευθερώθηκαν τελικά από τα γερμανικά στρατόπεδα.

Την φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI αποτελούσαν οι: Μάσιμο Λέκι –Πρόεδρος (Ιταλία), Γιοάνα Πάβλοβα (Βουλγαρία), Μο Άμπντι (Μεγάλη Βρετανία), Κίρστεν Κίνινγκερ (Γερμανία), Τζία Γιοβάνη (Ελλάδα)

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία).

Silvered_Water_Syria_Self_Portrait

Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα), Μαριάννα Λεονταρίδου (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για το ετήσιο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Ζωή Μαυρουδή (σκηνοθέτιδα, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια), Γιώργο Ρούσσο (δημοσιογράφος, υπεύθυνος της κινηματογραφικής στήλης του www.tvxs.gr) και Παναγιώτη Δενδραμή (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, κινηματογραφιστής).

Βραβείο WWF

Και το βραβείο της WWF απονεμήθηκε στο Virunga του Ορλάντο φον Άινζιντελ.

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους Γιώργο Βελλίδη (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσωνα Κάντα (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς).17 tdf ph005

Βραβείο Docs in Progress

Το βραβείο για πρότζεκτ που δεν είναι ολοκληρωμένα δόθηκε ομόφωνα στην ταινία Ο πιο μακρύς δρόμος σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου.

Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πίτερ Χάμιλτον (documentarytelevision.com, ΗΠΑ), Μαντλέν Αβραμούσις (ARTE, Γαλλία), Αλέξανδρος Χριστογιάννης (ΟTE TV, Ελλάδα).

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Οι δοκιμασίες των κεντρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδος, η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Βραβείο EDN

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ).

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *