ΕΠΙΚΑΙΡΑ

To ντοκιμαντέρ για τη θρυλική νίκη της ΑΕΚ «1968» όλο το 2018 στο Αλκυονίς

O ιστορικός κινηματογράφος τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ ανακοίνωσε θα προβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 τη νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «1968». 

Το 1968 συμπτωματικά είναι και το έτος ίδρυσης του ιστορικού κινηματογράφου αλλά είναι και η χρονιά που η ΑΕΚ σημείωσε τη μεγαλύτερη ιστορικά επιτυχία της, σε αγώνα μπάσκετ. 

Ο Τάσος Μπουλμέτης (Πολίτικη Κουζίνα, Νοτιάς) εμπνέεται από τον εμβληματικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιχειρεί να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο, όπου η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Έναν αγώνα που παρακολούθησε ολόκληρη η χώρα από το ραδιόφωνο και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ Γκίνες ως «η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ». Το αποτέλεσμα είναι αυτό το αξιόλογο ντοκιμαντέρ, που συνδυάζει πλάνα αρχείου και σύγχρονες συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές μαζί με κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. 

Έτσι λοιπόν η νέα ταινία του Μπουλμέτη θα προβάλεται στο Αλκυονίς από 25/01/2018, και καθημερινά μεχρι και τις 31/12/2018, επί 340 ημέρες συνεχόμενα. 

Ο τίτλος τής ταινίας είναι «1968» κι αυτό μόνο είναι αρκετό. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Η χρονιά που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η χρονιά που η Ελλάδα έζησε μέσα στη χούντα, η χρονιά που μια ομάδα προσφύγων έδωσε σ’ ένα κατάμεστο στάδιο την ευκαιρία σ’ έναν πολύπαθο λαό, ομαδικά, να θυμηθεί την αίσθηση τής νίκης. Ο Τάσος Μπουλμέτης επιχειρεί με την ταινία του να δημιουργήσει αίσθημα εθνικής ανάτασης εξιστορώντας έναν πραγματικό άθλο, που σε μία νύχτα, ένωσε ολόκληρη την Ελλάδα και απέδειξε περίτρανα τη δύναμη της ελληνικής ψυχής ενάντια σε κάθε αντίπαλο. Τα γυρίσματα του «1968» έγιναν στον παλιό, Σταθμό Πελοποννήσου, που γέμισε ξανά κόσμο και βοή. Εκεί για λίγο, ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή, ταξιδιού κι επιθυμίας.

Σε σενάριο του ίδιου και μουσική επιμέλεια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που συνθέτει και πάλι μουσική για τον κινηματογράφο. Μετά την επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά», η Ευανθία παίρνει τη «βαλίτσα» της και συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Τάσο Μπουλμέτη, συνθέτοντας τη μουσική για τη νέα του ταινία «1968»όπου καταφέρνει για μία ακόμα φορά να γίνει η ίδια κομμάτι της ιστορίας του έργου, ντύνοντας μουσικά τις καθημερινές στιγμές και τα γεγονότα που παρουσιάζει η ταινία με αριστοτεχνικό τρόπο. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων συνοδεύονται από εναλλαγές στα μουσικά μοτίβα και τις ενορχηστρώσεις, μέσα από μια πολυάριθμη μουσική παραγωγή. Το «1968» περιέχει 17 μουσικές συνθέσεις μέσα στις οποίες το λαϊκό στοιχείο διαδέχεται τον συμφωνικό ήχο και πλέκεται μοναδικά με τους ήχους και τους δρόμους της ελληνικής παράδοσης. Φλερτάρει με διαφορετικά είδη μουσικής και καταφέρνει να αφηγηθεί μελωδικά ολόκληρη την πλοκή του έργου δημιουργώντας συγκίνηση, αισιοδοξία και ανάταση ψυχής.

INFO:
1968-poster
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος 

Διάρκεια: 84′

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής
Ακόμη εμφανίζονται: Αλέξανδρος Αγραφιάδης, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μάγδα Λέκκα, Κώστας Νικούλη, Χρήστος Δήμας, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αχιλλέας Σκευής, Φοίβος Ταραμπίκος, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλίας Κωνσταντάτος, Δημήτρης Παχής

1968 AEK Slavia Prague

Τι συνέβη τη βραδιά της 4ης Απριλίου του 1968:

Πριν το ταμπλό γράψει 89- 82, και το στάδιο βουίξει από τις ιαχές, χιλιάδες κεράκια άναψαν στο Καλλιμάρμαρο για να φωτίσουν τις μέχρι εκείνη τη στιγμή σκοτεινές εξέδρες, καθώς τότε φωτισμός υπήρχε μόνο στον αγωνιστικό χώρο. 80.000 θεατές, όχι μόνο φίλοι της ΑΕΚ αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους με τα κεριά αναμμένα, φωνάζοντας και πανηγυρίζοντας. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο. Ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας Γιώργος Αμερικάνος σήκωσε το τρόπαιο της νίκης και έκανε το γύρο του θριάμβου κλαίγοντας. Στη συνέχεια οι θεατές τον κουβάλησαν μαζί με το αυτοκίνητο του από το Παναθηναϊκό στάδιο μέχρι την πλατεία Βικτωρίας!

Η Βασίλισσα του ’68:
O προπονητής που την οδήγησε ως τον Τελικό του Καλλιμάρμαρου, Νίκος Μήλας. Ο «παγκόσμιος» Γιώργος Αμερικάνος, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2013, μαζί με τον Γιωργο Τρόντζο, με ύψος 2,17, οι «Δίδυμοι Πύργοι» της ΑΕΚ. Ο Χρήστος Ζούπας, ο γιατρός που από τη θέση του πλέι μέικερ υπηρέτησε το δικέφαλο αετό της ΑΕΚ. Το “Πουλί”, Στέλιος Βασιλειάδης. Ο «γίγαντας», Aίας Λαρεντζάκης. Ο Αντώνης Χρηστέας, μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους, προσέφερε ως ο αναπληρωματικός που ερχόταν από τον πάγκο και βοηθούσε με την εμπειρία του την κατάλληλη στιγμή… απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2011. Ο «φανατικός» Nίκος Nεσιάδης. Ο 47 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδος, Λάκης Τσάβας. Ο κρητικος Πέτρος Πετράκης, που απεβίωσε τον Ιούνιο του 2016 μαζί με τον Ανδρέα Δημητριάδη, αποτελούσαν το αμιγώς ελληνικό ρόστερ της «Ένωσις», όπως αποκαλείτο τότε από τους οπαδούς της, και είχαν ξεκινήσει την πορεία για την κορυφή της Ευρώπης δύο χρόνια πριν.

04/04/1968 Καλλιμάρμαρο:
ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας 89-82
(σκορ ημιχρόνου: 47-38 )

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3.
Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης για την εποχή η ενθουσιώδης περιγραφή της “Βέμπο” του ελληνικού μπάσκετ, του Βασίλη Γεωργίου. Η κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τρόπαιου της Ελλάδας συνδέθηκε με την ιστορική αναμετάδοση του αγώνα από τον θρυλικό ραδιοφωνικό σχολιαστή, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μετέδωσε απ’ ευθείας αγώνα μπάσκετ το 1969 για την ελληνική τηλεόραση. Γλαφυρός στην περιγραφή και εμψυχωτικός για τους παίκτες, συγκινημένος παραληρεί και στο τέλος κλείνει τη μετάδοση με το τρίπτυχο: «ΑΕΚ-ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠH».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *