ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι 20 περισσότερο κατεβασμένες παράνομα ταινίες του 2014

Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ η πιο «κλεμμένη» ταινία του 2014

wolf of wall street 002
«Eίναι δυνατόν ακόμα και οι Πειρατές με προτιμούν και ακόμα να πάρω αυτό το Όσκαρ που τόσα χρόνια περιμένω», φαίνεται να λέει εκνευρισμένος ο Ντι Κάπριο.

 Εμπορικές και οσκαρικές ταινίες ήταν οι προτιμητέες επιλογές για παράνομο κατέβασμα ταινιών από το διαδίκτυο. Αρκετά αυξημένο το ηλεκτρονικό έγκλημα, παρά το κλείσιμο του ιστότοπου Pirate Bay, του μεγαλύτερου ευρέως διαδεδομένου για κατέβασμα αρχείων torrents.files, ακολουθώντας τη μοίρα των παλαιότερων Napster (κυρίως για μουσική) και Isohunt.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Variety έδωσε στη δημοσιότητα τα νούμερα για την πρώτη εικοσάδα ταινιών που κατεβάστηκαν και διαμοιράστηκαν παράνομα από χρήστες του διαδικτύου και δανείζεται στοιχεία από Excipio που εξειδικεύεται σε θέματα ηλεκτρονικής πειρατείας. Σύμφωνα με το Variety, ο Λύκος της Γουόλ Στριτ σπάει τα κοντέρ, έχοντας κατεβαστεί από πάνω από 30 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο. Φανταστείτε ότι η έρευνα υπολογίζει τα «κατεβάσματα» μόνο και όχι το μοίρασμα που τυχόν γίνεται σε αντιγραμμένα dvd, πειρατικές κόπιες κτλ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Frozen (Ψυχρά κι Ανάποδα) της Ντίσνεϊ, το RoboCop, το Gravity και το δεύτερο μέρος του Hobbit: Η Ερημιά του Νοσφιστή.

pirated movies 2014

 Συμπεράσματα & Τα Παράδοξα:

pirates-of-the-caribbean-on-stranger-tides-4_1st_teaser1Πρώτα απ’όλα φαίνεται για άλλη μια φορά ότι η πειρατεία του διαδικτύου δεν λειτουργεί πάντα ανασταλτικά για τις εμπορικές εισπάξεις μιας ταινίας, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις της εικοσάδας οι ταινίες τα πήγαν πολύ καλά στις αίθουσες. Ομοίως παλαιότερη έρευνα είχε δείξει το αντιφατικό πόρισμα ότι η διαρροή στο διαδίκτυο όχι μόνο δε μείωσε τη ζήτηση αλλά αύξησε και τις μετέπειτα πωλήσεις της ταινίας σε DVD. Οι περισσότερες ταινίες της λίστας είναι ταινίες που χαρακτηρίζονται Blockbuster και είναι στο πλείστο μέρος τους περιπέτειες (δράσης, με υπερήρωες ή φαντασίας). Στη δεύτερη πάλι θέση (με σχεδόν 30 εκατ. κατεβάσματα) φιγουράρει το Frozen της Disney. Αυτά τα δυο τελευταία στοιχεία ενισχύουν τη θεωρία ότι στο παράνομο κατέβασμα έχουν ροπή κυρίως μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Μπορεί η Sony να γκρινιάζει για τις απανωτές διαρροές φέτος, όμως τουλάχιστον το 2014 έχει μόνο 2 ταινίες κι αυτές χαμηλά στην εικοσάδα, με τον Οδηγό Διαπλοκής στην 12η θέση και το Captain Phillips στην 19η θέση. Από εταιρείες συγκεντρωτικά πρώτη φαίνεται η Paramount με την Warner Bros και την Lionsgate να ακολουθούν.

Το RoboCop περιλαμβάνει στοιχεία και από την ταινία του 1987 και τη νέα του 2014. Η έρευνα θεωρεί ότι επειδή οι δυο ταινίες έχουν τον ίδιο τίτλο ότι πολλοί χρήστες μπερδεύτηκαν και κατέβασαν την παλαιά ταινία, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιοι χρήστες απλά να την θυμήθηκαν ή να την κατέβασαν για να την συγκρίνουν με τη νέα. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και με την ταινία Ηρακλής: Η Αρχή του Μύθου, μιας και μέσα στην ίδια χρονιά προβλήθηκε και η ταινία Ηρακλής (Hercules) με τον Ντουέιν Τζόνσον, η οποία αν και σαφώς καλύτερη είναι πολύ πιο κάτω στη λίστα προτιμήσεων των πειρατών.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *