ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Lovemobil

Το ντοκιμαντέρ”Lovemobil” σε σκηνοθεσία της Γερμανίδας Elke Margarete Lehrenkrauss, αφηγείται τις ιστορίες νεαρών ιερόδουλων που εργάζονται σε τροχόσπιτα, σταθμευμένα σε χωράφια και στα σκοτεινά δάση της επαρχιακής Γερμανίας. Πρόκειται για τα λεγόμενα Love mobiles, τροχόσπιτα τα οποία λειτουργούν τόσο ως στέγη για τις νεαρές κοπέλες όσο και ως περιφερόμενα πορνεία στα οποία εργάζονται υποδεχόμενες άνδρες που διέρχονται με τα αμάξια τους.

Η ντοκιμαντερίστρια εστιάζει με την κάμερά της στη καθημερινότητα δύο ιερόδουλων, της Rita από την Νιγηρία και της Μιλένα από την Βουλγαρία. Οι ηρωίδες του ντοκιμαντέρ μιλούν στην κάμερα για τα όνειρά τους: η Rita θέλει κάποια μέρα να φτιάξει τη δική της οικογένεια, ενώ η Milena ονειρεύεται να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον μικρό της αδερφό, μιας και η ίδια πιστεύει ότι το δικό της μέλλον είναι πλέον κατεστραμμένο.

Το ντοκιμαντέρ διεισδύει στην αθέατη πλευρά του επαγγέλματος με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στα κινηματογραφούμενα υποκείμενα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τα ψυχογραφήσει και να αιτιολογήσει ενδεχομένως τις επιλογές τους. Η κάμερα καταγράφει και μέρος από τις συναντήσεις των ιερόδουλων με τους πελάτες τους και γενικότερα φωτίζει τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα ιδιότυπα κινητά πορνεία. Πάντως, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους είναι η προστασία της ίδιας τους της ζωής, όταν τα περιστατικά δολοφονίας κοριτσιών από τα γύρω τροχόσπιτα έχουν αρχίσει να αυξάνονται απειλητικά.Παράλληλα με τις ιστορίες των δύο κοριτσιών, η ταινία αφηγείται και την ανθρώπινη ιστορία της Uschi, της κυρίας που προωθεί τα κορίτσια και που εργαζόταν παλιά και η ίδια ως ιερόδουλη. Η Uschi επίσης εξομολογείται στην κάμερα την έως τώρα δύσκολη και ταραχώδη ζωή της, ξεκινώντας από την άσχημη παιδική ηλικία της, μέχρι τον αποτυχημένο γάμο της.

Το παγωμένο και λευκό τοπίο που απεικονίζεται στο ντοκιμαντέρ και τα ψυχρά χρώματα της φωτογραφίας, δένουν αρμονικά και μαρτυρούν την σκληρότητα και αγριάδα που βιώνουν οι ηρωίδες της ταινία, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αδιαμφισβήτητα, το “Lovemobil” είναι ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που σίγουρα αξίζει να δεί κάποιος μαθαίνοντας για τη ζωή γυναικών που ζούν και εργάζονται στο περιθώριο με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή,η οποία δεν έρχεται ποτέ.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *