Ελληνικό ΣινεμάΕΠΙΚΑΙΡΑ

25ο ΠΕΚ: Οι Έλληνες της διασποράς στην Ταινιοθήκη

Αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής, που για πολιτικούς και οικονομικούς κυρίως λόγους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν- γεγονός που παραπέμπει και στη σύγχρονη πραγματικότητα με τη μετεγκατάσταση πολλών νέων σκηνοθετών στο εξωτερικό- κάνει η Ταινιοθήκη Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Πρόκειται για την πρώτη ενότητα ενός νέου κύκλου προβολών με θέμα την ελληνική διασπορά στον κινηματογράφο, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο «Τιτάνια» από τις 15 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Παρουσιάζεται το έργο καταξιωμένων σκηνοθετών, όπως του Ελία Καζάν, του Νίκου Παπατάκη, του Τζον Κασσαβέτη και του Ροβήρου Μανθούλη, αλλά και του σημαντικού Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Ο Σουρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία του «Το μπλόκο», γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο αφιέρωμα. Συγκεκριμένα, πέντε μικρού μήκους ταινίες του Άδωνι Κύρου θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια παρουσίαση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Τουλούζ (Cinémathèque de Toulouse), η οποία και τις διατηρεί στο αρχείο της.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις: Η πρώτη, με τίτλο «Άδωνις Κύρου ή Ado Kyrou. Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής» θα γίνει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, ώρα 7 μμ., στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπου η Λίτσα Μπουδαλίκα, σκηνοθέτις και λέκτορας στο Τμήμα Τεχνών του Θεάματος στο Πανεπιστήμιο Paris-Ouest Nanterre, θα παρουσιάσει το άγνωστο κινηματογραφικό έργο του Κύρου.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αίθουσα Α) θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη εκδήλωση, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, ώρα 7 μμ. Πρόκειται για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τίτλο «Positif: 60 χρόνια», που γίνεται με αφορμή τα εξηκοστά γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού. Συμμετέχουν ο Μισέλ Σιμάν, κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Ποζιτίφ», η Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτις και ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Ελίζ Ζαλαντό, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ & Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει, στις 8.15 μμ., η προβολή της ταινίας «Οι Άβυσσοι» (1963) του Νίκου Παπατάκη, την οποία θα προλογίσει ο Μισέλ Σιμάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μια μέρα πριν, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στις 6.30 μμ., ο Σιμάν θα παρουσιάσει ένα προσωπικό σχόλιο για το «Αμέρικα Αμέρικα» (1963) του Ελία Καζάν και με την ιδιότητά του ως επιμελητής και συγγραφέας του βιβλίου «Kazan par Kazan» (1973).

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *