Αφιερώματα

50 χρόνια Dr Who

Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που ο εξωγήινος Doctor πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη, οδηγώντας το διαστημόπλοιο Tardis (που έμοιαζε με μπλε αστυνομικό θάλαμο). Ο ήρωας είχε τη δυνατότητα με έναν ή δύο συντρόφους στις περιπέτειές του, να ταξιδεύει σε οποιοδήποτε μέρος του σύμπαντος ήθελε και να σώζει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται τον Νοέμβριο του 1963 στο BBC (και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου). Στα 50 χρόνια της σειράς δώδεκα ηθοποιοί έχουν αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο (ο 12ος ανέλαβε τον ρόλο μόλις πριν από δύο μήνες).

Δημιουργοί της ήταν οι Σίντνεϊ Νιούμαν και Ντόναλντ Γουίλσον, παραγωγός ο Βέριτι Λάμπερτ και σεναριογράφος ο Άντονι Κόμπουρν. Στη διάρκεια των 50 χρόνων της έχει αλλάξει, βέβαια, πολλούς σεναριογράφους (ένας από αυτούς που εργάστηκαν για τη σειρά ήταν και ο Ντάγκλας Άνταμς του Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ).

Ο Dr. Who μετρά συνολικά 33 σεζόν και περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, και ως η πιο επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση της εκπομπής, τις πωλήσεις DVD, βιβλίων και πολυμέσων από το iTunes.

Στις αρχές της είχε περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τον πρώτο Doctor ενσάρκωσε ο Γουίλιαμ Χάρντελ, ενώ στην περίοδο του δεύτερου Doctor (Πάτρικ Τράουτον) κυριάρχησε η περιπέτεια. Με τον Τζον Πέρτουι επίκεντρο ήταν η Γη.

Πώς γινόταν το πέρασμα από τον έναν ηθοποιό στον άλλο; Με τη διαδικασία της αναγέννησης, κατά την οποία ο Δόκτωρ αποκτούσε άλλο σώμα και σε ένα βαθμό και διαφορετικό χαρακτήρα.

Ένας από τους πιο δημοφιλής Doctor ήταν ο 4ος ηθοποιός που τον ενσάρκωσε, ο Τομ Μπέικερ. Για επτά σεζόν με το κασκόλ, το καπέλο και τις μπούκλες του έδωσε δημιουργική πνοή στον χαρακτήρα (έχοντας τη βοήθεια του Ντάγκλας Άνταμς που προαναφέραμε και του Ρόμπερτ Χολμς). Τότε ήταν που ο Dr Who ξεκίνησε να προβάλλεται και σε χώρες του εξωτερικού.

Ακολούθησαν οι  Πήτερ Ντέιβιντσον και Κόλιν Μπέικερ στον ρόλο του Δόκτωρα και μία δημιουργική πτώση που οδήγησε στο κόψιμο της σειράς το 1989.

Αν και υπήρξαν προσπάθειες αναβίωσης της σειράς, ο Dr Who πήρε ξανά πνοή με τη βοήθεια του σεναριογράφου Ράσελ Ντέιβις (και μεγάλου φαν της σειράς από τα παιδικά του χρόνια), ο οποίος το 2005 παρουσίασε τον νέο Dr Who με τη μορφή του Κρίστοφερ Έκλεστον (ο Έκλεστον ερμήνευσε τον Δρ για έναν μόλις χρόνο).

Ακολούθησε ο πολύ δημοφιλής Ντέιβιντ Τέναντ, ο οποίος διατήρησε για πέντε χρόνια (μέχρι το 2010). Τέναντ και Ντέιβις κατάφεραν να κάνουν τη σειρά ξανά πολύ επιτυχημένη, καθώς διατήρησαν τα χαρακτηριστικά που την έκαναν επιτυχημένη, δίνοντάς της παράλληλα νέα πνοή.

Το 2010 ο Στίβεν Μόφατ θα αναλάμβανε ρόλο σεναριογράφου, ενώ θα άλλαζε και ο Δόκτωρ (τον ρόλο ανέλαβε ο 11ος στη σειρά, Ματ Σμιθ). Ο Μόφατ θα έφτιαχνε μια σειρά πιο τρομακτική και πιο περίπλοκη από οποιονδήποτε άλλο σεναριογράφο μέχρι στιγμής, καθώς θα χρησιμοποιούσε ευρέως την ιδέα του ταξιδιού στον χρόνο, ενώ θα έκανε μερικούς κριτικούς να μιλούν για κάποια από τα καλύτερα επεισόδια της 50χρονης πορείας του Doctor.

Η επέτειος

Η Google αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο, με ένα διαδραστικό Doodle. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, στο οποίο μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στους 11 διαφορετικούς χαρακτήρες του «Dr. Who» και να παίξετε αντιμέτωποι με χαρακτήρες από τον φανταστικό κόσμο της σειράς.

Για τα 50 χρόνια του Dr Who θα προβληθεί μία ταινία- επετειακό επεισόδιο με τίτλο «The Day of the Doctor». Η ταινία θα διαρκεί 75 λεπτά και θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Σε αυτό το επεισόδιο θα αποχαιρετήσουμε τον Ματ Σμιθ (ενώ θα δούμε και τον δέκατο Δόκτωρ, Ντέιβιντ Τέναντ). Έναν ρόλο θα κρατά και ο Τζον Χερτ.

Η σειρά θα μπει σε νέα μονοπάτια με την επιλογή του Πίτερ Καπάλντι και όλοι ανυπομονούν να δουν ποια θα είναι αυτά.

Και μπορεί οι σκληροπυρηνικοί φαν της σειράς να έχουν την άποψή τους για ό,τι συμβαίνει στο σύμπαν του Dr. Who, αλλά η μεγάλη βάση της σειράς υπήρχαν πάντα εκείνοι που ήθελαν απλά να περάσουν ένα Σάββατο απόγευμα μπροστά στην οθόνη. Να μαγευτούν, να εντυπωσιαστούν, να ταξιδέψουν.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *