ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

10+1 Επιλογές από το 58ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Άλλο ένα δυνατό και εξαιρετικά ενδιαφέρον κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι πλέον μια ανάσα μακριά. Το 58ο ΦΚΘ λαμβάνει χώρα φέτος από 3 έως 12 Νοεμβρίου και υπόσχεται πολλές συγκινήσεις, εκλεκτούς καλεσμένους, αφιερώματα, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ξεχωρίσαμε για εσάς δέκα επιλογές, για να σας ανοίξουμε την όρεξη. Αξίζει όμως να ξεφυλλίσετε όλο το πρόγραμμα, καθώς το φεστιβάλ έχει ταινίες για όλα τα γούστα, αφιερώματα (όπως στον Ρούμπεν Έστλουντ, σε Ίλντικο Ενιέντι & Άιντα Λουπίνο, στη Βαλκανική λογοτεχνία, στην εργασία-αόρατα χέρια ενώ δίνει φέτος «λευκή κάρτα» στον Ευθύμη Φιλίππου να επιλέξει ταινίες), καθώς επίσης ένα από πιο υπεράριθμα  ελληνικά πρόγραμματα των τελευταίων χρόνων, ή απλά να κλείσετε τα μάτια και να επιλέξετε τυχαία μια ταινία που ίσως πραγματικά να αξίζει να ανακαλύψετε.

(*) The Square

Με φόρα και… Χρυσό Φοίνικα έρχεται από τις Κάννες  «Το Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ. Πρωταγωνιστής είναι ο Κρίστιαν, ένας επιμελητής εκθέσεων σύγχρονης τέχνης που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα καθήκοντά του ως (έστω και διαζευγμένου) οικογενειάρχη και καλού πολίτη… Ώσπου μια μέρα, η κλοπή του κινητού και του πορτοφολιού του θα ξυπνήσει μια άγνωστη πτυχή του εαυτού του. Ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι «Το Τετράγωνο» είναι μια ταινία για την ευθύνη και την εμπιστοσύνη, τους πλούσιους και τους φτωχούς, την εξουσία και την ανημποριά… για τη δυσπιστία απέναντι στο κράτος, στα μίντια και στην τέχνη. Ο Έστλουντ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στο έργο του και θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους θεατές για την ταινία του.

1. Καθοδήγηση Ζωής (Life Guidance)

Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, μια εταιρεία με το όνομα «Καθοδήγηση Ζωής A.E.» αναλαμβάνει να «διορθώσει» τη συμπεριφορά όσων μελών της μεσαίας τάξης δεν είναι αρκετά «λειτουργικά». Ο Αλεξάντερ είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που δούλευε στον οικονομικό τομέα και ένιωθε χαρούμενος μέσα στη φούσκα του, ώσπου μια λάθος κουβέντα που θα πει στο παιδί του θα ενεργοποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό αυτού του καλοκουρδισμένου καπιταλιστικού συστήματος. Μια σκοτεινή αλληγορία που συνομιλεί με το σύμπαν του Τζορτζ Όργουελ με απρόσμενο τρόπο. Η ταινία προβάλλεται στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και η σκηνοθέτις Ρουθ Μάντερ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να την παρουσιάσει.

2. The Cakemaker

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ταινία του Ισραηλινού Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ, προβάλλεται Εκτός Συναγωνισμού στο Φεστιβάλ και επικεντρώνεται στη σχέση δύο ανθρώπων που τους ενώνει μια απώλεια. Ο Τόμας, ένας ταλαντούχος Γερμανός ζαχαροπλάστης, είναι ο εραστής του Όρεν, ενός παντρεμένου άνδρα από το Ισραήλ που επισκέπτεται συχνά το Βερολίνο για δουλειά. Όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο, ο Τόμας ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ για να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του αγαπημένου του. Θα πλησιάσει τη γυναίκα του κρατώντας κρυφή την ταυτότητά του και θα της προτείνει να δουλέψει στο καφέ της. Τα γλυκά που φτιάχνει θα φέρουν κοσμοσυρροή στο κατάστημα. Τα πράγματα που ενώνουν τους ανθρώπους, τα συναισθήματα και ο πόνος είναι τα στοιχεία αυτής της γλυκόπικρης ταινίας.

3. Άσε τα Πτώματα να Μαυρίζουν στον Ήλιο (Let the Corpses Tan)

Εκεί γύρω στα μεσάνυχτα προβάλλεται το Let the Corpses Tan τού Μεξικανού Ερνέστο Κοντρέρας. Η ταινία είναι μια περιπέτεια τρόμου για ένα τυπικό καλοκαίρι στη Μεσόγειο: γαλάζια θάλασσα, καυτός ήλιος… και 250 κιλά χρυσού που έκλεψε ο Ρίνο και η συμμορία του! Οι κλέφτες έχουν βρει την τέλεια κρυψώνα: ένα έρημο κι απόμακρο χωριό όπου ζει τώρα μια καλλιτέχνις που αναζητά έμπνευση. Δυστυχώς, κάποιοι απρόσκλητοι επισκέπτες και δύο αστυνόμοι αλλάζουν τα σχέδιά τους: ο επίγειος παράδεισος, όπου γίνονταν άγρια πάρτι και όργια, μετατρέπεται σ’ ένα αποτρόπαιο πεδίο μάχης.

4. Winter Brothers

Άλλο ένα δείγμα του πολύ ενδιαφέροντος ισλανδικού σινεμά προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (θυμηθείτε τη βράβευση του Rams πριν από μερικά χρόνια). Όπως και στο Rams, το Winter Brothers ασχολείται και αυτό με τη σχέση δύο αδελφών. Ο Γιόχαν και ο Εμίλ είναι δύο αδέλφια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, που δουλεύουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας ασβεστόλιθου ενός μικρού χωριού της Δανίας. Ο πρώτος είναι προσγειωμένος, εργατικός, όμορφος κι αγαπητός από τους γύρω του· ο δεύτερος είναι ονειροπαρμένος, ασουλούπωτος, ανασφαλής και περνάει απαρατήρητος. Παρών στο Φεστιβάλ θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας.

5. Ο Γιος της Σοφίας

Με βραβεία από το Φεστιβάλ της Tribeca και το Φεστιβάλ του Σεράγεβο έρχεται η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου, ένα παραμύθι ενηλικίωσης όπως το ορίζει η ίδια. Η ταινία έχει ως ήρωα τον 11χρονο Μίσα που λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 φτάνει στην Αθήνα για να βρει τη μητέρα του και ανακαλύπτει ότι έχει έναν νέο… μπαμπά. Η ταινία προβάλλεται όχι μόνο στο ελληνικό πανόραμα του Φεστιβάλ, αλλά και στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, λίγο πριν βρει τον δρόμο της προς τις αίθουσες.

6. Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα (I Dream in another Language)

Τα ένοχα μυστικά που έμειναν θαμμένα στα βάθη της ζούγκλας του Μεξικού έρχονται στην επιφάνεια μέσα από την έρευνα ενός νεαρού γλωσσολόγου που αναζητά τα τελευταία ίχνη μιας γλώσσας που πεθαίνει. Πλησιάζει δύο ηλικιωμένους χωρικούς που τη μιλούν – αλλά διαπιστώνει με θλίψη πως δεν οι δυο τους δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα εδώ και 50 χρόνια. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρει κανείς εξιλέωση; Πού βρίσκεται αυτό το εξωτικό μέρος όπου λέγεται πως κατοικεί η αληθινή αγάπη; Και είναι σήμερα η γλώσσα που μιλούν οι ερωτευμένοι καταδικασμένη να μείνει αμετάφραστη; Η ταινία έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων σε ξένα φεστιβάλ, μεταξύ άλλων και το βραβείο κοινού για ταινία του παγκόσμιου τμήματος στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

7. Σπόρος (Buğday)

Η νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου (Μέλι), αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, έρχονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δύο άνδρες στο κοντινό, πλην απροσδιόριστο μέλλον. Τι αναζητούν ο καθηγητής γενετικής σπόρων Δρ. Έρολ Έριν και ο επιστήμονας Τζεμίλ Ακμάν, που παράτησε μια λαμπρή καριέρα και ό,τι άλλο ήξερε, σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη;

8. Φορτίο (Cargo)

Η ταινία του Ζιλ Κουλιέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και στο Σαν Σεμπαστιάν, πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Ένας άνδρας πέφτει από το αλιευτικό του σκάφος στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας και βυθίζεται σε κώμα, αφήνοντας τους τρεις γιους του να διαχειριστούν τον ψυχικό κλονισμό τους, την οικογενειακή επιχείρηση, ένα δυσθεώρητο χρέος και τις προσωπικές τους παραβατικές υποθέσεις. Μια ιστορία για το αβάσταχτο (και συχνά αόρατο) φορτίο της απόγνωσης, που μπορεί να διαλύσει ακόμα και τους πιο ισχυρούς δεσμούς.

9. Love me Not

 H νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου απέσπασε θετικές κριτικές. Ένα παντρεμένο ζευγάρι, γύρω στα σαράντα, κλείνει συμφωνία με μια φτωχή μετανάστρια για να γίνει παρένθετη μητέρα και να γεννήσει το παιδί τους. Η μετανάστρια μετακομίζει από το φτηνό ξενοδοχείο όπου μένει στην πολυτελή βίλα του ζευγαριού σε κάποια απόμερα προάστια. Εκεί, όσο ο άντρας λείπει στη δουλειά, η σύζυγος και το κορίτσι αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα, απολαμβάνοντας τον πλούσιο τρόπο ζωής. Πίσω από τη διαφαινόμενη χαρά της, η σύζυγος φαίνεται να βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην κατάθλιψη. Σίγουρα μια ταινία που αναμένεται με ενδιαφέρον.

10. Dolphin Man

Εμπνευσμένες από το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Λευτέρη Χαρίτου, τρεις μικρού μήκους προβάλλονται στο νέο τμήμα του Φεστιβάλ, VR. Το Dolphin Man αποτελεί μια εμπειρία διάρκειας 11 λεπτών, που εστιάζει σε τρεις θεματικές: την ελεύθερη κατάδυση, την προστασία και μελέτη των ωκεανών και των κητοειδών, και τη σημασία της γιόγκα και της αναπνοής για τους δύτες. Τρεις ξεχωριστοί πρωταγωνιστές μάς ξεναγούν στη μαγευτική και ασύλληπτη ομορφιά των ωκεανών του πλανήτη, διερευνώντας τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα και στον νου όταν βρισκόμαστε σε σκοτεινά γαλάζια βάθη και καλώντας τους θεατές να ανακαλύψουμε εκ νέου τη σχέση μας με τη θάλασσα. Σημειώνεται ότιη γενική είσοδος ανά προβολή ορίζεται στα πέντε ευρώ (5€). Οι προβολές γίνονται σε καθημερινή βάση 16:00-19:00 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (3-12 Νοεμβρίου 2017). Εισιτήρια για τις VR προβολές μπορεί κανείς να προμηθευτεί μόνο στο INVR (Αριστοτέλους 6, 2310 228228) πριν την έναρξη της προβολής. Δεν παρέχεται η δυνατότητα κράτησης θέσης ή προαγοράς εισιτηρίου. Οι προβολές γίνονται στα αγγλικά ή με αγγλικούς υπότιτλους. Δεν ισχύουν εκπτώσεις, διαπιστεύσεις, προσκλήσεις προβολών και κουπόνια προβολών.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *