ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Έρχεται το 7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει την έβδομη έκδοσή του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Άστορ.

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετάσχουν περισσότερες από 50 ταινίες μοιρασμένες σε έξι τμήματα (Πανόραμα, Φοιτητικές Ταινίες, Ειδικές Προβολές, Αφιερώματα, Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Summer School) προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της παγκόσμιας παραγωγής στον χώρο του εθνογραφικού κινηματογράφου.

Ταινίες από την Αμερική, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, το Τατζικιστάν, την Κύπρο, την Τουρκία και φυσικά την Ελλάδα απεικονίζουν και αναλύουν θέματα που αφορούν την πραγματικότητα των ανθρώπων ολόκληρου του πλανήτη.

Η Πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία της Jessica Bollag «Δεν Φεύγω από το Eldon» (I’m not Leaving Eldon), που αποτέλεσε τη μεταπτυχιακή διατριβή της Bollag στο Πανεπιστήμιο του Bern. Η επιλογή μιας φοιτητικής ταινίας για το άνοιγμα του Φεστιβάλ είναι ενδεικτική της εκπαιδευτικής του διάστασης και της στήριξης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, το Ethnofest φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά πρωινές προβολές για σχολικές ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Κύριος στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση των μαθητών τόσο με το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ όσο και με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά. Επιπλέον, η ενότητα Summer School, θα προβάλει ταινίες φοιτητών από διάφορες χώρες του κόσμου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ολλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας και του Ethnofest.

Ακόμη εντάσσονται δυο masterclasses, της διάσημης ανθρωπολόγου και κινηματογραφίστριας Anna Grimshaw και της σκηνοθέτιδος και ακαδημαϊκού Alexandra Tilman. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τις έμπειρες αυτές δημιουργούς τόσο τεχνικές όσο και θεωρητικές όψεις του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.

Εκτός από τις ειδικές προβολές, θα διεξαχθούν και δύο ειδικά αφιερώματα. Στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής ενότητας για φέτος ο ανθρωπολόγος Παυσανίας Καραθανάσης και η μουσειολόγος – παιδαγωγός Δέσπω Πασιά θα επιμεληθούν μια σειρά προβολών και εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Στην Κύπρο με την κινηματογραφική κάμερα» με την υποστήριξη του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας – Σπίτι της Κύπρου.

Το δεύτερο αφιέρωμα με τίτλο «Εθνογραφικές προσεγγίσεις των κοινωνικών ρόλων του φύλου» πραγματοποιείται σε συνεργασία με φοιτητές του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και εξετάζει θεματικές, όπως η κοινωνικοποίηση, ο αγώνας για ίσα δικαιώματα και η ανατροπή των στερεοτύπων σε διάφορες όψεις της κοινωνικής ζωής και διαφορετικές χώρες του κόσμου. Η είσοδος στο αφιέρωμα αυτό είναι δωρεάν.

INFO

When: 23 -27 Νοεμβρίου 2016
Where: Κινηματογράφος Αστορ (Σταδίου 28)
Tickets: 2 ευρώ ανά προβολή / 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο / 10 ευρώ κάρτα διαρκείας / είσοδος ελεύθερη σε ανέργους και φοιτητές.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *