ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Ένας Υπέροχος Γείτονας

Βαθμολογία: *** (3/5)

Αμερική, δεκαετία του 1990. Όταν ο Λόιντ Βόγκελ, ένας βραβευμένος και κάπως ιδιόρρυθμος  συντάκτης του περιοδικού Esquire, αναλαμβάνει να γράψει ένα άρθρο για τον Φρεντ Ρότζερς, παρουσιαστή ενός δημοφιλούς παιδικού εκπαιδευτικού τηλεοπτικού σόου, ξεπερνάει τον σκεπτικισμό του, μαθαίνει την αξία της καλοσύνης, αναθεωρεί πολλά για τον κόσμο με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια όμορφη φιλία.

Αρχικά, ως μοναδικό μειονέκτημα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το γεγονός πως πολύ λίγοι εκτός Αμερικής έχουν ακουστά τον Φρεντ Ρότζερς και την εκπομπή του. Παρότι η ταινία δεν είναι βιογραφική και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη της σχέσης των δύο ανδρών, ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ταινίας έχει νοσταλγικό χαρακτήρα, κάτι που στην Ελλάδα ίσως να μην καταφέρουμε να νιώσουμε απόλυτα.  

Ωστόσο, σκηνοθετικά, η Χέλερ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, με την vintage αισθητική να μας θυμίζει κάτι από τα δικά μας παιδικά χρόνια, ενώ το μοντάζ είναι από τα δυνατά στοιχεία της ταινίας. Η σκηνοθέτιδα, έχοντας ένα καλό σενάριο ως πρώτη ύλη, έχει καταφέρει να κάνει καλή δουλειά στο χτίσιμο της έντασης αλλά και να καταφέρει να καταγράψει μερικές σημαντικές απόψεις για πολλές καταστάσεις.

Όσον αφορά το σενάριο, είναι αρκετά καλογραμμένο και θίγονται πολλά δύσκολα θέματα “ντυμένα” με ευθύτητα. Ωστόσο, από το δεύτερο μέρος της ταινίας και μετά η ταινία μοιάζει να χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δυνατές στιγμές που, ίσως,  να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Ο Ρότζερς έχει την αίγλη του “αγίου”, γεγονός που κάνει την ταινία κάπως… γλυκανάλατη σε μερικά σημεία.

Από τα πιο δυνατά χαρτιά της ταινίας, όμως, είναι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών. Ο Τομ Χανκς είναι για μία ακόμη φορά απλά τέλειος, γεγονός που του δίνει επάξια και την υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά και ο Μάθιου Ρις αποτελεί εξαιρετική επιλογή μιας και είναι εξίσου καλός.

Η δύναμη της ευγένειας και η υπερίσχυσή της έναντι του κυνισμού είναι από τα κύρια μηνύματα της ταινίας, με τα συναισθήματα του θεατή να είναι ενεργά καθόλη τη διάρκεια. Ο “Υπέροχος Γείτονας” του Μαριελ Χελερ είναι μια γλυκιά ταινία που αξίζει να παρακολουθήσετε, αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στην παιδική σας ηλικία.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *