ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αφρικανικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η 4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Πέμπτη 19 έως την Τετάρτη  25 Φεβρουαρίου.

Όλες οι προβολές του αφιερώματοςθα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.

african-week

Κατά τη διάρκεια της 4ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα προβληθούν 16 ταινίες μεγάλου μήκους και δυο μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, από εννιά αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας.

Σκοπός είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα. Μέσα από αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική.

Η ταινία έναρξης του αφιερώματος, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, θα είναι το  Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄) του Κούνλε Αφολαγιάν, ένα κοινωνικό δράμα τοποθετημένο στο μεταίχμιο της μετάβασης από την βρετανική διακυβέρνηση στην εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας. Ο Κούνλε Αφολαφιάν συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της κινηματογραφικής παραγωγής στη Νιγηρία και θα έρθει στην Αθήνα να παρουσιάσει την ταινία του στο αθηναϊκό κοινό.

african-cinema

Από τη Νιγηρία έρχεται επίσης ως προσκεκλημένος και ο Τούντε Κελάνι, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄) την οποία και θα παρουσιάσει στο κοινό.

Τέλος, από τη Νότιο Αφρική αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι σκηνοθέτες Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια για να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela (2012, 30΄), ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα.

Οι ταινίες του αφιερώματος ανά χώρα

Ανγκόλα

Δύο ταινίες μυθοπλασίας θα εκπροσωπήσουν φέτος τον αγκολέζικο κινηματογράφο. Το Νζίγκα – Βασίλισσα της Αγκόλας / Njinga – Queen of Angola του Sérgio Graciano (2013), μια ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της εμβληματικής πολεμίστριας του 17ου αιώνα, Νζίγκα, η οποία επί 40 χρόνια, πολέμησε για την ανεξαρτησία των περιοχών Ndongo και Matamba (την σημερινή Αγκόλα). Και το Άδεια πόλη / Hollow City (2004, 90 ́), ένα κοινωνικό δράμα για τις απεγνωσμένες προσπάθειες ενός μικρού αγοριού να βρει τους νεκρούς γονείς του στην Λουάντα αντί να διαφύγει από την πόλη μαζί με μια ομάδα παιδιών προσφύγων. Όλες ταινίες από την Αγκόλα θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

african-film-weekΑίγυπτος

Μια ταινία μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ έρχονται από την Αίγυπτο. Στην Ελπίδα/Asham – A man called Hope της Maggie Morgan (2012, 87 ́) θα παρακολουθήσουμε τις ζωές τριών ζευγαριών στην πορεία προς την Επανάσταση της 25η Ιανουαρίου, ενώ το Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του γλύπτη Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι / Documentary on the life of sculptor Gamal El Sagini τοου Gamal Kassem (2010, 20 ́) μας εισάγει στον εντυπωσιακό κόσμο του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου, Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι. Και οι δυο ταινίες από την Αίγυπτο θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Κονγκό

Ένα θρίλερ έρχεται φέτος από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Βίβα Ρίβα! / Viva Riva! του Antoine Roch (2012, 80 ́), όπου ο πρωταγωνιστής Ρίβα, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πετρελαίου στην Κινσάσα, διψάει για εύκολο χρήμα κάνοντας εμπόριο φυσικού αερίου. Η ταινία από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Κένυα

Δυο ταινίες θα δούμε φέτος από την αναπτυσσόμενη την τελευταία δεκαετία κινηματογραφία της Κένυας. Στο Ναιρόμπι, Χρόνος Ημιζωής / Nairobi Half Life του πρωτοεμφανιζόμενου David Tosh Gitonga (2012, 96 ́), ένας φέρελπις νεαρός ηθοποιός, ερχόμενος από την επαρχία, ενώ ονειρεύεται επιτυχίες στο Ναϊρόμπι, τελικά βιώνει στο πετσί του γιατί η πόλη έχει το παρατσούκλι Nairobbery. Και στο Kάτι αναγκαίο /Something Necessary της Τζούντι Κιμπίνγκε (2013, 85 ́), θα δούμε πώς μια γυναίκα αγωνίζεται να ορθοποδήσει αφότου είδε την ζωή της να καταστρέφεται ύστερα από τις πολιτικές αναταράξεις που σημάδεψαν τις εκλογές του 2007 στην Κένυα. Και οι δυο ταινίες από την Κένυα θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Μαρόκο

Τρεις ταινίες έρχονται και από το ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο κινηματογραφικά Μαρόκο. Το αστυνομικό δράμα Μηδέν / Zero του Νουρ-Εντιν Λαχμαρί (2012, 111 ́), μια ταινία για τις προσπάθειες ενός αστυνομικού να βρει μια αγνοούμενη 15χρονη στις πιο κακόφημες συνοικίες της Καζαμπλάνκα. Τα άλογα του Θεού / Horses of God του Ναμπίλ Αγιούς (2012, 115 ́) θίγει ζητήματα φανατικού ισλαμισμού μέσα από την ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού, ο οποίος ενθαρρύνεται από τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα αδελφό του να προσηλυτιστεί κι εκείνος. Επίσης, το Αντίο Κάρμεν / Adios Carmen του Μοχάμεντ Αμίν Μπεναμράουϊ (2013, 103 ́) μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, στο 1975, όταν ο δεκάχρονος Αμάρ βρίσκει καταφύγιο στον κινηματογράφο μαζί με μια ισπανίδα πολιτική πρόσφυγα, προκειμένου να αντέξει την κακομεταχείριση από τον μέθυσο θείο του. Όλες ταινίες από το Μαρόκο θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

carmen-morroco

Νιγηρία

Τρεις ταινίες θα προβληθούν φέτος από την κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, γνωστής και ως Nollywood. Μια από αυτές, από τον Κούνλε Αφολιαγιάν, έναν από τους γνωστότερους παραγωγούς και σκηνοθέτες της Νιγηρίας, ο οποίος είχε δώσει το παρών στην Αθήνα στην εκδήλωση πέρυσι και θα έρθει και φέτος. Συμμετέχει με την  ταινία του 1η Οκτώβρη, όπου λίγο πρινν από την ανεξαρτησία της Νιγηρίας την 1η Οκτώβρη του 1960, ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νιγηρίας λαμβάνει εντολή από την Βρετανική Αυτοκρατορική Κυβέρνηση να εξιχνιάσει μια σειρά από δολοφονίες γυναικών. Θα δούμε επίσης, το κοινωνικό δράμα Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117 ́) του Τούντε Κελάνι, μια ταινία για τις προσπάθειες μιας ταλαντούχας γυναίκας να ορθοποδήσει επαγγελματικά και προσωπικά παρότι πάσχει από δρεπανοκυτταρική νόσο. Και τέλος, στο ντοκιμαντέρ Ο Αλύγιστος / Unbroken του Toyin Fajj (2014, 42 ́), δείχνει πώς η αναπηρία σ’ έναν πολύ νέο άνθρωπο όχι μόνο δεν τον καθήλωσε, αλλά τον προέτρεψε να ζήσει την ζωή στο έπακρον. Όλες ταινίες από την Νιγηρία θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους

Νότιος Αφρική

Τρεις ταινίες θα προβληθούν και από την δραστήρια κινηματογραφία της Νότιας Αφρικής. Στη ρομαντική κομεντί Η προίκα / Fanie Fourie’s Lobola του Χενκ Πρετόριους (2013, 90 ́) θα δούμε πως ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ένας άντρας Αφρικάνερ και ένα κορίτσι Ζουλού, βιώνει την περίπλοκη διαδικασία της lobola, της προίκας, δηλαδή (βραβείο κοινού σε τρία διεθνή φεστιβάλ). Θα δούμε επίσης το μιούζικαλ Σεραφίνα / Serafina! του Ντάρελ Ρουτ (1992, 114 ́) μία ταινία-ορόσημο του Νοτιοαφρικανικού κινηματογράφου, η οποία, βασισμένη στην σχολική εξέγερση του Soweto ενάντια στο απαρτχάιντ το 1976, παρακολουθεί την νεαρή Σεραφίνα σε μια εκστρατεία αντίστασης ενάντια στην αστυνομική παρουσία στο σχολείο της. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela των Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια (2012, 30 ́) θα δούμε ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα με μουσική επένδυση από τον Τζάκσον Μπράουν. Όλες ταινίες από την Νότια Αφρική θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Τυνησία

Δυο ταινίες έρχονται από την Τυνησία. Το κοινωνικό Πέμπτη απόγευμα / Jeudi après – midi του Μοχάμεντ Νταμάκ (2012, 97 ́) παρακολουθεί πώς η έλλειψη φροντίδας από τα παιδιά του ενός εξηντάρη επιχειρηματία που έχει πέσει σε κώμα ύστερα από τροχαίο, ανατρέπεται ύστερα από τον ερχομό μιας αποκλειστικής νοσοκόμας. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ Αγωνίστριες / Militants της Σόνια Καμχί (2012, 78 ́), θα δούμε πώς, σε μια μετά-επαναστατική Τυνησία σε πλήρη δημοκρατική μετάβαση, ταυτοχρόνως πληγωμένη από τη φτώχεια, εξοργισμένη από την αδικία σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης, αγωνίστριες Τυνήσιες γυναίκες θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης και αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την πολιτική αρένα. H ταινία Πέμπτη απόγευμα / Jeudi après – midi θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ η ταινία Αγωνίστριες / Militants θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

african-film-week-002

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *