ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στο σινεμά

Στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τη στήριξη του πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πήρε την πρωτοβουλία να επισημάνει τα αναγκαία εκείνα σημεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτιστικής πολιτικής για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στο σινεμά.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή έστειλε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου:

Προς
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη – Πρωθυπουργό

Κοινοποίηση
κα. Λίνα Μενδώνη – Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
κ. Χρήστο Σταϊκούρα – Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Βρούτση – Υπουργό Εργασίας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη – Υπουργό Ανάπτυξης
κ. Κυριάκο Πιερρακάκη – Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
κ. Βασίλη Κικίλια – Υπουργό Υγείας
κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη – Γ. Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού
κ. Πάνο Λουκάκο –Πρόεδρο Ε.Κ.Κ.
κ. Παντελή Μητρόπουλο – Γενικό Διευθυντή Ε.Κ.Κ.
κ. Πάνο Κουάνη – Διευθύνοντα Σύμβουλο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

Αθήνα, 3 Μαΐου 2020

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

παρεμβαίνουμε δημόσια για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μέσα στο Μάιο αποτελεσματική πολιτιστική πολιτική επανεκκίνησης της δραστηριότητας στο σινεμά.

Παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές και όλοι οι τεχνικοί ενός ολόκληρου κλάδου του πολιτισμού και της οικονομίας, ζητάμε:

  1. Επίσημες, σαφείς, καθαρές, ρεαλιστικές (να καταρτιστούν σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν το επάγγελμα) οδηγίες επανέναρξης των γυρισμάτων σε ασφαλείς συνθήκες. Αναφερόμαστε σε κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να ξαναρχίσουν τα γυρίσματα και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής, αντίστοιχες με αυτές που ανακοινώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Στήριξη των παραγωγών που θα καταφέρουν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο και διακριτό κονδύλι του ΥΠΠΟΑ, σε πιθανή συνεργασία με άλλα υπουργεία, που θα καλύπτει το σημαντικό επιπλέον κόστος που θα επέλθει από την εφαρμογή των οδηγιών, και έκτακτα υποστηρικτικά μέτρα εξασφάλισης ρευστότητας για τις τρέχουσες και υπό έναρξη παραγωγές.
  3. Πλήρη και άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσω των Διευθύνσεων του,

επίσπευση των διαδικασιών και άμεση ανακοίνωση μέσα στο Μάιο των εγκρίσεων για τις προτάσεις που εκκρεμούν έως και δύο χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ,

και επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων φακέλων cash rebate του ΕΚΟΜΕ,

ώστε να τρέξουν άμεσα τα σχέδια ανάπτυξης (development), τα γυρίσματα, οι συμπαραγωγές με το εξωτερικό, και άρα:

α) να υπάρχει εργασία στον οπτικοακουστικό τομέα την επόμενη διετία και να μην εγκαταλειφθούν χιλιάδες επαγγελματίες σε χρόνια ανεργία,

β) να παραχθούν πολιτιστικά προϊόντα στην Ελλάδα, για την Ελλάδα και το εξωτερικό,

γ) να μην ανακοπεί η δυναμική πορεία του ελληνικού σινεμά στο εσωτερικό και το εξωτερικό και η αναπτυξιακή πορεία των αλλοδαπών παραγωγών που γυρίζονται στην Ελλάδα (services).

Σημειώνουμε εδώ ότι η διοίκηση του ΥΠΠΟΑ έχει υποσχεθεί δημόσια και σε όλους τους τόνους – πόσο μάλλον σε συνθήκη πανδημίας – ότι οι εγκρίσεις θα προχωρήσουν, ωστόσο τα πράγματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν στάσιμα.

Η δε πρόσφατη ανακοίνωση έκτακτων διαγωνισμών για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation, αν και ευπρόσδεκτη, είναι εξαιρετικά μικρής εμβέλειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ως η «λύση».

  1. Ουσιαστική στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών, των διανομέων και των φεστιβάλ που λειτουργούν στη χώρα.
  2. Αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα των παραγωγών και των καλλιτεχνών των οποίων το έργο διανέμεται εσπευσμένα, και για αυτό πολλές φορές άναρχα, στο διαδίκτυο.
  3. Έως ότου γίνουν τα παραπάνω και επιστρέψει η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων σε μια κανονικότητα, είναι σημαντική η ένταξη όλων των επαγγελματιών του σινεμά στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των 800 ευρώ, αλλά και σε όποιο αντίστοιχο επίδομα ακολουθήσει, αφού όπως δομήθηκε (με κριτήριο το εποχικό επίδομα του 2019 που αναφέρεται στα εισοδήματα του 2018) αποκλείει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τους.

Και τα παραπάνω έξι σημεία είναι εξίσου σημαντικά και επιτακτικά.

Ελπίζουμε η κυβέρνησή σας να προσφέρει άμεσα τις λύσεις, ως οφείλει, και σας προτείνουμε για τον σκοπό αυτό την δημιουργία ενός ειδικού task force για αυτήν την περίοδο, αποτελούμενο από ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα του σινεμά, ώστε και να μπορούν να επισπεύσουν τις παραπάνω διαδικασίες, αλλά και να αντιδρούν άμεσα σε όλα τα νέα δεδομένα που ενδέχεται να προκύψουν.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα διογκώσει προβλήματα, θα διώξει τις ξένες επενδύσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα, και κυρίως θα οδηγήσει ανθρώπους και επιχειρήσεις πολύτιμες για τη χώρα στην καταστροφή.

Στη διάθεσή σας και των συνεργατών σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με τιμή,
το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης – παραγωγός
Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτις – παραγωγός
Γιώργος Τσούργιαννης, παραγωγός
Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης
Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγός
Σίμος Σαρκετζής, διευθυντής φωτογραφίας
Νίκος Πάστρας, μοντέρ – σκηνοθέτης

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *