ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αφιέρωμα Αντονιόνι στη Θεσσαλονίκη: “Βυθομετρώντας την Άβυσσο”

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Μικελάντζελο Αντονιόνι: Βυθομετρώντας την άβυσσο»

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 το αφιέρωμα «Μικελάντζελο Αντονιόνι: Βυθομετρώντας την άβυσσο» στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Το αφιέρωμα φέρνει στη μεγάλη οθόνη τέσσερις κλασικές και πολυβραβευμένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφιστή, οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς στην έβδομη Τέχνη: Η κραυγή (1957), Η περιπέτεια (1960), Η νύχτα (1961) και Επάγγελμα Ρεπόρτερ (1975).

«Αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κοιτάξω μέσα στον άνθρωπο, ποια συναισθήματα τον κινητοποιούν, ποιες είναι οι σκέψεις του στην πορεία του προς την ευτυχία, τη δυστυχία, το θάνατο»

Μικελάντζελο Αντονιόνι

  • Το κοινό του Φεστιβάλ των Καννών δεν άντεξε την τολμηρότητα της αφήγησης της ταινίας Η περιπέτεια και την αποδοκίμασε – σχεδόν κανιβαλικά – στη διάρκεια της προβολής της. Σήμερα, τη συναντούμε πολύ συχνά στις διάφορες λίστες των καλύτερων ταινιών στην ιστορία του σινεμά.
  •  Η Νύχτα, από τις αγαπημένες ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση, η οποία άρχισε με την Περιπέτεια και ολοκληρώθηκε με την Έκλειψη.

 

  • Η χαρακτηριστική σκηνή του «μεγάλου ύπνου» στην ταινία Επάγγελμα Ρεπόρτερ με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, είναι ένα 7λεπτο μονοπλάνο που χρειάστηκε 11 μέρες επίπονων προσπαθειών για να γυριστεί.

Πρόγραμμα προβολών:

ΠΕΜΠΤΗ 30/1/14:
18.30   Η κραυγή (Il grido, 1957)
21.00   Η περιπέτεια (L’avventura, 1960)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/1/14: 
18.30   Επάγγελμα ρεπόρτερ  (Professione: Reporter / The Passenger, 1975)
21.00   Η νύχτα (La notte, 1961)


ΣΑΒΒΑΤΟ 1/2/14:
18.30   Η περιπέτεια (L’avventura, 1960)
21.00   Επάγγελμα ρεπόρτερ (Professione: Reporter / The Passenger, 1975)


ΚΥΡΙΑΚΗ 2/2/14:
18.30   Η νύχτα (La notte, 1961)
21.00   Η κραυγή (Il grido, 1957)

* Αξίζει να διαβάσουμε κάποια αποσπάσματα για τις ταινίες του Θωμά Λιναρά, που δημοσιεύθηκαν στο Πρώτο Πλάνο (τχ.50, Απρίλιος 1999).

Σημείο άφιξης και ταυτόχρονα αφετηρία προς το έργο της ωριμότητας,  το θέμα της Κραυγής είναι η κατάρρευση των βεβαιοτήτων πάνω στις οποίες ο καθένας  κτίζει τη ζωή του. Το τοπίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνον καθορίζοντας ουσιαστικά την ατμόσφαιρα και την εικονοπλασία της ταινίας, αλλά αναδεικνύοντας την ψυχική καταχνιά και την παγερή μοναξιά του κεντρικού χαρακτήρα.

Η Περιπέτεια,  μια από τις δεδηλωμένες επιρροές και αγάπες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, παραμένει η πιο ακραία αισθητική πρόταση του Αντονιόνι και αποτελεί το πρώτο μέρος της «τριλογίας της αποξένωσης», μέσα από την οποία ο σκηνοθέτης  ιχνηλατεί την εσωτερική έρημο του ανθρώπου, την αδυναμία επικοινωνίας και την αλλοτρίωση του ατόμου στη σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία. Η ταινία κόβει εξαρχής τις γέφυρες με την παραδοσιακή ψυχολογική ανάλυση, τις κινηματογραφικές αφηγηματικές συμβάσεις, τους κανόνες δραματουργικής εξέλιξης μιας ιστορίας και διακινδυνεύει μια εξερεύνηση, χωρίς πυξίδα, άγνωστων εσωτερικών τοπίων.

Η Νύχτα (από τις αγαπημένες ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι), κυριολεκτικά και μεταφορικά, το δεύτερο μέρος  της τριλογίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση, η οποία άρχισε με την Περιπέτεια και ολοκληρώθηκε με την Έκλειψη, είναι ένα έργο τέχνης για το σκοτάδι της ζωής όταν σβήσει η φλόγα του έρωτα και της αγάπης.

Με το Επάγγελμα Ρεπόρτερ ο Μικελάντζελο Αντονιόνι ταξιδεύει το βλέμμα μας εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα να δεις, κινηματογραφώντας τον ήχο της σιωπής και το αόρατο πρόσωπο του θανάτου.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque.filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη) Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *