ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

56ο ΦΚΘ: Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στις αίθουσες Κασσαβέτης, Τορνές

Στα χέρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περνά η διαχείριση της Αποθήκης 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης). Έτσι, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης που μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούσε προβολές στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, θα αποκτήσει ένα νέο σπίτι στις δύο αίθουσες του λιμανιού που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στα Village Cinemas.

TIFF-IMG_9402

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί από φέτος το Φεστιβάλ θα έχει στη διάθεσή του την Αποθήκη 1 στο λιμάνι, φέρνοντας κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου ακόμη πιο κοντά στο κοινό της πόλης» επεσήμανε ο διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του 56ου ΦΚΘ.

Όπως είπε ο ίδιος, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, οι προβολές της οποίας μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου, θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, «δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν τα επιτυχημένα αφιερώματά της», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ταινίες πρώτης προβολής θα φιλοξενούνται πλέον και στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, εκτός από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

TIFF-IMG_9431

Έτσι, τα 4.000 μέλη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, καθώς και οι πολίτες της πόλης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο χώρο με καλύτερη ποιότητα προβολών.

Μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει προγραμματιστεί σειρά αφιερωμάτων.

Συγκεκριμένα, τα προσεχή αφιερώματα είναι τα εξής: «Κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες V» (26-29 Νοεμβρίου 2015), «Αμερικάνικο Νουάρ Paint it Black» (3-6 Δεκεμβρίου 2015), «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς» (10-13 Δεκεμβρίου 2015), «Ο κόκκινος δράκος βρυχάται» (17-20 Δεκεμβρίου 2015), «Σατγιαζίτ Ράι, ένας κλασικός από την Ινδία» (14-17 Ιανουαρίου 2016), «Ατόμ Εγκογιάν, ένας Καναδός από την Αρμενία» (21-24 Ιανουαρίου 2016), «Il signore Vittorio de Sica» (28-31 Ιανουαρίου 2016) και «Εδώ είναι Βαλκάνια» (4-7 Φεβρουαρίου 2016).

Ο διευθυντής αιθουσών του ΦΚΘ, Παναγιώτης Φόρσος, σημείωσε ότι η παραχώρηση της Αποθήκης 1 έγινε από τον ΟΛΘ έναντι μικρού, συμβολικού τιμήματος προκειμένου να καλυφθούν κάποια έξοδα λειτουργίας.

«Ελπίζουμε τα έσοδα να είναι επαρκή για την κάλυψη του κόστους. Είναι στοίχημα να φέρουμε κόσμο στις αίθουσες. Μετά δεν θα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας την άποψη ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να είναι επιτυχημένο οικονομικά.

Οι δύο αίθουσες θα λειτουργούν με το προσωπικό της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, σε κοινές μέρες προβολής, όπως εξήγησε η κ. Μεσημέρη.

Τα εγκαίνια των αιθουσών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου. Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα είναι το φιλμ 45 χρόνια του Άντριου Χέιγκ (από 19 Νοεμβρίου), ενώ στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην ειδική προβολή των εγκαινίων, οι θεατές θα παρακολουθήσουν τον Γατόπαρδο του Λουκίνο Βισκόντι.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *