ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα κινούμενα σχέδια είναι ακατάλληλα για τα παιδιά;

cartoon violence 003

Έρευνα των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οτάβα αποδεικνύει πως τα δύο τρίτα των κινούμενων σχεδίων που παρακολουθούν τα μικρά παιδιά είναι ακατάλληλα καθώς περιέχουν περισσότερους θανάτους από μια οποιαδήποτε άλλη ταινία.

finding nemo violenceΑναλυτικότερα, οι θάνατοι που παρουσιάζονται στα κινούμενα σχέδια είναι πιο σκληροί από έναν θάνατο σε μια ταινία προορισμένη για τους ενήλικες. Ένα παράδειγμα είναι ο «Βασιλιάς των Λιονταριών», όπου ο Σκαρ πετάει στο γκρεμό τον Βασιλιά Μουφάσα έχοντας ως στόχο το θρόνο. Επίσης και στο «Νέμο», ο μικρός μας πρωταγωνιστής χάνει τη μητέρα του, την οποία κατασπαράζει ένα ψάρι, λίγα λεπτά αφότου ξεκινήσει η ταινία, ενώ και ο «Ταρζάν» χάνει με παρόμοιο τρόπο τους γονείς του. Γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι πάντα σκοτώνεται κάποιος γονιός και μάλιστα με άγριο τρόπο.

cartoon violence 002Η έρευνα αυτή εφιστά την προσοχή των γονιών, αφού από ότι καταλάβαμε, τα κινούμενα σχέδια μπορεί να περνούν όμορφα μηνύματα αλλά δεν είναι και τόσο αθώα. Θα πρέπει να αξιολογούν πρώτα εκείνοι την ταινία και έπειτα να την παρακολουθήσουν με τα παιδιά. Βέβαια, από την άλλη, το γεγονός αυτό είναι μια καλή αφορμή για να συζητήσουν οι γονείς το θέμα του θανάτου, ώστε να νιώθουν κάπως πιο εξοικειωμένα με αυτό.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *