ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η κινηματογραφική Αθήνα στη Στέγη

Η εικόνα της Αθήνας μέσα από τις κινηματογραφικές αφηγήσεις είναι το θέμα συζήτησης που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του Κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις».

Ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την πολεοδομική εξέλιξη, τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου και τις αρχιτεκτονικές μεταβολές των μεγαλουπόλεων. Επιπλέον, οι κινηματογραφικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τις κοινωνικές συνθήκες, τα κυρίαρχα πρότυπα διαβίωσης και το πνεύμα της κάθε εποχής. Η τέχνη του κινηματογράφου γεννήθηκε μέσα στις μητροπόλεις του 20ού αιώνα, κατέγραψε τα πρώτα βήματα ανοικοδόμησής τους και συνέβαλε στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

frantzis-athens

Ο εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχήματα διάδοσης του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Οι νεοαναγειρόμενες πολυκατοικίες, οι ανέσεις των αστικών διαμερισμάτων, η χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και οι φωτεινές επιγραφές στον αθηναϊκό δημόσιο χώρο αποτέλεσαν βασικά στοιχεία των κινηματογραφικών αφηγήσεων της περιόδου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των νέων προτύπων διαβίωσης.

Ελάχιστα χρόνια αργότερα, ο πειραματικός κινηματογράφος της μεταπολίτευσης αποτύπωσε τα προβλήματα των ελληνικών πόλεων, κατέγραψε την αίσθηση αποξένωσης και μετατράπηκε σε ένα ισχυρό μέσο κριτικής του ελληνικού αστικού μοντέλου. Η εξέλιξη της ελληνικής πόλης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο κινηματογραφικής διερεύνησης μέχρι τις μέρες μας. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της πόλης και η κρίση της αστικής οικογένειας αποτελούν βασικές θεματικές των νεότερων κινηματογραφικών αφηγήσεων. Αντίστοιχα, η αποσύνθεση του αθηναϊκού κέντρου, οι μετασχηματισμοί των προαστίων και η κρίση του αστικού διαμερίσματος αποτυπώνονται με τον πλέον εύστοχο τρόπο μέσα από τον κινηματογραφικό φακό των νεότερων δημιουργών.

Η συζήτηση θα αγγίξει ζητήματα διερεύνησης των σχέσεων μεταξύ κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής και πόλης, ενώ θα επικεντρωθεί στις αναπαραστάσεις του αθηναϊκού χώρου στον ελληνικό κινηματογράφο από την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης μέχρι τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

athens-cinema

Ομιλητές:

François Penz: Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινούμενης Εικόνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Cambridge (Αγγλία)

Λυδία Παπαδημητρίου: Επίκουρη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ (Αγγλία)

Γιώργος Τζιρτζιλάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Άγγελος Φραντζής: Κινηματογραφιστής

Συντονισμός:
Νικόλας Σουλιώτης: Κοινωνιολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών)

Επιμέλεια:
Πάνος Δραγώνας: Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωση.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *