ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα βραβεία του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Στην ταινία Cavalo Dinheiro του Πέντρο Κόστα από την Πορτογαλία απονέμεται το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

belleville-babyΗ κριτική επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με μέλη τους Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντή της Ταινιοθήκης και του Μουσείου Κινηματογράφου της Πορτογαλίας), Βαλερί Μασαντιάν (φωτογράφο και σκηνοθέτι), Κάλλια Παπαδάκη (συγγραφέα, ποιήτρια και σεναριογράφο), Εύα Στεφανή (ντοκιμαντερίστρια και εικαστική καλλιτέχνις), και Νίκο Ξυδάκη (δημοσιογράφο, κριτικό βιβλίου και εικαστικών), απένειμε τα παρακάτω βραβεία με το ακόλουθο σκεπτικό:

Τιμητική Μνεία στην ταινία Belleville Baby (2014) της Μία Ένγκμπεργκ από τη Σουηδία. Με πειραματική γραφή και φθηνές πρώτες ύλες, η σκηνοθέτις κατορθώνει να συνθέσει με αξιοθαύμαστη οικονομία ένα χειροποίητο μωσαϊκό με θραύσματα μνήμης και αυτοβιογραφίας.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, στην ταινία Cavalo Dinheiro (2014) του Πέντρο Κόστα από την Πορτογαλία.

cavalo-dinheiroΟ σκηνοθέτης επανεφευρίσκει τη μυθοπλασία μέσα από μνήμες που εξυφαίνονται στο σήμερα, αγκιστρωμένες στους ψιθύρους και τα σώματα μιας λησμονημένης αποικιοκρατούμενης κοινότητας στην σύγχρονη κοινωνία. Σε μια ταινία που ξορκίζει με αξιοπρέπεια σε κάθε πλάνο τον πόνο και τη βία της Ιστορίας, ο σκηνοθέτης τηςαναπτύσσει μια νέα προσέγγιση στην υλική υπόσταση των ταινιών, δομώντας ένα πυκνό πολυεπίπεδο σύμπαν και αμφισβητώντας θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικο-πολιτικών αντιπαραθέσεων στο σύγχρονο κόσμο.

Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ετών, προσφορά της Authorwave. Το βραβείο προσφέρεται με τη μορφή επεξεργασίας εικόνας, όπως και κατασκευής DCP (Ψηφιακή κόπια προβολής), για την επόμενη παραγωγή του νικητή σκηνοθέτη. Επιπλέον, η Authorwave παρέχει την δυνατότητα συνεργασίας στην εν λόγω μελλοντική παραγωγή, με την προσφορά στο επίπεδο της συμπαραγωγής πλήρους συστήματος κινηματογραφικής ψηφιακής μηχανής λήψης (ανάλυσης 4Κ), όπως και πλήρη κάλυψη όλης της μετα-παραγωγής, με υπηρεσίες πλέον αυτών που ήδη προσφέρονται ως διάκριση.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *