ΘΕΜΑΤΑΣινέ τεχνολογείν

Ο 3D ήχος είναι εδώ, ξεχάστε το 5.1

3d sound 004

Μπορεί η τεχνολογία να επιτάσσει τόσο καιρό το surround, είτε μοιράζοντας ομοιογενώς τον ήχο στο χώρο (παλαιότερα), είτε  ξεχωρίζοντας τους ήχους σε 5.1 ηχεία, όμως μια νέα αντίληψη μοιάζει να κερδίζει συνεχώς έδαφος όσο αφορά τον 3D ήχο.

3d sound 002afti_foto

Τι μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τον ήχο στο χώρο;

3d sound 003Η ανθρώπινη κατασκευή, όπως και αρκετών ζώων, έχει δυο ακουστικά μέσα (binaural), καλύπτοντας όλες τις περιοχές τριγύρω μας. Τα εκ διαμέτρου αντίθετα σε εστίαση αφτιά μας λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους, χάριν στην σπειροειδή κατασκευή του πτερύγιου τους, συλλέγουν τα ηχητικά κύματα οδηγώντας τα από τον ακουστικό πόρο προς το τύμπανο και μας βοηθούν να διαχωρίζουμε οξείς ή υπόκωφους ήχους, ακόμα και το ύψος μιας μουσικής νότας και να προσδιορίζουμε την κατεύθυνση από όπου αυτή προέρχεται.

H τεχνική του Binaural

Η τεχνολογία του binaural recording χρησιμοποιώντας μια συσκευή γνωστή ως «dummy head» έρχεται να δώσει στους θεατές μια νέα 3D εμπειρία που χρησιμοποιείται ως τώρα μόνο σε ορισμένους κινηματογράφους IMAX.

3d sound 001Οι νέοι συλλέκτες ήχου της Binaural Audio έχουν κατασκευαστεί σε απομίμηση του ανθρώπινου αφτιού, με δυο αισθητήρες συλλογής ήχων αριστερά και δεξιά της κάμερας, ώστε να συλλέγουν τον ήχο ακριβώς όπως το ανθρώπινο αφτί. Για παράδειγμα, ένας μικρός ψίθυρος από τη δεξιά μεριά δεν θα ακουστεί καθόλου στην αριστερή. Αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι αν ο ήχος προέρχεται από μια κατεύθυνση αυτή η πλευρά συλλέγει το μεγαλύτερο μέρος ενώ η άλλη ελάχιστα ή μικρές ανακλάσεις. Δηλαδή, αν ένας ήχος προέρχεται από τη δεξιά μεριά ακούγεται σε πλήρη ένταση δεξιά και σε ένα μικρό ποσοστό (π.χ. 10%) στην αριστερή.

Binaural vs Stereo

Να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η binaural τεχνική ηχογράφησης με τον παλαιότερο όρο stereo (που έχει εμφανιστεί από τα μέσα των 50’s), τεχνολογίας που διαχώριζε σε κανάλια και διαμοίραζε τους ήχους αριστερά και δεξιά. Παρόλα αυτά ούτε το binaural είναι κάτι εντελώς νέο, μιας και ο προπάππος της ήταν η συσκευή Théâtrophone που εμφανίστηκε από το 1881.

Για να αντιληφθείτε περισσότερο όσα λέμε παρακολουθήστε (και ακούστε) το παρακάτω βίντεο με ακουστικά:

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *