Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Οι δύο άκρες του διαβήτη

Όσοι ειχατε την ευτυχία να δείτε προηγούμενες ταινίες της Αυστραλέζας Jane Campion( The Piano, Portrait of a Lady),και νιώσατε την καρδιά σας να φεύγει απ΄το στήθος σας , να κάνει ένα γύρο στον καθαρο αέρα και να λουφάζει παλι μέσα σας, με τη νέα της ταινία Bright Star ίσως χρειαστείτε και δεύτερη καρδιά.
Hampstead, Αγγλία, 1818. Η οικογένεια Brawne, αποτελείται απ΄την χήρα κυρία Brawne( Kerry Fox) και τα τρία τέκνα της. Τον λεπτεπίλεπτο στο δέμας Σάμιουελ( ο Thomas Brodie-Sangster, σα να έχει ξεπηδήσει από σελίδα του Ντίκενς, είναι ο μικρός επίσης Σάμιουελ, του Love Actually), την κοκκινομάλα μικρούλα Τούτς( Edie Martin) και την ωραία και ορεκτική Φάννυ(εξαιρετική Abbie Cornish), ετών 18, δεινή μοδίστρα κι ετοιμόλογη. Ορφανή από πατέρα σε μικρή ηλικία, λόγω φυματίωσης.Γνωρίζεται με, μάλλον κωμικό τρόπο, με τον επίσης νέο και ωραίο, επίσης ορφανό κι απ΄τους δύο γονείς, ποιητή Τζων Κητς(αισθαντικος ο Ben Whishaw και αρκούντως είρων, αρχικά τουλάχιστον), ο οποίος εχει 3 αδέλφια, ένα εκ των οποίων ,ο Τομ, εχει χτυπηθεί από φυματίωση. Η αδελφή του Τζων, λεγεται επίσης Φάννυ, όπως λεγόταν και η μητέρα του.. Αυτά για όποιους αρέσκονται στην ερμηνεία των συμπτώσεων.
Η Campion, εχει αποδείξει πως διαθέτει την ικανότητα να φτιάχνει ταινίες-κομψοτεχνήματα.Και να επιλέγει τις κατάλληλες φυσιογνωμίες για να δώσουν σάρκα και οστά στους ήρωες ή αντι-ηρωες των ταινιών της. Οι Ben Whishaw και Abbie Cornish είναι απόλαυση για τα μάτια, όπως είναι για την ακοή τα ποιήματα του νεαρού Τζων,ο οποίος ξαφνικά συνειδητοποιεί πως η ελευθερία του υπονομεύεται απ΄αυτήν την ωραια δεσποσύνη , που σχεδιάζει και ράβει μόνη της ολα τα ρούχα της, είναι αποφασισμένη να διδαχθεί Ποίηση, κι εχει έναν τρισχαριτωμένο γατούλη ονόματι Τόπερ, να τη συντροφεύει γουργουρίζοντας ασύστολα, ενώ εκείνη διαβάζει. Η Campion έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας, βασισμένη στη βιογραφία του Κητς, γραμμένη απ΄τον Andrew Motion.Η ταινία εστιάζει στην 3χρονη περίπου σχέση του Κητς με την Φάννυ, χωρίς καμία αναφορά στην άλλη γυναίκα που φέρεται να τράβηξε το παθιασμένο ενδιαφέρον του, την Isabella Jones… Η σχέση όμως με τη Φάννυ φαίνεται πως επικράτησε μέσα του, για να διακοπεί εσπευσμένα λόγω χειροτέρευσης της υγείας του ποιητή και μετακόμισής του στην Ιταλία(θερμότερο κλιμα, προτιμότερο για την υγεία του) και κατόπιν ο χωρισμός οριστικοποιήθηκε στις 23 Φεβρυοαρίου 1821, με τον θάνατο του φυματικού Τζων. Ηταν μόλις 25 ετών.
Δεν υπάρχουν παθιασμένες συνευρέσεις ή φιλιά σ’αυτη την ταινία, κάτι που προσωπικά θεώρησα μειονέκτημα. Δεν βλέπουμε την μέγιστη απελπισία, λογω του κατ’ουσίαν καταδικασμένου έρωτα των δύο νέων,να τους πνίγει, και να τους ωθει να πυρπολήσουν ούτως ειπείν , την ο΄θόνη με το πάθος τους. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν μας προσφέρουν αρκετά teasers της σχέσης τους. Οι σκηνές μεταξύ των δύο, ιδιαίτερα αυτές που συνεννοούνται με το βλέμμα ,καθονται μαζί ή απαγγέλουν ο ένας στον άλλο ποιηματα του Τζων, είναι εξαιρετικές. Η σχέση τους προσπαθεί να εξελιχθεί υπό το άγρυπνο βλεμμα του αχώνευτου “επιτρόπου”-φίλου- επίσης ποιητή , Charles Brown(απολαυστικός ο Paul Schneider), τη διακριτική παρουσία της μαμάς Brawne η οποία φροντίζει να θυμισει στην ερωτευμενη Φάννυ, πως “Mr Keats has no living or income” άρα δεν εισαι για τα δόντια του, και γενικότερα υπό τη σκέπη του αγγλικού καθωσπρεπισμού.
Η ταινία ειναι εικαστικό κόσμημα. Εξαιρετική καλλιτεχνικη δ/νση, κοστούμια, φωτισμός. Νομίζεις πως κάθε πλάνο ειναι ζωντανεμένη ελαιογραφία της εποχής.
Μόνο ένα παράπονο με δάγκωνε στο ύψος της καρδιας, λόγω ακριβως της περιορισμένης και συγκρατημένης σωματικής επαφής μεταξύ των δύο μορφονιών. Αναμενόμενο αυτο ίσως, λόγω της εύθραστης υγείας του Τζων. Πως να κανεις παθιασμένο έρωτα με κάποιον που πνίγεται κυριολεκτικά,από αιμάτινο βήχα;
Βλέπεται απαραιτήτως με ένα φλιτζάνι ζεστό αρωματικο τσάϊ, ή καφέ, και το βιβλίο ποιημάτων του Κητς δίπλα σας. Γιατί μετά την παρακολούθηση αυτής της τόσο τρυφερής ταινίας, εμ αποκορύφωμα την πραγματικά σπαρακτική σκηνή όπου η Φάννυ μαθαίνει το νέο του θανάτου του αγαπημένου της, θα θελήσετε σίγουρα να διαβάσετε μαζί της το πανέμορφο ποίημα του Bright Star ,γραμμένο γιαυτήν.

[…] Pillow’d upon my fair
love’s ripening breast
To feel for ever its
soft fall and swell,
Awake for ever in
a sweet unrest,
Still, still to hear her
tender-taken breath,
And so live ever–or
else swoon to death.
John Keats
Αν ο έρωτας είναι ζωή, και γιαυτό πεθαίνει, ο συγκεκριμένος μεταξύ του Τζων Κητς και της Φάννυ Μπρόουν, γράφτηκε άνετα στα κατάστιχα των αθανάτων, απλούστατα επειδή ήταν θνησιγενής.
Ευχαριστώ θερμά την Πηνελοπη Οδαμπάσογλου, υποστηρίκτρια αυτού του μπλογκ, για την ουσιαστική συμβολη της στο να ερθω σ’ επαφη με την ταινία.
Φράνσις

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Οι δύο άκρες του διαβήτη

  • ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΑΝΥΨΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ

    Μετακομίζεις εγγυημένη λύση
    Θεσσαλονίκη

    Aναλαμβάνουμε τη διαδικασία της μεταφοράς-μετακόμισης Της οικοσκευής, της εταιρίας, του γραφείου και λοιπών Επαγγελματικών χώρων, γρήγορα και αξιόπιστα.
    Τηλ: 2310 721172 & 6944844287
    http://www.abatrans.gr

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *