ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σινεμά με άρωμα Κίνας τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Beijing Love Story

Εκατό χρόνια συμπλήρωσε φέτος το κινέζικο σινεμά -τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, καθώς η πρώτη περίοδος του κινέζικου σινεμά είναι χαμένη. Από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του 1930, στις ταινίες κουνγκ-φου, στο νέο κύμα και στη σύγχρονη εποχή, το σινεμά της Κίνας έχει να επιδείξει ενδιαφέροντα κινηματογραφικά δείγματα.

Η επέτειος αυτή συμπίπτει με το αφιέρωμα στον κινέζικο κινηματογράφο που διοργανώνει από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο τις σινο-ελληνικής συνεργασίας και σε επίπεδο πολιτισμού. Μάλιστα, αντιπροσωπεία 13 ατόμων θα έρθει στην Αθήνα για επαφές με εκπροσώπους από τον χώρο του πολιτισμού και του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερες έχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία.

Ταινία έναρξης της εκδήλωσης είναι το Love Story στο Πεκίνο/Beijing Love Story/北 京 爱 情 故 事 του Τσεν Σιτσένγκ/Chen Sicheng (2014, 121 ́), όπου παρακολουθούμε τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έχουν γίνει στη Σαντορίνη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Σαγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο Far East Film Festival στην Ιταλία το 2014.

Επίσης, θα προβληθούν:

the-grandmaster-posterThe Grandmaster / 一代宗师του Γουόν Καρ Γάι/Wong Kar-wai (2013, 130 ́)

Τα συνεταιράκια / Partners / 中国合伙人του Πίτερ Τσαν /Peter Chan (2013, 113 ́)

Αστυνομικό Ημερολόγιο / Police Diary/警 察 日 της Νινγκ Γινγκ  (2013, 110 ́)

Πες Ναι / Say Yes / 101次求婚 του Λέστε Τσεν (2013, 104 ́)

Chinese Zodiac / 12生肖του Τζάκι Τσαν  (2012, 103)

Full Circle / 越老人院 του Ζανγκ Γιανγκ (2012, 105)

Το χτύπημα του δράκου/ Flying Swords of Dragon Gate/龙门飞甲του Τσούι Χαρκ (2011, 120 ́)

Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Τζόου Σιαολί, καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού των δύο χωρών, επαγγελματίες του κινηματογράφου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *