Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Cleanskin

two-half-popcorn

Cleanskin …Η εκδίκηση του Κακομοίρη!

[highlight color=”eg. yellow, black”]Όχι κι άσχημα για έναν αφτιά ξωτικο-πρίγκιπα – Gimli[/highlight]

Μια αντιτρομοκρατική αστυνομική περιπέτεια όπου ο SeanBean κυνηγά βρετανο-θρεμένους τρομοκράτες ισλαμιστές για να αποτρέψει νέα χτυπήματα. Από την άλλη πλευρά μας δείχνει την πορεία του Ash ενός νεαρού που θέλει να ζήσει σαν Άγγλος και πως η ζωή τον ωθεί στα κυκλώματα της τρομοκρατίας στην Αγγλία του σήμερα μέχρι που ο ..καλός αστυνομικός από Ash να τον κάνει Ash (σκόνη).

Trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ.

Η ταινία σου κινεί απευθείας το ενδιαφέρον -μιας που αρχίζει με σκηνή σεξ! Με ωραία καδραρίσματα μετατρέπει το «αγγλικό» σε «χολιγουντιανό» και παρόλο που έχει αρκετά πανοραμικά πλάνα δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είσαι στο UK κι όχι σε μια πόλη των ΗΠΑ. Τώρα αυτό έχει ταυτόχρονα και τα θετικά του και τα αρνητικά του..

Αυτό που με κέρδισε σε αυτή την ταινία είναι το στήσιμο και η ερμηνεία του SeanBean. Πολύ διαφορετικός από όπως τον έχουμε συνηθίσει στήνει έναν χαρακτήρα πιο ώριμο και ολοκληρωμένο που “γεμίζει περισσότερο την οθόνη” και κρατάει το ρόλο του καλά. Νιώθω σαν να έχει αλλάξει πολύ το ύφος του για να μπει στο ρόλο του «καλού μπάτσου» -κάτι που δεν κάνει ιδιαίτερα σε άλλες ταινίες του –εκτός αν την περίοδο των γυρισμάτων τον ταλαιπωρούσε δυσκοιλιότητα! Αυτή τη φορά όμως στο Cleanskin έχει πιο μοναχικό ρόλο και πρέπει πολλές φορές να γεμίσει αυτός τον φακό και το πετυχαίνει. Θα μου πείτε το προσπάθησαν πριν χρόνια αυτό με το Far North (2007) όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο ηθοποιός που με το που τον βλέπεις το μυαλό σου πάει σε όλες αυτές τις συν-ερμηνείες δίπλα σε πολλούς άλλους σε περιπέτειες δράσης, όπως και στο βιντεάκι που δείχνει με πόσους πολλούς και διαφορετικούς φρικιαστικούς τρόπους έχει πεθάνει σε κάθε ταινία.  Πατήστε (αν αντέχει η ψυχή σας!) και δείτε.. εγώ προσωπικά βλέποντας το τον λυπόμουν αλλά δε μπορούσα να κρατηθώ και από τα γέλια είναι κι αυτή η μουσική! Ψηφίζω καλύτερο θάνατο τον συνδιασμό από αγελάδες και γκρεμό!

Ένα από τα καλά τρικ που κάνει ο σκηνοθέτης είναι ότι δεν του δίνει πολύ χρόνο, θα λέγαμε ότι αφήνει στον νεαρό τρομοκράτη (AbhinGaleya) να του κλέψει την παράσταση. Η ερμηνεία του νεαρού είναι αρκετά καλή και τα flash back, κάποια από τα οποία είναι τεράστια σε διάρκεια, δίνουν ενδιαφέρον στην ταινία. Όπως είπαμε κάτι κερδίζεις πάντα και κάτι χάνεις.. Έτσι στις ανασκοπήσεις στο παρελθόν η ταινία καθηλώνεται από δράση και αποκτά νόημα περισσότερο κοινωνικού δράματος. Ίσως οι Άγγλοι που δεν έχουν σβήσει από τις μνήμες τους το τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου θέλουν να περάσουν και κάποια μηνύματα προς τις μειονότητες τους. Έτσι με το flash-back χτίζουν το ερωτικό δράμα του Ash που μας τον κάνει πιο συμπαθή σαν μορφή ώστε να μην είναι ο κατεξοχήν κακός. Γενικότερα με τις αναδρομές στο παρελθόν η ταινία χτίζει και μια-δυο καλές ανατροπές που δένουν προς το τέλος. Μέσα σε όλα η αναγνωρίσιμη ελληνική προφορά του ηγέτη των ισλαμιστών (Peter Polycarpou) μας αφήνει ένα χαμόγελο καθώς έχει καλή παρουσία στην ταινία.

Ίσως και το Hollywood έχει κουράσει με τις απανωτές copycat ταινίες ανθρωποκυνηγητού. Τα τελευταία χρόνια παρότι ξεχώρισε το Munich(2005), ενώ αίσθηση προκάλεσε και το πιο πρόσφατο Devil’s Double (2011), κατά τα άλλα επικεντρώνονται στη δράση (βλέπε Interpreter, Salt και τις ελεγείες του Bourne) και τις απαγωγές (PhoneBooth στην καλύτερη). Έτσι λοιπόν μετά την μεγάλη επιτυχία του Carlos (τριλογία και ταινία) η αμερικάνικη μηχανή είναι πολύ ανοιχτή σε εισαγόμενα.  Εξάλλου αυτό το είδαμε περίτρανα και με το remake του σουηδικού «Η κοπέλα με το Τατουάζ» όπου μας γύρισαν δοκιμαστικά το πρώτο μέρος της τριλογίας. Όχι λοιπόν το Cleanskin δεν είναι ταινία αναφοράς ούτε θα σας μείνει αξέχαστη, δείχνει όμως για άλλη μια φορά ότι το εμπορικό δεν έρχεται μόνο από το Χόλιγουντ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (με πρωτοστάτες Γαλλία και Αγγλία) και ασιατικές διεκδικούν μέρος της προσοχής του αντίστοιχου κοινού.

[checklist]

  • – Ενδιαφέρον Ζευγάρι Καλού Κακού ο Sean Bean-Abhin Galeya
  • – Καλή ισορροπία μεταξύ Δράσης και Υπόθεσης και Ωραία Εφέ [/checklist]

[badlist]

  • – Κοινότυπο θέμα με Γραμμική Δράση και όχι ιδιαίτερη Σεναριακή Πρωτοτυπία
  • – (παρά την καλή προσπάθεια) Θυμίζει περισσότερο Τηλεταινία για αυτό και δε προβλήθηκε στις αίθουσες

[/badlist]

Διαβάστε επίσης: To άρθρο μας για το Carlos -ίσως την καλύτερη ευρωπαϊκή πρόταση για ταινίες του είδους

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

4 σκέψεις σχετικά με το “Cleanskin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *