Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Κλειστά σινεμά – Hugo

Οι Cinepivates προτείνουν για κάθε ημέρα που θα είναι κλειστά τα σινεμά, μία ταινία που αξίζει να δείτε. (Το Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε είναι διαθέσιμο και στο Netflix). Μένουμε σπίτι, αλλά βλέπουμε καλό σινεμά.

Εάν μπήκατε ποτέ σε αίθουσα και η ζωή σας απέκτησε νόημα από μία ταινία, εάν έχετε αισθανθεί ευτυχία ή προσμονή την ώρα που τα φώτα της αίθουσας σβήνουν και ο προβολέας δίνει ζωή στο λευκό πανί, ενώ ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος, εάν θεωρείτε ακόμα ότι το σινεμά είναι μαγεία, χάσιμο, εάν έχετε βρει μια δύσκολη μέρα καταφύγιο σε μια σκοτεινή αίθουσα, τότε αυτή η ταινία είναι για σας.

Ο μεγαλύτερος εν ζωή σινεφίλ σκηνοθέτης (οι γνώσεις του ξεπερνούν ακόμα και εκείνες του Ταραντίνο) Μάρτιν Σκορσέζε φτιάχνει ένα homageστον Ζορζ Μελιέ και στο φαντασμαγορικό σινεμά.

Η ταινία ξεκινά με ένα τράβελινγκ στο τρισδιάστατο Παρίσι για να καταλήξει μέσα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, όπου ζει ένα ορφανό αγόρι (το σινεφίλ αντίστοιχο των ηρώων του Ντίκενς) που προσπαθεί να επισκευάσει ένα ρομπότ, νομίζοντας ότι αυτό κρύβει ένα μυστικό από τον νεκρό πατέρα του. Μια κλειδαριά σε σχήμα καρδιάς, ένα μενταγιόν, ένας γεροπαράξενος πωλητής παιχνιδιών, όλα θα αποκαλύψουν ένα μυστήριο που στην «ψυχή» του κρύβει μόνο… σινεμά. Χρησιμοποιώντας έξυπνες λογοτεχνικές και κινηματογραφικές μεταφορές (για παράδειγμα η σκηνή του τρένου αναφέρεται στην πρώτη ταινία των αδελφών Λιμιέρ για το τρένο που βγαίνει από το σταθμό) και με ιδανική χρήση του 3D (ποιο Avatar; Εδώ μιλάμε για ψυχή), ο Μάρτιν Σκορσέζε με την πρώτη του οικογενειακή ιστορία κατάφερε να δώσει μια ταινία απολαυστική, «που φοράει την καρδιά της στο μανίκι». Τρυφερή και συγκινητική, η ταινία αυτή είναι για όλους εκείνους τους «μάγους, τις γοργόνες, τους ταξιδευτές, τους τυχοδιώκτες, τους θαυματοποιούς». Τους ονειροπόλους που είτε κατασκεύασαν όνειρα, φτιάχνοντας εικόνες, είτε ταξίδεψαν μαζί τους σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Όλους εμάς δηλαδή….

Trivia

Ο Ζορζ Μελιέ ήταν σπουδαίος πρωτοπόρος του σινεμά. Δικό του είναι και το Ταξίδι στη Σελήνη.

Όταν ο Τζέιμς Κάμερον είδε την ταινία, την χαρακτήρισε «αριστούργημα» και είπε στον Σκορσέζε ότι αυτή ήταν η καλύτερη χρήση 3Dπου είχε δει, συμπεριλαμβανομένων και των δικών του ταινιών.

Το όνομα του ιστορικού του σινεμά Ρενέ Ταμπάρντ προέρχεται από την ταινία του Ζαν Βιγκό, ZerodeConduite(1933).

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *