ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

NTAAAAAAΛΙ!(Daaaaaalí!)

Η Τζουντίθ, αρχάρια δημοσιογράφος και πρώην φαρμακοποιός συναντά τον Σαλβαντόρ Νταλί, σχετικά με μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης πεισματικά αρνείται. Η δημοσιογράφος επιμένει να τον ενοχλεί για ένα ντοκιμαντέρ που της έχει αναθέσει ο παραγωγός της Ζερόμ το οποίο όμως αποδεικνύεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Νταλί, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει τη κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων… Θα γυριστεί ποτέ αυτή η ταινία;

Σουρεαλιστική κωμωδία 75 λεπτών που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά μόνο κωμωδία ακόμα και όταν αυτή σταματάει να υπακούει οποιοδήποτε κανόνα του είδους και πράττει κατά το δοκούν όπως έκανε και ο Σαλβαντόρ Νταλί. Τίποτα δεν δείχνει να βγάζει νόημα αλλά και να έχει κάποιο σκοπό εκτός του ότι πρόκειται για ένα φιλμικό παράδοξο σε συσκευασία σφηνάκι, και με 5 διαφορετικούς ηθοποιούς να υποδύονται τον διάσημο εικαστικό, αλλά με τον Ζιλ Λελούς να είναι ο καλύτερος Νταλί απ’όλους.

O σκηνοθέτης Κουεντίν Ντυπιέ γνωρίζει καλά πως οποιαδήποτε προσπάθεια να κάνει σοβαρή ταινία για μία τέτοια ιδιοσυγκρασιακή και bigger than life προσωπικότητα και επιλέγει να πατήσει σε μία αλά Μόντυ Πάιθον συνταγή που μπορεί να λειτουργεί αλλά στο τέλος το ερώτημα ”Ποιο το νόημα” παραμένει η μεγάλη πληγή της ταινίας.

Χωρίς να καταφέρνει να φτάσει τα επίπεδα της σουρεαλιστικής κωμωδίας ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΝ ΠΕΤΕΓΚΕΜ του Μπρούνο Ντυμόντ, άλλη μία ταινία του ίδιου είδους το 2016, το ΝΤΑΑΑΑΛΙ (ένα Α για κάθε ηθοποιό που τον ερμηνεύει στον ξένο τίτλο που αρχικά ήταν 6 οι ηθοποιοί) είναι σουρεάλ αλλά ταυτόχρονα δεν ξέρουμε και που απευθύνεται. Είναι αστείο αλλά δεν είναι και καθαρόαιμη κωμωδία, είναι αυτό που λέμε ”Με δική σας ευθύνη”.

Η ταινία κυκλοφορεί 6 Ιουνίου σε διανομή Weirdwave

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *