Η επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη
Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα crash test μεταξύ των ταινιών Μπάτμαν. Συγγνώμη, Κρίστιαν, αλλά καλύτερος Μπάτμαν της μεγάλης οθόνης ήταν ο Μάικλ Κίτον. Η πιο βασανισμένη και αμφιλεγόμενη παρουσία, σχεδόν «αταίριαστη» (αλλά και τόσο ταιριαστή στην κομιξάδικη ατμόσφαιρα των ταινιών του Τιμ Μπάρτον). Και αν και θα θέλαμε να ξεχάσουμε τα σίκουελ (με τους Βαλ Κίλμερ και Τζορτζ Κλούνεϊ), δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν έδωσε πνοή σε έναν πολυαγαπημένο και ξεχασμένο ήρωα.
Τον πήρε από το χέρι και από βασανισμένο αγόρι τον μετέτρεψε όχι σε απρόθυμο ήρωα (όπως π.χ. ο Σπάιντερμαν, Πίτερ Πάρκερ), αλλά σε συνειδητοποιημένο τιμωρό, προορισμένο για πάντα να αμφισβητείται και να κρύβεται στα σκοτάδια.
Οι ταινίες του Νόλαν αποτελούν πολυεπίπεδες περιπέτειες με εξαιρετικές ερμηνείες (φυσικά η πιο γνωστή όλων εκείνη του Χιθ Λέτζερ, αλλά εξίσου “καλός” κακός ήταν ο Scarecrow του Σίλιαν Μέρφι).
Στην Αμερική συνοδεύτηκε από μια τραγωδία. Στην Ελλάδα βγήκε μόλις χτες και τα εισιτήρια στις αίθουσες εξαντλούνταν σε χρόνο-ρεκόρ.
Η επική τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη του Νόλαν κλείνει με την ταινία “Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή ”.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Μπάτμαν εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Στη συνείδηση του κόσμου θεωρήθηκε από ήρωας, φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για το θάνατο του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για ό,τι ο ίδιος και ο Επίτροπος Γκόρντον ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό. Για ένα διάστημα, η εγκληματική δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά στην Γκόθαμ Σίτι, και πολλοί πίστεψαν ότι αυτό οφειλόταν στο νόμο που είχε εισάγει ο Ντεντ.
Όμως, όλα θ’ αλλάξουν με την άφιξη μιας παμπόνηρης διαρρήκτη, η οποία διαθέτει μυστηριώδη ατζέντα. Πολύ πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η εμφάνιση του Μπέιν, ενός τρομοκράτη του οποίου τα αδίστακτα σχέδια για την Γκόθαμ, ωθούν τον Μπρους να βγει από την αυτοεξορία του. Αλλά ακόμα κι όταν φορέσει και πάλι τη στολή του, ο Μπάτμαν ίσως να μην καταφέρει να τον σταματήσει.
Τα γυρίσματα έγιναν σε 3 ηπείρους. Γυρίσματα έγιναν στις πόλεις Πίτσμπουργκ, Νέα Υόρκη (την περίοδο της δραστηριοποίησης των Αγανακτισμένων) και Λος Άντζελες, καθώς και τοποθεσίες στην Ινδία, την Αγγλία και τη Σκωτία.
Μερικές πληροφορίες:
- Η Αν Χάθαγουέι είναι η μοναδική βασική ηθοποιός του καστ που συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Κρίστοφερ Νόλαν. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν συνεργαστεί σε άλλη φάση της καριέρας τους με τον Νόλαν.
- Στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» κάνουν την εμφάνισή τους δύο νέοι σύμμαχοι του Μπάτμαν. Η Μαριόν Κοτιγιάρ που ενσαρκώνει τη Μιράντα Τέιτ, μία πλούσια γυναίκα με ενεργή φιλανθρωπική δράση, η οποία μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Wayne Enterprises και ο Τζόζεφ Γκόρντν-Λέβιτ που υποδύεται τον αστυνόμο Μπλέικ.
- Σε αυτήν την ταινία προστίθεται και ένα νέο γκάτζετ στο οπλοστάσιό του: η Νυχτερίδα (The Bat), ένα αεριωθούμενο όχημα που του επιτρέπει να πετά.
- Στο τρίτο μέρος της τριλογίας του Μπάτμαν ο Νόλαν έκανε ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας IMAX, γυρίζοντας σχεδόν τη μισή ταινία με τέτοιου είδους κάμερες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα πιο «γεμάτη» εικόνα και ήχο, ενώ σου επιτρέπει να κινηματογραφείς έχοντας πολύ χαμηλό φωτισμό.
- Σε αντίθεση με τον Μπάτμαν, o Μπέιν δεν φορά μάσκα για να κρύψει την ταυτότητά του, αλλά για να μη νιώθει τον πόνο, που προέρχεται από τα τραύματα που υπέστη στο παρελθόν. Πάντως, το γεγονός ότι θα έπρεπε συνέχεια να φορά μάσκα δεν απέτρεψε τον ηθοποιό Τομ Χάρντι από το να πει το «ναι» στη συμμετοχή του.
- Μετά το «Batman Begins», η στολή του Μπάτμαν επανασχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό για την ταινία “Ο Σκοτεινός Ιππότης”, ώστε να είναι πιο άνετη και να του δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Υιοθετώντας μία παροιμία που λέει «Αν κάτι δεν έχει σπάσει, δεν το αλλάζεις,» η ενδυματολόγος Λίντι Χέμινγκ και η ομάδα της δεν έκαναν σχεδόν καθόλου αλλαγές στο κοστούμι για την τελευταία ταινία της τριλογίας. Το «πολυεπίπεδο» Batsuit αποτελείται από 110 ξεχωριστά κομμάτια, το καθένα από τα οποία έπρεπε να ξαναφτιαχτεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Η εσωτερική βάση του είναι φτιαγμένη από ένα μίγμα πολυεστέρας που χρησιμοποιείται στο στρατό και στην κατασκευή αθλητικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, λόγω της δυνατότητας του να «αναπνέει» και να κρατά μακριά την υγρασία.. Η κουκούλα φτιάχτηκε αρχικά από ένα εκμαγείο του προσώπου και του κεφαλιού του Μπέιλ, και στη συνέχεια πήρε την κατάλληλη μορφή, ώστε να έχει τέλεια εφαρμογή. Υπήρξαν δέκα διαφορετικές εκδοχές της κάπας του Μπάτμαν. Οι μικρότερες, χρησιμοποιήθηκαν στις σκηνές δράσης, και οι μεγαλύτερες στις σκηνές που πετά πάνω από την Γκόθαμ Σίτι, ώστε να προσομοιάζουν στα ανοιγμένα φτερά της νυχτερίδας.
- Για το κοστούμι του Μπέιν, η Χέμινγκ θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένα κράμα φτιαγμένο από διαφορετικά κομμάτια, σαν ο άνθρωπος που το φορά να έχει περάσει από πολλές και διαφορετικές περιοχές. Κάποια κομμάτια του γιλέκου του, για παράδειγμα, είναι φτιαγμένα από παλιές στρατιωτικές σκηνές. Τη μάσκα του Μπείν δημιούργησε η ομάδα ειδικών εφέ, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του προσώπου και του κρανίου του Τομ Χάρντι. Ο υπεύθυνος των ειδικών εφέ στα κοστούμια , Γκράχαμ Τσέρτσγιαρντ λέει: « Η μάσκα του Μπείν έπρεπε να μοιάζει ότι είναι φτιαγμένη από μέταλλο, αλλά και να εφαρμόζει τέλεια στο πρόσωπό του.
- Εξαιτίας των μασκών που φορούσαν οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, ο Κρίστιαν και ο Τομ, τα γυρίσματα των μεταξύ τους σκηνών ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς δεν μπορούσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλο.
- Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ο μοναδικός που μπορούσε να οδηγήσει το Bat-pod ήταν ο κασκαντέρ Ζαν Πιερ Γκόι. Όταν η Catwoman χρειάζεται να βγει στους δρόμους της Γκόθαμ Σίτι με το Bat-pod εκείνη που την ντουμπλάρει είναι η κασκαντέρ Τζολίν Βαν Βουτ, η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να οδηγήσει ανάποδα αγωνιστική μηχανή. Ο υπεύθυνος ειδικών εφέ, Κρις Κόρμπουλντ, χρειάστηκε να κάνει κάποιες προσαρμογές στο Bat-Pod. Επειδή πρόκειται για ένα βαρύ όχημα, ανακατασκευάστηκε ένα μέρος του πλαισίου του από αλουμίνιο, ώστε να γίνει ελαφρύτερο και να μπορέσει έτσι η Τζολίν να κάνει κάποιες θεαματικές μανούβρες.
- Η αρχική σκηνή της ταινίας γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στον αέρα πάνω από το Ινβερνές της Σκωτίας. Πρώτα ωστόσο «δημιουργήθηκε» ψηφιακά στον υπολογιστή, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ήταν εφικτό να κινηματογραφηθεί στον αέρα και τι όχι.
- Καθώς το καταφύγιο του Μπάτμαν μαζί με την οικία τον Γουέιν καταστράφηκαν στην πρώτη ταινία, ο Μπρους Γουέιν είχε μετακομίσει προσωρινά σε μία αποθήκη (Bat-Bunker). Ωστόσο, το αρχοντικό ξαναχτίστηκε στην τελευταία ταινία, μαζί και μία νέα σπηλιά, που χρησίμεψε ως το νέο καταφύγιο του Μπάτμαν.
- Για το εξωτερικό περιβάλλον της φυλακής, έγιναν γυρίσματα στο Τζαϊπούρ της Ινδίας. Για τους εξωτερικούς χώρους της οικίας των Γουέιν, τα γυρίσματα έγιναν σε μία πολυτελή έπαυλη στο Νότιγχαμ της Αγγλίας.
- Στο Πίτσμπουργκ, περισσότερα από 11.000 άτομα πλημμύρισαν το στάδιο Χέινζ, το «σπίτι» της αγαπημένης ομάδας ποδοσφαίρου των Steelers, για τη σκηνή στην οποία ο Μπέιν ξεκινά την επανάστασή του, με μια εκρηκτική επίδειξη δύναμης. Μερικά από τα μέλη της ομάδας των Steelers, ενσάρκωσαν τους απατεώνες της Γκόθαμ.
- Τα γυρίσματα για το εξωτερικό του χρηματιστηρίου πραγματοποιήθηκαν στο οικονομικό κέντρο της Wall Street στη Νέα Υόρκη. Για περισσότερα από δύο Σαββατοκύριακα, η παραγωγή απέκλεισε την περιοχή για να γυρίσει δύο από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίας, στις οποίες συμμετείχαν οι πρωταγωνιστές, περισσότεροι από 600 κασκαντέρ, αλλά και χιλιάδες κομπάρσοι.