ΕΠΙΚΑΙΡΑ

David Lynch : «Το καλλιτεχνικό σινεμά είναι η καλωδιακή τηλεόραση»

lynchΕίναι από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και από τους πρώτους που δημιούργησαν επιτυχημένη σειρά στην τηλεόραση. Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Mulholland Drive» και «Blue Velvet», ο David Lynch, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, με αφορμή την παρουσίαση των ζωγραφικών του πινάκων, μίλησε και για το σινεμά.

«Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει αλλάξει. Ο καλλιτεχνικός κινηματογράφος έχει χαθεί και ο μόνος τρόπος για να απολαύσουν οι άνθρωποι αξιόλογες ταινίες είναι τα φεστιβάλ. Είναι πολύ λυπηρό αυτό για τον εναλλακτικό κινηματογράφο», δήλωσε ο David Lynch.

«Τα πράγματα κάνουν κύκλους. Πιστεύω ότι εάν υπάρχει ένα σπουδαίο εναλλακτικό σινεμά, σαν το γαλλικό Νέο Κύμα ή κάτι τέτοιο, ή το ιταλικό νέο κύμα -όλα αυτά που συνέβησαν τη δεκαετία του 1960- τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. (Η αλλαγή) μπορεί να είναι στη γωνία» είπε.

Είπε ότι τα τελευταία χρόνια δεν βλέπει ταινίες στο σινεμά, αλλά δήλωσε εντυπωσιασμένος από σειρές όπως τα: Μad Men, Breaking Bad και True Detective.

«Το νέο καλλιτεχνικό σινεμά είναι η καλωδιακή τηλεόραση. Τα art house σινεμά που υπήρχαν εξαφανίστηκαν και το εναλλακτικό σινεμά, οι διαφορετικές ιδέες και όχι μόνο οι ταινίες μπλοκμπάστερ, καταλήγουν στην καλωδιακή τηλεόραση» τόνισε.

Η τελευταία μεγάλου μήκους του Lynch ήταν το «Inland Empire» το 2006. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει γυρίσει κάποια άλλη, απλά και μόνο επειδή δεν έχει κάποια ιδέα για μεγάλου μήκους ταινία.

Ο David Lynch είχε σκηνοθετήσει την σειρά «Twin Peaks» το 1990, την οποία πρόκειται να επαναφέρει στη μικρή οθόνη. Λεπτομέρειες για την πλοκή κρατούνται σαν επτασφράγιστο μυστικό από τους συντελεστές.

Όσο για την έκθεση ζωγραφικής του Lynch, έχει τίτλο «Naming» και θα παρουσιάζεται στο Middlesbrough Institute of Modern Art μέχρι τις 26 Μαρτίου. Εκτός από τους πίνακες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το δεύτερο μικρού μήκους φιλμ με τίτλο «The Alphabet».

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *