ΘΕΜΑΤΑΠρόσωπαΣυνεντεύξεις

Ο Δημήτρης Κατσιμίρης μάς μιλά για τα Fake News

katsimiris

Άνθρωπος της τέχνης που αγαπά και σέβεται το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δημιουργός που πατάει γερά στη γη, με απόψεις στηριγμένες σε βιώματα, μόρφωση και εμπειρία. Σκηνοθέτης που καταπιάνεται με σημαντικά και δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, παρουσιάζοντάς τα με σεβασμό και ευαισθησία. Ο Δημήτρης Κατσιμίρης, με αφορμή την νέα του μικρού μήκους ταινία «Fake News», που θα παρουσιάσει στο διαγωνιστικό μέρος του Micro μ Festival 2018, μας παραχώρησε μια συνέντευξη απαλλαγμένη από… ψευδείς ειδήσεις.

-Έχεις σπουδάσει και εργαστεί ως κοινωνικός λειτουργός. Ωστόσο, η τέχνη ήταν εκείνη που σε κέρδισε τελικά. Ποιο ήταν το έναυσμα για να αλλάξεις την επαγγελματική σου πορεία;

Ένα τυχαίο γεγονός πριν χρόνια με οδήγησε στην υποκριτική στο θέατρο και αργότερα στη συγγραφή και στη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο. Σίγουρα όλα τα επαγγέλματα σε διδάσκουν δεξιότητες και συμπεριφορές που είναι γνώριμες και κοντά στην τέχνη. Η ενσυναίσθηση, η παρατήρηση και προσεκτική ακρόαση θεωρώ υπάρχουν τόσο στην κοινωνική εργασία όσο και στην τέχνη.

-Γέννημα θρέμμα από τη Ρόδο, σπουδές στην Πάτρα, εργασία ως κοινωνικός λειτουργός στη Θεσσαλονίκη και σκηνοθέτης στην Αθήνα. Κατά πόσο επηρέασαν την εξέλιξή σου – ως άνθρωπο αλλά και ως καλλιτέχνη- οι αλλαγές τόπου κατοικίας;

Συνειδητοποιώ πλέον ότι πίσω από τα ταξίδια αυτά πάντα υπήρχε ένα πάθος για ένα συγκεκριμένο στόχο και το στοιχείο της περιέργειας και του ενθουσιασμού. Στοιχεία απαραίτητα κατ’εμέ όταν ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου και προσπαθείς να καταλάβεις τον κόσμο μας με όλες τις ανισότητες και αδικίες που συμβαίνουν καθημερινά.

fake news

Fake News» είναι ο τίτλος της νέας σου ταινίας. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για την ταινία αυτή;

Το κακό με τις ψευδείς ειδήσεις έχει παραγίνει θεωρώ. Ο οποιοσδήποτε στα κοινωνικά μέσα μπορεί να γράψει το οτιδήποτε και αυτό χωρίς καμία επαλήθευση και κριτική σκέψη, είναι δυνατόν να αναπαραχθεί και να γίνει viral. Το ότι στερείται η αλήθεια και αναπαράγεται το ψέμα και η προπαγάνδα, θεωρώ πως είναι καίριο ζήτημα για τη δημοκρατία μας. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα αλλάξει η νομοθεσία για τα fake news.

-Όλες οι ταινίες σου («Γενέθλια», «Μαμά, γύρισα» και «Fake news») καταπιάνονται με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως τον αυτισμό, την αλλαγή φύλου και τον βιασμό. Πιστεύεις ότι οι σπουδές σου έχουν επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι και παρουσιάζεις αυτά τα θέματα;

Σίγουρα ναι. Σε κάθε ταινία χρειάστηκε να κάνουμε αρκετή έρευνα για να προσεγγίσουμε το εκάστοτε θέμα και σίγουρα  η ενασχόληση μου με την κοινωνική εργασία έκανε πιο εύκολη την πρόσβαση μας σε αυτούς τους κόσμους. Ως κοινωνικός λειτουργός αλλά κυρίως  ως δημιουργός των ταινιών αυτών, θέλω να πιστεύω πως αντιμετώπισα με σεβασμό και ευαισθησία αυτά τα τόσο σημαντικά κοινωνικά θέματα.

-Υπάρχουν σκέψεις για μια μεγάλου μήκους ταινία;

Το σενάριο για την πρώτη μου μεγάλου μήκους τείνει να ολοκληρωθεί. Θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα βρεθούμε στο γύρισμα.

-Τι είναι αυτό που σε εμπνέει κάθε φορά πριν ξεκινήσεις το επόμενο πρότζεκτ σου;

Οι συνεργάτες και οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου. Υπάρχει ένα καθημερινό αλισβερίσι με άτομα που εκτιμώ και θαυμάζω. Μέσα από τις συζητήσεις και τις διαφωνίες μας συχνά προκύπτει το τυχαίο , το αναπάντεχο. Η αλήθεια είναι πάντως πως κάθε φόρα βέβαια ξεκινάς από το μηδέν με μόνα εφόδια το θάρρος και την τόλμη σου.

-Τι άλλο ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

Πρόσφατα δημιουργήσαμε  μαζί με τους στενούς φίλους και συνεργάτες  μου την εταιρεία παραγωγής Frau Films και νιώθω πολύ περήφανος για αυτό. Με αισιοδοξία και θετική σκέψη ξεκινήσαμε ήδη να αναλαμβάνουμε τα πρώτα projects μας ως Frau και με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά να τα φέρνουμε εις πέρας.

-Κλείνοντας, με τρεις  ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό σου, ποιες θεωρείς ότι είναι οι δυσκολίες για την παραγωγή μιας ταινίας; Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο σκηνοθέτη;

Οι τεχνικές δυσκολίες και οι αντιξοότητες  στην παραγωγή μπορούν σίγουρα να αντιμετωπιστούν με τους κατάλληλους συνεργάτες. Σε αυτό όμως που πιστεύω όλα αυτά χρόνια είναι το χτίσιμο της  προσωπικότητας και η παιδεία του σκηνοθέτη. Είδα παιδιά που μετά από σπουδαίες βραβεύσεις και επαίνους να χαράμισαν το ταλέντο τους στο άσκοπο και στο εφήμερο και μετά από χρόνια να τα παράτησαν.  Είναι πολύ εύκολο να έχεις στο ενεργητικό σου μια επιτυχία. Η δυσκολία είναι η διάρκεια σου στο χώρο. Και αυτή τη διάρκεια μόνο μια δυνατή προσωπικότητα μπορεί να στη δώσει.

H ταινία Fake News προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Δράμας στις 20 Σεπτεμβρίου και θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας στις 25 Σεπτεμβρίου και στο Micro μ  στις 13 Οκτωβρίου.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *