ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα ντοκιμαντέρ των άλλων στον Ιανό

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24), ταινίες ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου.

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης, αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Η θεματική ενότητα του μήνα Μαΐου είναι «Οι ταινίες των άλλων». Ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Μαΐου:

Πέμπτη 8/05

Ο Χρόνης Θεοχάρης παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Άννα Βιχ, Φωτογράφος του Σταύρου Καπλανίδη. 62’ παραγ. 2013

Η Άννα Βιχ ήταν μια Γερμανίδα φωτογράφος που σχεδόν από τη μεταπολίτευση, επέλεξε να ζήσει και να εργαστεί στην Αθήνα και να φωτίσει τόσο την καθημερινότητα στην πόλη, τους τόπους και τους ανθρώπους της, όσο και την πραγματική σχέση της νέας Ελλάδας με την αρχαιότητα. Η δημιουργική ταυτότητά της είναι η αφορμή για το ξεδίπλωμα ενός βαθύτερου προβληματισμού για την ταυτότητα μιας Γερμανίδας γεννημένης τη μεταπολεμική εποχή, που επιλέγει να ζήσει σε μια κλειστή, σχεδόν αγοραφοβική Ελλάδα, αλλά και για την ταυτότητα της χώρας μας, που δεν κατάφερε να εμβαθύνει στις ιδέες της προόδου και της χειραφέτησης από τον εθνικό μύθο.

Πέμπτη 15/05

Ο Μάρκος Γκαστίν παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος του Ηλία Γιαννακάκη. 73’. Παραγ. 2004

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Κούρο, τον παγκόσμιο υπερμαραθωνιοδρόμο, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια είναι κορυφαίος στον κόσμο, κατέχοντας 152 παγκόσμια ρεκόρ. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το αγώνισμά του είναι μια αναμέτρηση με τη φύση και τα ανθρώπινα όρια, σε μια διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις προσλαμβάνει μεταφυσικό χαρακτήρα.

Πέμπτη 22/05

Ο Λευτέρης Φυλακτός παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Εθνικός Κήπος του Αποστόλου Καρακάση.78’ παραγ. 2008

Το ντοκιμαντέρ γυρισμένο εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του Εθνικού Κήπου, παρακολουθεί τις ζωές κάποιων θαμώνων, εργαζομένων και επισκεπτών του κήπου στη διάρκεια ενός έτους περίπου. Σαν μια σύγχρονη εκδοχή της ηθογραφικής πεζογραφίας, η ταινία συνθέτει ένα μωσαϊκό με πρωταγωνιστές τους ανώνυμους ανθρώπους που περνούν δίπλα μας, με τα μικρά και μεγάλα δράματα της καθημερινότητας τους με φόντο την όαση που αποτελεί για την Αθήνα ο Εθνικός Κήπος.

Πέμπτη 29/05

Η Αννέτα Παπαθανασίου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Πεθαίνοντας για την Αλήθεια του Νίκου Μεγγρέλη 73’ παραγ. 2010

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συνταρακτικές ιστορίες δημοσιογράφων που δοκιμάστηκαν στον πόλεμο του Ιράκ και το πετυχαίνει μέσα από το ταξίδι ενός δημοσιογράφου στη Βαγδάτη του 2009, -τη Βαγδάτη του σήμερα- και την ιστορία μίας μάνας που αναζητεί απάντηση στο ερώτημα «γιατί σκοτώθηκε ο γιός μου, ενώ το μόνο του όπλο ήταν η κάμερα»; Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τρομακτικές στιγμές και απίστευτες περιπέτειες, ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να μεταφέρουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *