ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

46 ελληνικά φεστιβάλ αποκτούν διεθνή αναγνώριση

Το ότι έχουμε πολύ καλά φεστιβάλ στην Ελλάδα, που γίνονται κάθε χρόνο όλο και καλύτερα το ξέραμε ήδη. Τώρα όμως είναι και με τη «βούλα» και αποκτούν διεθνές κύρος και αναγνώριση.

EFFE 000

Το χορό έσυρε το φεστιβάλ της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, με την ανακοίνωση τους ότι συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης:

nyxtespremieras001Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, με υπερηφάνεια ανακοινώνει την ανάδειξή του ως μέλος της ΕΦΦΕ (η Ευρώπη για τα Φεστιβάλ, τα Φεστιβάλ για την Ευρώπη), μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τον EFA, τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.

Άμεση ήταν και η ανακοίνωση του έτερου αγαπημένου μας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

thessaloniki film festivalΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει πως αποτελεί πλέον μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (European Festivals Association) που επιβραβεύει τα πλέον καινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παρέχοντάς τους το πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label.

Ακολούθησε το Be there! το φεστιβάλ animation της Κέρκυρας:

be there fest 000Μετά από μια εσωτερική αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο και σε δεύτερο επίπεδο από διεθνή κριτική επιτροπή, το Be there! Corfu Animation Festival ανήκει πλέον στα 761 φεστιβάλ από όλη την Ευρώπη από 31 χώρες που λαμβάνουν την διάκριση EFFE. Το Be there! Corfu Animation Festival το τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η προσήλωσή του ήδη από την πρώτη του έκδοση στον Ευρωπαϊκό χώρο ταινιών animation, με πολλά σχετικά αφιερώματα και καλεσμένους, αναγνωρίζεται σε θεσμικό επίπεδο, και είναι από τα πρώτα φεστιβάλ που λαμβάνει την διάκριση EFFE για την 5η έκδοσή του, 15-18 Οκτωβρίου 2015.

Φυσικά, στη λίστα μπορεί κανείς να βρει ανάμεσα στα υπόλοιπα το εξίσου αγαπημένο AnimaSyros, το φεστιβάλ μικρού μήκους Psarokokalo, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ DocFest Χαλκίδας. Φυσικά, είναι βέβαιο ότι και άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ θα ακολουθήσουν. Συνολικά, ως τώρα, η λίστα περιλαμβάνει 46 ελληνικά φεστιβάλ -όχι μόνο κινηματογραφικά, πολλά από τα οποία αρκετοί ίσως αγνοούν και την ύπαρξη τους:

“PHARIS” Kalamata Municipality Beneficiary Organisation – Kalamata International Dance Festival

“Yannis A. Papaioannou” International Music Festival

Aegina International Music Festival

Aeschylean Festival

AnimaSyros International Animation Festival + Forum

Athens Around The Piano Festival

Athens Early Music Festival – Early Music in St. Paul

Athens International Film Festival

Athens International Short Film Festival Psarokokalo

Athens Photo Festival

Be there! Corfu Animation Festival

Bouboulina’s Museum Cultural Festival

Cultural Foundation of Tinos Festivals

Ekfrasi Athina

Festival Ikarias-Ikariaka Dromena

FESTIVAL OITHS

Festival Olympus Organization

Greek Documentary Festival Docfest Of Chalkida

Houdetsi Festival

In Progress / Feedback Festival

International Choir Festival of Karpenissi – International Choir Competition “œAntonio Vivaldi”

International Festival of Making Theater

International Puppet & Mime festival of Kilkis

International Storytelling Festival of Kozani regional theater

Lefkas International Folklore Festival

Medieval Rose Festival

Megaro Gyzi Festival

MELITZAZZ

Moni Lazariston Festival

MONTOFOLI FESTIVAL

Mykonos Antanaclasis Festival

Naoussa International Film Festival

National Festival of Amateur Theatre Ierapetra

Naxos Festival

page_31 one-day festival

PATRAS INTERNATIONAL FESTIVAL

PIC NIC URBAN FESTIVAL

PIRAEUS SINFONIA FESTIVAL

Routes in Marpissa

Santorini Arts Factory

SERIFOS FESTIVAL

Spring Organ Series

The International Classical Music Festival of Cyclades

Thessaloniki International Film Festival

THREE MOON FESTIVAL OF LEROS

World festival of traditional dances POSEIDONIA

 

Τι είναι η ΕΦΦΕ και τι ο EFA;

EFFE 001Η πλατφόρμα EFFE -Europe for Festivals, Festivals for Europe, ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ – EFA (European Festivals Association), μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρ. Ένωσης.Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα αλληλεπίδρασης κοινού και επαγγελματιών για φεστιβάλ που έχουν δεσμευτεί να υπηρετούν την τέχνη, τις αντίστοιχες καλλιτεχνικές κοινότητες και τις Ευρωπαϊκές αξίες. Πάνω από όλα, η πλατφόρμα EFFE αναγνωρίζει την αριστεία των παραπάνω φεστιβάλ στις καθημερινές δράσεις τους σε όλη την Ευρώπη.

761 Φεστιβάλ από 31 χώρες, κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης διεθνούς επιτροπής, επιλέχτηκαν να αποτελέσουν τον πυρήνα της πρώτης γενιάς που θα πλαισιώσει την πλατφόρμα.

Η ΕΦΦΕ, είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας το κοινό αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να ανακαλύψουν τα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, ακόμα και να συμμετάσχουν σε αυτά. Ένας νέος διεθνής φεστιβαλικός τόπος που συνδέει τα απόλυτα αφοσιωμένα, στις τέχνες, στις κοινωνίες και τις Ευρωπαϊκές αξίες, φεστιβάλ.

Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της πολυμορφίας και του πολιτιστικού πλούτου των ευρωπαϊκών φεστιβάλ και η ενίσχυση του διαλόγου μέσα στη φεστιβαλική κοινότητα. «Χαιρόμαστε καθώς οι αποδέκτες των EFFE Labels 2015-2016, συγκροτούν την πρώτη γενιά κατόχων του πιστοποιητικού αναγνώρισης οι οποίοι ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και έχουν σημαντική επίδραση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», επισημαίνει ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής EFFE, Βενσάν Μποντριγιέ, διευθυντής του θεάτρου Vidy της Λοζάννης.

Ο κ. Darko Brlek, πρόεδρος του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο EFA διαθέτει το δίκτυό του για την ανάπτυξη αυτής της νέας πλατφόρμας, που υποστηρίζεται τόσο δυναμικά από τα Φεστιβάλ, φέρνοντας το κοινό σε άμεση επαφή με το σύνολό τους. Η ΕΦΦΕ το κατέστησε αυτό, δυνατό, δημιουργώντας μια μοναδική φεστιβαλική κοινότητα – ένα αληθινό δώρο στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις απεριόριστες επιλογές που προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ».

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο www.effe.eu

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *