TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

Game of Thrones: Γλυκόπικρο φινάλε

Προσοχή, το παρακάτω κείμενο περιέχει σπόιλερ

Kit-Harrington-Game-of-Thrones-Season-8-Finale

Ένα μελαγχολικό φινάλε (;) επεφύλαξε στους θεατές το Game of Thrones. Το έκτο και τελευταίο επεισόδιο ολοκλήρωσε μία σειρά που αγαπήθηκε πολύ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οδήγησε ορισμένους γονείς να ονομάσουν τα παιδιά τους… Καλίσι (και τώρα να το μετανιώνουν).

Ένα από τα πράγματα που προσπάθησαν να κάνουν οι showrunner της σειράς Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ.Μπ.Βάις -σκηνοθέτες σε αυτό το επεισόδιο- ήταν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το στοιχείο της έκπληξης μέχρι το τέλος. Όχι, λοιπόν. Όσοι περιμένατε να δείτε τον Τζον Σνόου ή την Ντενέρις Ταργκάριεν ή ακόμα και τη Σάνσα Σταρκ να ανεβαίνουν στον Iron Throne, θα απογοητευτείτε. Στην πραγματικότητα στο τέλος της σειράς δεν υπάρχει πλέον Iron Throne και είναι μια ταιριαστή κατάληξη για μια… καρέκλα που πολλοί ελάτρεψαν και πολλοί προσπάθησαν να αρπάξουν.

Το φινάλε της σειράς δίνει την αίσθηση ενός μη φινάλε. Θα μπορούσε να είναι ένα απλό φινάλε σεζόν και όχι ολοκλήρωση μιας ολόκληρης ιστορίας. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες υπο-ιστορίες συνεχίζονται με κάποιο τρόπο και η σειρά «παίζει» με τις προσδοκίες μας για πιθανά σίκουελ (θα πάει ο -βασιλιάς πλέον- Μπραν να βρει τον Ντρόγκον; – Τι θα ανακαλύψει η Άρια δυτικά του Γουέστερος; – Τι θα βρουν πέρα από το Βορρά ο Τζον Σνόου και οι Άγριοι;)

Ας δούμε λοιπόν τι επιφύλασσε η σειρά για κάθε βασικό χαρακτήρα:

Τίριον

1-6-2752568

Το «χέρι» της νέας βασίλισσας αισθάνεται πολύ μεγάλη μοναξιά στην αρχή του επεισοδίου. Παρά τις συμβουλές του προς την Ντενέρις έχει δει την πρωτεύουσα να καταστρέφεται και τους άμαχους να χάνουν τη ζωή τους. Αναζητά μια ελπίδα στα συντρήμμια του King’s Landing, αλλά δεν την βρίσκει. Φτάνοντας στα υπόγεια με τους δράκους, στο σημείο όπου είχε υποδείξει στον αδελφό του Τζέιμι να το σκάσει με την Σέρσι, ανακαλύπτει πρώτα το χέρι του αδελφού του και έπειτα τα νεκρά σώματά τους. Το ξέσπασμά του είναι ένας τρόπος να θρηνήσει τους «δικούς» του: ναι, ακόμα και την αδελφή του που τον μισούσε, αλλά κυρίως τον καλύτερο φίλο του, τον Τζέιμι. Κάτι ο θυμός του που δεν προστάτεψε τον λαό του Κινγκς Λάντινγκ, κάτι η θλίψη του για τον θάνατο του αδελφού του, οδηγούν τον Τίριον να αψηφήσει την Ντενέρις και να της πετάξει σχεδόν στα μούτρα το σηματάκι του συμβούλου της (το διάσημο «χέρι»). Συλλαμβάνεται με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια προσπαθεί να πείσει τον Τζον Σνόου ότι μερικές φορές το καθήκον μπαίνει πάνω από τον έρωτα και ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Ντάνι που έχει μετατραπεί σε κίνδυνο. Οι σεναριογράφοι του επιφυλάσσουν έναν παθιασμένο λόγο για το μέλλον του Γουέστερος, χαρίζοντάς του μια από τις καλύτερες σκηνές του Τίριον στις τελευταίες σεζόν. Το φινάλε τον βρίσκει «χέρι» ενός απρόσμενου βασιλιά, να κάθεται στο Κινγκς Λάντινγκ και να προσπαθεί να πει ένα παλιό ανέκδοτο που μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει.

Ντενέρις Ταργκάριεν

game_of_thrones_season_8_episode_6_review_the_iron_throne_daenerys_targaryen

Με μια άγρια χαρά για την επικράτησή της, η Ντενέρις μοιάζει να βρίσκεται στο δικό της κόσμο πλέον. Η μητέρα των δράκων εκφωνεί πολεμικό λόγο στους στρατιώτες της, ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους και ζητώντας τους να «απελευθερώσουν» όλο τον κόσμο. Όπου απελευθερώσουν βάλτε μακελέψουν, μιας και αυτή φαίνεται να είναι τις τελευταίες ημέρες η ιδέα της Ντάνι για την απελευθέρωση. Κι όμως, παρά την εντυπωσιακή είσοδό της (με τα φτερά των δράκων να ξεπετάγονται από πίσω της και την ίδια με πολεμική περιβολή), η Ντάνι μοιάζει πιο μόνη από ποτέ. Αργότερα θα παρατηρήσει τον Σιδερένιο Θρόνο και θα τον βρει «λίγο» σε σχέση με τις ιστορίες που άκουγε μικρή. Ο Τζον Σνόου θα προσπαθήσει να μάθει το σχέδιό της για το μέλλον. Εκείνη του ζητάει να «σπάσουν μαζί τον τροχό», να απελευθερώσουν τον κόσμο από τα παλιά δεσμά. Στην ερώτηση τι θα γίνει με όσους δεν συμφωνούν, η Ντενέρις ξεκαθαρίζει ότι αυτοί θα είναι απέναντί τους. Ο Τζον της υπόσχεται ότι θα είναι για πάντα η βασίλισσά του και στη συνέχεια μπήγει το μαχαίρι του στο σώμα της. Ένα από τα προβλήματα της 8ης σεζόν ήταν ο χειρισμός της μεταστροφής της Ντενέρις. Υπήρχαν hints εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η σεζόν δεν ασχολήθηκε με την ανάπτυξη ενός χαρακτήρα που το κοινό έχει αγαπήσει εδώ και αρκετές σεζόν. Η Ντενέρις θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να καταφέρει να πείσει το κοινό για τα όσα της συμβαίνουν στην οθόνη.

Μπραν Σταρκ

game-of-thrones-season-8-episode-6-arya-bran-sansa

Ο απρόσμενος «πρωταγωνιστής» του φινάλε δεν είναι άλλος από τον Μπραν Σταρκ. Ο Three-Eyed-Raven γίνεται και βασιλιάς του Γουέστερος, Μπραν ο Σακάτης, όπως τον αποκαλούν. Η ιδέα είναι του Τίριον που ζητά από τους ευγενείς να εκλέγουν τον ηγεμόνα τους από δω και πέρα και να μην πηγαίνει κληρονομικά η διαδοχή του βασιλίου. Είναι έξυπνη η απόφαση της σειράς να δείξει την αλλαγή ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος -αν και η σειρά διαθέτει ρεαλισμό. Σε πρόταση να ψηφίζει ο λαός, οι ευγενείς γελούν και ένας από αυτούς λέει «σιγά μη βάλω και τον σκύλο μου να ψηφίσει». Ο Τίριον εκτιμά ότι ο Μπραν είναι η μνήμη ενός ολόκληρου λαού, είναι ιδανικός γιατί δεν μπορεί να κάνει παιδιά -οπότε δεν θα γίνει τύραννος για να διατηρήσει η οικογένειά του την εξουσία- και γιατί αυτό που έχουν σημασία είναι οι… ιστορίες. Ένα από τα ενδεχόμενα που αφήνει ανοιχτή η σειρά είναι το ενδεχόμενο ο Μπραν να ψάξει για τον δράκο της Καλίσι, Ντρόγκον, που έφυγε με το νεκρό της σώμα προς άγνωστη κατεύθυνση. Η ανάληψη του θρόνου από τον Μπραν ήταν από τα πιο αδιάφορα στοιχεία του φινάλε και μοιάζει να μπήκε απλά και μόνο για να προκαλέσει έκπληξη στον θεατή.

Σάνσα Σταρκ

game_of_thrones_season_8_sansa_stark_queen_in_the_north_is_elizabeth_i

Σχεδόν από το πρώτο επεισόδιο της σειράς η Σάνσα Σταρκ ήθελε να γίνει βασίλισσα. Ε, λοιπόν τα κατάφερε, έστω και εμμέσως. Τα επτά βασίλεια του Γουέστρος γίνονται έξι, καθώς η Σάνσα αρνείται να γονατήσει ακόμα και μπροστά στον αδελφό της. Ο Μπραν δέχεται το Γουίντερφελ να γίνει ξεχωριστό βασίλειο με αρχόντισσα τη Σάνσα. H μεγαλύτερη Σταρκ είναι και η μόνη γυναίκα που αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο εξουσίας (πέρα από την Μπριέν που γίνεται υπουργός). Κρίμα όλες οι θεωρίες για ένα φεμινιστικό Γουέστερος!

Άρια Σταρκ

https___blogs-images.forbes.com_erikkain_files_2019_05_ep-6-preview-header

Αφού έχει αφήσει τις μέρες της ως εκτελέστριας πίσω της, η Άρια Σταρκ αποφασίζει να γίνει… εξερευνητής και να βρει τι βρίσκεται δυτικά του Γουέστερος. Ξεκινάει με ένα πλοίο για να ανακαλύψει νέα μέρη και είναι κατά τη γνώμη μου η πιο πιθανή να αποκτήσει δικό της σόου αργότερα.

Τζον Σνόου

960x0

Η μοίρα του κεντρικού ήρωα της σειράς δίνει και τον τόνο του επεισοδίου. Ο Τζον Σνόου είναι ο άνθρωπος που δεν θέλησε ποτέ να κυβερνήσει. Όταν κατανοεί πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η Ντενέρις (βοηθά η προοπτική που του δίνουν ο Τίριον και η Άρια), αποφασίζει να πάρει τη μοίρα του Γουέστερος στα χέρια του. Αφού τη ρωτάει για το όραμά της, τη σκοτώνει λέγοντάς της «θα είσαι για πάντα η βασίλισσα μου». Με την πράξη του αυτή σώζει το Γουέστερος, αλλά και την ίδια την Ντενέρις από τον εαυτό της. Συλλαμβάνεται και στέλνεται στην Νυχτερινή Φρουρά. Η οποία με την εξαφάνιση των White Walker δεν μοιάζει να έχει πλέον σκοπό ύπαρξης. Ο Τζον Σνόου με τους Άγριους φεύγουν από το τείχος (δεν το είχε καταστρέψει ο δράκος της Ντενέρις;) και πηγαίνουν προς άγνωστη κατεύθυνση (άλλη μια προοπτική για σίκουελ εδώ;) Ο Τζον Σνόου συμβολίζει τον άνθρωπο που δεν ήθελε, αλλά και δεν μπορούσε να γίνει βασιλιάς. Έναν άνδρα με βασιλικό αίμα που πάντα στη ζωή του αισθανόταν «μπάσταρδος», αισθανόταν ότι ζει τη ζωή κάποιου άλλου. Επιπλέον, η πορεία του Τζον Σνόου προς το άγνωστο είναι ένας συμβολισμός για όλη τη σειρά. Τουλάχιστον επανενώθηκε με τον αγαπημένο του Ghost.

Από τη μία αυτό το γλυκόπικρο φινάλε είναι ταιριαστό. Κανείς δεν μοιάζει ιδιαίτερα ευτυχισμένος με τη μοίρα του (ούτε καν ο νάνος). Αυτό που ακολουθεί τον θάνατο της Ντενέρις είναι μια ανάπαυλα και μια ηρεμία πριν από νέες περιπέτειες και καταιγίδες. Είναι ένα καλογραμμένο και καλογυρισμένο επεισόδιο και αξίζει να αναφερθούμε στην εξαιρετική σκηνοθεσία των επεισοδίων της 8ης σεζόν.

The Iron Throne

Το αντικείμενο του πόθου είναι πλέον παρελθόν. Τυφλωμένος από τον θάνατο της Ντενέρις, ο Ντρόγκον στρέφεται εναντίον του θρόνου και τον καταστρέφει -μοιάζει σχεδόν να καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνος είναι. Κανείς δεν θα κάτσει πια σε αυτόν και το Παιχνίδι του Θρόνου έχει φτάσει στο τέλος του. Μέχρι, ίσως, την επόμενη ιστορία από το σύμπαν του Γουέστερος.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *