ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Κώστας Γαβράς χειροκροτείται στις Κάννες (και μιλά για Mad Max και Αστακό)

Σε αποκατεστημένη κόπια προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Κάννες η κλασική ταινία του Κώστα Γαβρά, Ζ. Παρών στην προβολή ήταν και ο σκηνοθέτης, ο οποίος είχε και την επίβλεψη του όλου πρότζεκτ. Ο Κώστας Γαβράς καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές που τον τίμησαν όρθιοι και στη διάρκεια της παρουσίας του στις Κάννες μίλησε για πολιτική και για σινεμά, επιφυλλάσσοντας κολακευτικά σχόλια για Mad Max και The Lobster.

Για τον Αστακό του Λάνθιμου, ο Κώστας Γαβράς είπε: «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει».IMG_4014

Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξη του στον Νίνο Μικελίδη, ο σκηνοθέτης είχε πει: «Νομίζω πως όσο περισσότερο τα φιλμ είναι εθνικά, αυθεντικά, τόσο περισσότερο έχουν πιθανότητες να αποκτήσουν παγκοσμιότητα. Ο Αγγελόπουλος βέβαια είχε τη δική του αισθητική, αλλά ήταν εντελώς ελληνικές ταινίες. Και βρήκαν ένα κοινό στο εξωτερικό, παντού. Και οι ταινίες του συνεχίζονται να παίζονται. Παρόλες τις ελληνικές αντιδράσεις από κάποιους και τα αστεία που κάνουν σε βάρος του έργου του. Ο Αγγελόπουλος ήταν ένας από τους καλύτερούς μας, ο καλύτερος την εποχή του και δεν τον δεχόμαστε εμείς οι Ελληνες. Δυστυχώς, κανείς δεν είναι προφήτης στη χώρα του, όπως λένε. Και ο Λάνθιμος αναγκάστηκε από την Ελλάδα να πάει στην Αγγλία. Πάντως το ότι είναι η ταινία του στις Κάννες, αυτό είναι πολύ καλό».

Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα στο κινητό Έλληνα κριτικού που είχε «θάψει» την ταινία για να του πει ότι είχε άδικο. Χαρακτήρισε την ταινία «πολύ καλή» και πρόσθεσε: «Μπορεί στο δεύτερο μέρος να χάνει λιγάκι, αλλά είναι πολύ καλή ταινία. Σουρελιστική, με τον δικό της κόσμο. Μερικοί δεν την κατάλαβαν. Και με καλές ερμηνείες. Ιδιαιτέρως από την Αγγελική Παπούλια. Με κράτησε. Αυτό είναι και το κριτήριο για μένα».

IMG_0430

Ο γνωστός σκηνοθέτης, στη συνέντευξη με τον Μικελίδη, αναφέρθηκε και στο νέο Mad Max του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Τζωρτζ Μίλλερ. Μέχρι και στο νέο Mad Max αναφέρθηκε, σε σκηνοθεσία του ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Μίλερ. «Του Μιλαρά, όπως τον λέω, όχι Μίλερ. Είναι Ελληνας ξέρεις. Τον είχα συναντήσει μια φορά στο Λος Αντζελες για να συζητήσουμε για μια ταινία που είχαμε την ίδια ηθοποιό. Και μου λέει, Μιλαρά με λένε. Μιλούσε Ελληνικά. Ο πατέρας του πήγε στην Αυστραλία. Παρόλη την ηλικία του πρέπει να πω έχει καταπληκτικές ιδέες σ’ αυτές τις ταινίες. Ταινίες εικαστικά ωραίες. Και τα ειδικά εφέ είναι καταπληκτικά. Είναι ταινία πολύ ζωντανή για το είδος της…»

«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά, γενικότερα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» είπε από τις Κάννες ο Κώστας Γαβράς, αναφερόμενος στον ελληνικό κινηματογράφο.

gavras

Αναφέρθηκε, βέβαια, και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Στήριξε τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι οι δανειστές επιθυμούσαν έναν yes-man και ότι ο Βαρουφάκης μίλησε ως ίσος προς ίσον, κάτι που δεν ήθελαν οι δανειστές.

Οι δανειστές θέλουν «να ξανάρθουν οι άλλοι και να κάνουν αυτά που θέλουν. Να μην υπάρχει καμιά αντίσταση», είπε ο κ. Γαβράς.

«Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία» είπε σε άλλη στιγμή ο σκηνοθέτης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *